RSS

неделя, 29 ноември 2015 г.

Сочни пържолки с чеснови картофи и гъбен сос на фурна

Необходими продукти : 







  • 1-2 с.л олио
  • 500г картофи
  • 2 скилидки чесън
  • 4бр. вратни пържолки
  • кимион и черен пипер на вкус
  • 2с.л брашно



за соса: 


  • 2 с.л кисело мляко 
  • 250мл прясно мляко 
  • 50мл сметана (безсолна)
  • 3 с.л брашно
  • 30г масло 
  • 250г пресни гъби
  • 1 глава лук
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1 обелен морков
  • 1-2 с.л соев сос (на вкус)
  • черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:


В тенджера се загрява олиото. Пържолките се овкусяват с кимион и черен пипер на вкус и се овалват в брашното. Запържват се и от двете страни за не повече от 1-2 минутки. Прехвърлят се в подходяща тавичка. В същата тенджера се запържват предварително обелените, измити и нарязани на кубчета картофи. Към тях се добавят нарязаните на филийки скилидки чесън. Разбъркват се от време на време, след което се изсипват при месото. В друг съд запържваме в маслото нарязания на шайби лук, морков и гъби. Разбъркваме. Подправяме със соев сос и черен пипер на вкус. Отново се разбърква. Добавя се скълцаният пресен магданоз. През това време, докато чакаме да се позапържат зеленчуците, смесваме киселото, прясното мляко, сметана и брашното. Разбъркваме до пълното смесване на съставките, след това с получената смес заливаме зеленчуците. Разбъркваме леко и сваляме от огъня. С този чудесен и ароматен сос заливаме пържолките и картофките. Печем в загрята на 200 градуса фурна за около 40-45 минути. Добър апетит! 

сряда, 25 ноември 2015 г.

Експресен стърган сандвич

Необходими продукти : 





  • 2-3 филийки хляб
  • 100г стърган кашкавал 
  • 50-60г стъргано сирене
  • 50-60г стърган колбас по избор
  • 30г масло за намазване
  • щипка шарена сол (по желание)
  • 1-2 яйца 



Начин на приготвяне: 






Филийките се намазват с маслото. Предварително настърганите продукти се смесват в купа. Чукват се яйцата и се разбърква добре. Сандвичите се намазват хубаво от всички страни и краища със сместа и се запичат в предварително загрята фурна до златиста коричка. Поръсват се със шарена сол. Поднасят се топли с чаша айрян или напитка по избор. Добър апетит ! 

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Маслена баница със сирене и газирана вода

Необходими продукти :








  • 500 г готови кори за баница
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 300 г сирене
  • 60 г масло
  • 250 мл газирана вода
  • 2с.л брашно




Начин на приготвяне : 



Вземат се по 2 от корите и се наръсват с разтопено масло и с натрошено сирене. Нареждат се една върху друга в подмазнен съд. По същия начин се процедира с всички кори. Накрая се прави заливката за баницата - Разбиват се яйцата. Киселото мляко се смесва със содата. След като шупне, се прибавят разбитите яйца, газираната вода и брашното. Разбърква се до гладка консистенция. Баницата се разрязва на парченца, между чиито "фугички" поливаме със заливката и с останалото масло. Пече се в предварително загрята фурна около 30-35 минути - до златиста коричка. Поднася се с чаша боза или айрян. Да ви е сладко !

неделя, 22 ноември 2015 г.

Султан кебап със свинско, печурки и топено сирене

Необходими продукти : 







  • 8-10 броя фини кори за баница 
  • 500 гр свинско месо от врат
  • 2 глави лук
  • 150-200г пресни печурки
  • 1 шепа сладка царевица
  • 1 ч.ч.грах от консерва
  • 1 с. л. доматено пюре
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1ч.л смлян кимион
  • 30г масло 
  • 80г топено сирене 
  • 150-200г кашкавал 

За соса:
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 мл готварска сметана
  • 1-2 с.л брашно
  • 40 гр краве масло
  • сол на вкус
  • сокът от 1/2 лимон
  • черен пипер 






Начин на приготвяне: 


Лукът се наситнява и запържва в маслото. Към него се добавят нарязаните на ситно печурки. След като се позапържи се добавя свинското месо, нарязано предварително на много ситно. Разбърква се и се подправя със сол, черен пипер и кимион. Оставя се да се позапържи, след което се прибавят грахът и царевицата. Най-накрая се слага и пюрето. Разбърква се добре и се сваля от котлона. Добре е сместа да изстине малко да я включим отново в употреба. След като това се случи, в подходяща купичка застиламе корите за баница ( по 2 броя), слагаме от плънката и парченце топено сирене и завиваме от всички страни. Обръщаме купичката и получената порцийка нареждаме в намаслена тава. По същия начин се процедира и с останалите кори и плънка. Кебапът се залива обилно с бешамелов сос, който се приготвя по следния начин: в подходящ по-дълбок съд се разтапя маслото, в което се запържва брашното - до златисто. След това сосът се разрежда с прясното мляко и готварската сметана. Подправя се със сол на вкус и лимонов сок. Наръсва се с настъргания кашкавал и се запича в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30-35 минути. Добър апетит! 

Вдъхновение за тази рецепта от тук и от фейсбук кулинарните шедьоври на доста кулинари :) 
Рецептата е изменена и представена от мен, по начин, който на нас ни допада и харесва !

сряда, 18 ноември 2015 г.

Домашно филе с пушен привкус

Необходими продукти : 





  • 1 кг свинско бонфиле
  • 500г морска сол 
  • 10 г брашно от чесън
  • 10г черен пипер
  • 10г млян кимион 
  • червен пипер на вкус
  • 10г пушен червен пипер
  • чубрица и риган на вкус
  • 1-2 щипки подправка за пържоли на KOTANYI 
  • връвчици за завързване 

Начин на приготвяне :




Месото се изчиства от мазнината и се подравнява. Парчетата месо се слагат в подходящ съд и се посоляват обилно с морската сол. Трябва да престоят така поне 24 часа, за да се изпече месото от солта. След това месото се накисва за 30 минути във вода и оцет, така че количеството да го покрие. Изплакват се и се овалват в предварително направената смес от подправки. Изтръскват се, за да падне ненужното. Правят се дупки във филето, през които се прекарват връвчици. Закачат се на проветриво място. След седмица или две, в зависимост от това как ги харесвате и от времето, са готови.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...