RSS

сряда, 15 април 2015 г.

Ягодов сметанов шейк

Необходими продукти :



  • 200г пресни ягоди
  • 1 пакетче сметана на прах - ягода
  • 500мл студено прясно мляко
  • спрей бита сметана за украса



Начин на приготвяне: 


Сухата сметана се разбива с 200 мл студено прясно мляко. Добавят се нарязаните ягоди и останалото прясно мляко. Разбива се с пасатор. Изсипва се в подходящи чаши и се изстудява. Декорира се със спрей сметаната.

Бабините курабийки

Необходими продукти : 



  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 10 г амонячна сода
  • 10г бакпулвер
  • 20 с.л. захар
  • 15 с.л. разтопена свинска мас
  • 2 ампули ванилия
  • кората от 1 портокал
  • 4-5 бр. яйца
  • брашно - колкото поеме за средно меко тесто (около 1.250 кг)
  • 1 бр. яйце за намазване
  • захар за поръсване



Начин на приготвяне : 




Киселото мляко се разбива в купа. Към него се прибавя амонячната сода и се оставя малко да шупне. Добавя се захарта и се разбърква. Добавя се поизстиналата мас и пак се разбърква. Добавят се яйцата и всичко хубаво се обърква. Накрая се слага и ванилията и портокаловите корички. Брашното се пресява в легенче или друга подходяща съдинка и се прави кладенче.Към него се прибавя бакпулверът. В него се изсипва сместа и се бърка тесто - отначало с лъжица, а после с ръце, докато се получи гладко, средно меко тесто. Завива се съда с вестник и найлон и се оставя да втаса поне 4-5 часа (аз го оставям едно денонощие завито в одеяло и на топло). После от тестото се разточва кора с дебелина 0.5-1 см и се изрязват форми по желание. Нареждат се в леко набрашнена тава, мажат се с яйце и се поръсват с кристална захар. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване.

вторник, 31 март 2015 г.

Пържени филийки

Необходими продукти : 
  • 2 яйца
  • 50мл лимонада
  • 250г кисело мляко
  • 50мл прясно мляко 
  • щипка сол
  • щипка захар
  • щипка сода
  • 1 ч.ч. брашно 
  • стар хляб 




Начин на приготвяне: 


Яйцата се разбиват заедно с киселото и прясно мляко, като предварително содата се добавя към киселото мляко. Добавят се захарта, солта и лимонадата. Разбърква се добре, след което се прибавя брашното. Филийките се накисват в сместа и се изпържват в сгорещена мазнина.

вторник, 24 март 2015 г.

Супа от лапад и коприва


Необходими продукти :



  • 2 шепи прясна коприва
  • 5-6 листенца лапад
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 2 стрък пресен чесън 
  • 2 листенца мента
  • 2-3 стръка пресен джоджен 
  • 1 главичка стар лук
  • 2 стръка магданоз
  • 1 морков
  • 1 по-мек домат
  • 2-3 литра вода
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1ч.л червен пипер
  • 1/2 ч.ч. ориз


за застройката: 

  • 1 яйце
  • 200г кисело мляко 
  • 1/2 с.л оцет



Начин на приготвяне : 



Копривата и лападът се попарват, след което се отцеждат от водата и се нарязват на ситно. В подходяща тенджера се запържват нарязаните пресен и стар лук, чесън, скълцаните на ситно пресни подправки. Разбърква се добре, след което се добавят настърганият морков и домат, нарязан на много ситно. Прибавят се подправките и оризът, разбърква се отново, след което към сместа се прибавя нарязаните лапад и коприва. Долива се водата и се оставя да ври до готовност. След като изстине, супата се застройва с разбитото в кисело мляко яйце и 1/2 с.л оцет. Непосредствено преди сервиране се поръсва с крутони - по желание. 

понеделник, 23 март 2015 г.

Черешов венец с бадеми

Необходими продукти : 


  • 1 пакетче суха мая 
  • 1/2 ч.ч. топло прясно мляко
  • 1/4 ч.ч топла вода
  • 1/4 ч.ч размекнато масло
  • 3с.л захар
  • 1 и 1/2 ч.л сол
  • 1 ч.л настъргана портокалова кора
  • 1/2 ч.л смлян кардамон
  • 2 яйца
  • 5ч.ч обикновена брашно


За пълнежа : 

  • 1/4 ч.ч размекнато масло
  • 1/4 ч.ч брашно
  • 2с.л захар
  • 1 ч.л бадемова есенция
  • 1/2 ч.л настъргана лимонова кора
  • 2/3 ч.ч. фино смлени бадеми 
  • 1/2 ч.ч нарязани червени и зелени захаросани череши


За глазурата: 

  • 2/3 ч.ч пудра захар
  • 2 ч.л лимонов сок
  • 1 ч.л вода




Начин на приготвяне : 


Разтворете маята в топлото мляко и вода в голяма купа. Прибавете маслото, захарта, солта, портокаловата кора, кардамона, яйцата и 2 ч.ч брашно. Разбийте до хомогенна смес.
Сложете върху набрашнена повърхност, месете около 6-8 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Прехвърлете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли и отгоре. Покрийте го и го оставете да втасва около 90 минути на топло, докато удвои обема си.
В малка купа разбийте маслото, брашното, захарта,бадемовата есенция и лимоновата кора. Добавете бадемите и черешите и сложете в хладилника.
Ударете тестото с юмрук. Сложете го върху леко набрашнена повърхност. Разточете го на правоъгълник.Натрошете отгоре пълнежа. Навийте на руло, като започнете от дългата страна, запечатайте ръба. Сложете в намаслена тава с гънката надолу. Направете с ножица разрез по дължината на рулото и внимателно обърнете с разреза нагоре. Усучете лентите хлабаво една с друга, като внимавате разрязаното да е отгоре. Оформете на венец и прищепете двата края.Покрийте и оставете да втасва 1 час. Печете на 180 градуса около 35-40мин, докато покафенее. Оставете да изстине 15 мин върху скара.Разбърквайте съставките за глазурата и ги сипете на тънка струя върху още топлия сладкиш. Охладете докрай.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...