skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 2 белтъка (студени)
- 5-6 с.л захар
- 1 ч.л лимонена киселина
- 1 ванилийка
- 10 г захарни пръчици
Начин на приготвяне :
Белтъците се слагат в дълбока и добре подсушена купа. Към тях се добавя захарта, лимонената киселина и ванилията. Разбива се с миксер около 5-10 минути. Сместа трябва да утрои обема си и да се сгъсти. След това получената смес шприцоваме в тава, върху хартия за печене. Поръсваме със захарните пръчици и печем в предварително загрята фурна на 70-100 градуса за около час. След това изключваме фурната и оставяме целувките вътре, докато се охлади. Добре е, да не отваряме фурната по време на печене, за да не се прекъсва процесът на сушене. Охладените целувки подреждаме в поднос. Да ви е сладко!
Необходими продукти :
- 3 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч олио
- 2 и 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч кисело мляко
- 10 г бакпулвер
- 1/2 ч.л сода бикарбонат
- кората на един портокал
- 2 банана
Начин на приготвяне :
В подходяща по-дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата много добре, заедно със захарта. Към тях добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Бъркаме с дървена бъркалка. Нарязваме бананите и ги добавяме към сместа. Портокаловите кори настъргваме на фино ренде. Добавяме и тях. Разбъркваме и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс. Изпичаме в предварително загрята фурна, на 180 градуса, до готовност. Проверяваме кекса с клечка за зъби. Забождаме я, ако излезе суха, кексът ни е готов! Да ви е сладко!
Необходими продукти :
- 200 г листа пресен спанак
- 1 брой зелена салата
- 1 връзка зелен лук
- 1 краставица
- лимонов сок
- сол на вкус
- зехтин за овкусяване
- 100 г ролца от раци
- 1-2 сварени яйца
- 7-8 нарязани маслини
Начин на приготвяне:
Листата спанак се почистват от дръжките, измиват се и се нарязват ситно. Слагат се в купа. Към тях се добавя измитата, подсушена и нарязана на ситно зелена салата. Прибавят се нарязаните краставици, маслини и зелен лук. Овкусява се със сол, лимонов сок и зехтин. Салатата се разбърква и леко се намачква. Ролцата се нарязват напречно по дължина. Подреждат се върху салатата под формата на лотос, като в средата оставяме място за свареното яйце. Добавяме и него, като го нарязваме така, както е показано на снимките. Другото яйце и половината от това, нарязваме на ситно и разпределяме около цветето. Украсяваме или с листа пресен магданоз, или с оформени като листенца пера от лук. Добър апетит! Салатата е много лесна и определено грабва окото.
Необходими продукти :
за тестото:
- 1 кг брашно
- 1 кубче жива мая
- 1 равна ч.л. сода за хляб
- 2 с.л кисело мляко
- 150 мл вода
- 150 мл топло прясно мляко
- 2 ч.л сол
- 2 ч.л захар
- 3-4 с.л зехтин
- 150-200 г натрошено сирене
- 100 г цели маслини без костилка
за поръсване:
- 1 жълтък
- 5 г сусам
- 5 г ким или други семена
Начин на приготвяне :
Половината от брашното се изсипва в подходяща голяма купа. Маята се размива в смесените топло мляко и вода. Добавят се солта, захарта и зехтинът. Разбърква се. Киселото мляко се смесва със содата и се оставя за 2-3 минути да шупне. След това в средата на брашното се прави кладенче, към което се прибавя размитата мая. Добавя се киселото мляко и се замесва тесто, като другата половина от брашното се добавя по време на замесването. След като омесим тестото, го оставяме да си "почине" за 10-20 минути. След това разточваме тестото на кора, върху намазнен плот. Разпределяме сиренето и маслините отгоре и навиваме на руло. Усукваме добре рулото и го слагаме в подмазнена форма. Намазваме с жълтък, поръсваме със семената и след като втаса хлебчето, изпичаме в загрята на 200 градуса фурна до готовност. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива с кърпа. Нарязва се след като поизстине и се сервира. Добър апетит!
Неделя....Слънчево и приятно време навън.. Грехота е да се затвориш и да готвиш, а и днес е първа пролет. Честита да Ви е ! И понеже днешният ден е за почивка и релакс, в кухнята е много лесно тази вечер - бърз сандвич с готови чабати. Скоро ще опитам да приготвя домашна чабата. Ще споделя резултата. А за този лесен вариант ви трябват:
Необходими продукти :
- 2-3 броя хлебчета чабата
- 2-3 листа зелена салата или айсберг
- фино нарязан салам (салчичон) или филе
- нарязани краставица и домат
- нарязани маслини
- сол на вкус
- кетчуп ( по избор)
- зехтин
Начин на приготвяне:
Затопляме хлебчетата леко и ги разрязваме. От едната страна поръсваме със зехтин и сол. Добавяме нарязаните листенца зелена салата, доматите и краставиците. Прибавяме нарязаните маслини. Притискаме леко. Слагаме фино нарязания салчичон или филе и гарнираме с кетчуп. Кетчупът не е задължителен, може да използвате както различен вид сос, така и различна плънка - друг вид колбас, пържени картофки, топено сирене, кашкавал, сирене и др. Да ви е сладко !