skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 200г пресни ягоди
- 1 пакетче сметана на прах - ягода
- 500мл студено прясно мляко
- спрей бита сметана за украса
Начин на приготвяне:
Сухата сметана се разбива с 200 мл студено прясно мляко. Добавят се нарязаните ягоди и останалото прясно мляко. Разбива се с пасатор. Изсипва се в подходящи чаши и се изстудява. Декорира се със спрей сметаната.
Необходими продукти :
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 10 г амонячна сода
- 10г бакпулвер
- 20 с.л. захар
- 15 с.л. разтопена свинска мас
- 2 ампули ванилия
- кората от 1 портокал
- 4-5 бр. яйца
- брашно - колкото поеме за средно меко тесто (около 1.250 кг)
- 1 бр. яйце за намазване
- захар за поръсване
Начин на приготвяне :
Киселото мляко се разбива в купа. Към него се прибавя амонячната сода и се оставя малко да шупне. Добавя се захарта и се разбърква. Добавя се поизстиналата мас и пак се разбърква. Добавят се яйцата и всичко хубаво се обърква. Накрая се слага и ванилията и портокаловите корички. Брашното се пресява в легенче или друга подходяща съдинка и се прави кладенче.Към него се прибавя бакпулверът. В него се изсипва сместа и се бърка тесто - отначало с лъжица, а после с ръце, докато се получи гладко, средно меко тесто. Завива се съда с вестник и найлон и се оставя да втаса поне 4-5 часа (аз го оставям едно денонощие завито в одеяло и на топло). После от тестото се разточва кора с дебелина 0.5-1 см и се изрязват форми по желание. Нареждат се в леко набрашнена тава, мажат се с яйце и се поръсват с кристална захар. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване.
Необходими продукти :
- 2 яйца
- 50мл лимонада
- 250г кисело мляко
- 50мл прясно мляко
- щипка сол
- щипка захар
- щипка сода
- 1 ч.ч. брашно
- стар хляб
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно с киселото и прясно мляко, като предварително содата се добавя към киселото мляко. Добавят се захарта, солта и лимонадата. Разбърква се добре, след което се прибавя брашното. Филийките се накисват в сместа и се изпържват в сгорещена мазнина.
Необходими продукти :
- 1 пакетче суха мая
- 1/2 ч.ч. топло прясно мляко
- 1/4 ч.ч топла вода
- 1/4 ч.ч размекнато масло
- 3с.л захар
- 1 и 1/2 ч.л сол
- 1 ч.л настъргана портокалова кора
- 1/2 ч.л смлян кардамон
- 2 яйца
- 5ч.ч обикновена брашно
За пълнежа :
- 1/4 ч.ч размекнато масло
- 1/4 ч.ч брашно
- 2с.л захар
- 1 ч.л бадемова есенция
- 1/2 ч.л настъргана лимонова кора
- 2/3 ч.ч. фино смлени бадеми
- 1/2 ч.ч нарязани червени и зелени захаросани череши
За глазурата:
- 2/3 ч.ч пудра захар
- 2 ч.л лимонов сок
- 1 ч.л вода
Начин на приготвяне :
Разтворете маята в топлото мляко и вода в голяма купа. Прибавете маслото, захарта, солта, портокаловата кора, кардамона, яйцата и 2 ч.ч брашно. Разбийте до хомогенна смес.
Сложете върху набрашнена повърхност, месете около 6-8 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Прехвърлете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли и отгоре. Покрийте го и го оставете да втасва около 90 минути на топло, докато удвои обема си.
В малка купа разбийте маслото, брашното, захарта,бадемовата есенция и лимоновата кора. Добавете бадемите и черешите и сложете в хладилника.
Ударете тестото с юмрук. Сложете го върху леко набрашнена повърхност. Разточете го на правоъгълник.Натрошете отгоре пълнежа. Навийте на руло, като започнете от дългата страна, запечатайте ръба. Сложете в намаслена тава с гънката надолу. Направете с ножица разрез по дължината на рулото и внимателно обърнете с разреза нагоре. Усучете лентите хлабаво една с друга, като внимавате разрязаното да е отгоре. Оформете на венец и прищепете двата края.Покрийте и оставете да втасва 1 час. Печете на 180 градуса около 35-40мин, докато покафенее. Оставете да изстине 15 мин върху скара.Разбърквайте съставките за глазурата и ги сипете на тънка струя върху още топлия сладкиш. Охладете докрай.