RSS

неделя, 16 февруари 2014 г.

Кюфтета с бял сос

Необходими продукти  : 


  • 300г кайма 
  • 200г кисело мляко
  • 200мл прясно мляко
  • 2 моркова
  • 2-3 стръка магданоз
  • 2с.л брашно
  • олио за запръжка
  • сол и черен пипер на вкус
  • вода

Начин на приготвяне : 

В тенджера се слага около 2 литра вода да заври.Към нея се добавят оформените от каймата кюфтенца, нарязаните на ситно ренде моркови, сол и черен пипер на вкус. Отделно в друг съд се смесват киселото и прясното мляко. След като кюфтетата се сварят, се изваждат от водата, в която са вряли и тя се добавят към млечната смес. В подходяща тенджера се прави запръжка на брашното, след което сместа се изсипва към него на тънка струйка. Бърка се постоянно и енергично. Към вече посгъстения сос се добавят и кюфтенцата. Ястието се поръсва със скълцан пресен магданоз.

Сладкиш с ябълка и канела

Необходими продукти :


  • 400г бутер тесто
  • 1-2 ябълки
  • 5г канела 
  • пудра захар за поръсване


Начина на приготвяне : 

Бутер тестото се нарязва на 2 равни части. Първата се застила върху дъното на подходяща тавичка. Върху нея се нареждат нарязаните на тънки филийки ябълки, поръсва се с канелата и се покрива с другата кора, като краищата се внимателно се прещипват. Набожда се с вилица по средата - няколко пъти. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. След изваждането от фурната се напръсква с вода и наръсва обилно с пудра захар.

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Триъгълни банички със сусам и сирене

Необходими продукти : 


  • 400г бутер тесто 
  • 200г натрошено сирене
  • 1 жълтък за намазване
  • 50г сусам за поръсване


Начин на приготвяне : 

Бутер тестото се разстила, нарязва се на квадрати, които се разполовяват на две. Получават се триъгълници. В средата на половината от тях се слага сирене и се затваря с другата половина. С помощта на вилица се притискат краищата. Получените банички се намазват с разбит жълтък, поръсват се със сусам и се пекат  в предварително загрята на 200 градуса фурна - върху хартия за печене. Получават се приятно зачервени и апетитни банички.


понеделник, 20 януари 2014 г.

Kрем с грис и сладко от вишни

Необходими продукти : 


  • 1ч.ч грис
  • 1 ч.ч захар
  • 2 пакетчета ванилия
  • 1л. прясно мляко
  • сладко по избор, конфитюр или сироп
  • 200мл вода




Начин на приготвяне : 


Грисът се изсипва във водата и се разбърква. Прясното мляко се смесва със захарта и ванилиите. Грисът се прибавя към прясното мляко след неговото завиране. Бърка се енергично, за да не загори. Получава се гладка, хомогенна смес, която се изсипва в купички, на дъното на които слагаме по 1 или 2 супени лъжици сладко. Декорира се по избор.

неделя, 19 януари 2014 г.

Шоколадов мус с банани

Необходими продукти : 


  • 200г натурален шоколад
  • 1 с.л прясно мляко 
  • 30г масло
  • 4 яйца
  • 100г пудра захар
  • щипка сол 
  • 2 банана


Начин на приготвяне : 

 В купички за мелба се нарязват бананите. Оставят се настрани. Шоколадът се начупва на парченца и се разтапя на водна баня с маслото и млякото. Като се разтопи се маха от водната баня. Добавят се първо жълтъците - един по един, добавя се пудрата захар. Белтъците се разбиват на сняг със щипката сол. Към шоколада се прибавя част от белтъците и се бие енергично. Прибавя се и останалата част и се разбърква добре до получаването на гладка хомогенна смес. Изсипва се в купичките за мелба върху нарязаните банани.Шоколадовият мус се сервира изстуден.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...