skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
за тестото:
- 1 кг брашно
- 1 кубче жива мая
- 1 равна ч.л. сода за хляб
- 2 с.л кисело мляко
- 150 мл вода
- 150 мл топло прясно мляко
- 2 ч.л сол
- 2 ч.л захар
- 3-4 с.л зехтин
- 150-200 г натрошено сирене
- 100 г цели маслини без костилка
за поръсване:
- 1 жълтък
- 5 г сусам
- 5 г ким или други семена
Начин на приготвяне :
Половината от брашното се изсипва в подходяща голяма купа. Маята се размива в смесените топло мляко и вода. Добавят се солта, захарта и зехтинът. Разбърква се. Киселото мляко се смесва със содата и се оставя за 2-3 минути да шупне. След това в средата на брашното се прави кладенче, към което се прибавя размитата мая. Добавя се киселото мляко и се замесва тесто, като другата половина от брашното се добавя по време на замесването. След като омесим тестото, го оставяме да си "почине" за 10-20 минути. След това разточваме тестото на кора, върху намазнен плот. Разпределяме сиренето и маслините отгоре и навиваме на руло. Усукваме добре рулото и го слагаме в подмазнена форма. Намазваме с жълтък, поръсваме със семената и след като втаса хлебчето, изпичаме в загрята на 200 градуса фурна до готовност. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива с кърпа. Нарязва се след като поизстине и се сервира. Добър апетит!
0 коментара:
Публикуване на коментар