skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 500 г сварен бял боб
- 1 глава лук
- 3-4 с.л доматено пюре или лютеница
- 2-3 стръка магданоз
- сол на вкус
- 1-2 стръка пресен джоджен
- 1 консерва риба тон в зехтин
- 1-2 кисели краставички
Начин на приготвяне:
Бобът се сварява предварително. Прецежда се и се слага в подходяща купа. Към него се добавят нарязаните на кръгчета кисели краставички, скълцаният лук, пресните подправки, сол на вкус. Разбърква се. Накрая се добавя доматеното пюре и рибата. Разбърква се отново и се оставя на хладно поне за 30 минути. Добър апетит!
Необходими продукти :
- 500 г пилешки дробчета
- 1 ч.ч. ориз
- сол и черен пипер на вкус
- 3-4 стръка пресен джоджен
- сол на вкус
- 1 глава лук
- 1 морков
- олио за запръжка
За заливката:
- 2 бр. яйца
- 400 г кисело мляко
- 2с.л брашно
Начин на приготвяне:
Пилешките дробчета се почистват и сваряват.След което се прецеждат и като изстинат се нарязват на кубчета. Лукът се наситнява и се задушава, заедно с настъргания морков в олио и малко вода. Прибавя се измитият ориз и се разбърква. Добавят се дробчетата, подправките, сол на вкус и отново се разбърква добре. Изсипва се в тава и се залива с 3 и 1/2 ч.ч. вода. Пече се до готовност, докато водата се редуцира. Приготвя се заливката : Яйцата се разбиват заедно с киселото мляко. Добавя се брашното.Разбърква се и с получената смес заливаме дроб-сармата и доопичаме до златисто. Добър апетит. Може да гарнирате с купичка кисело мляко и да поръсите със скълцани зелени подправки.
Необходими продукти:
- 500 г кайма
- 1 кг картофи
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1-2 бр.по-меки домати
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. чубрица
- 2-3 стръка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- олио за запръжка
За заливката:
- 2 яйца
- 300 г кисело мляко
- 2-3 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати, морков и нарязаните на кубчета картофи. Разбърква се и се оставя да поври така около 5-6 минути. След това сместа се слага в намазана тава, като се разбърква добре. Налива се малко топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути, докато течността се редуцира. Заливката се приготвя по следния начин: яйцата се разбиват с брашното. Прибавя се киселото мляко. Мусаката се залива и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко. Добър апетит!
Необходими продукти :
- 1 брой зелена салата
- 1 връзка зелен лук
- 1 краставица
- 1 домат
- сол на вкус
- зехтин и лимон на вкус
- 1-2 яйца
- 50 г сладка царевица
- 4-5 броя ролца от раци
- маслини за украса
Салатата се измива, почиства, подсушава и нарязва на ситно. Добавя се скълцан пресен лук. Подправя се със лимонов сок, зехтин и сол на вкус. Разбърква се. Изсипва се в голяма чиния, за да може спокойно да се украсява. Отгоре добавяме нарязаната краставица. Посоляваме допълнително ако желаем. Доматът измиваме и обелваме. От обелката свиваме розичка, която слагаме в средата, а домата разрязваме на половина, след това на филийки. Подреждаме около розичката. Сваряваме яйцата. След като изстинат се обелват и нарязват на части. Украсяваме салатата с половинките, според вкуса ни. Маслините нареждаме по края на чинията, а между тях добавяме нарязаните ролца от раци. Царевицата се разпределя по краищата на зелената салата, както е на снимките. Нищо особено като приготовление, но определено се получава красиво и внася настроение на трапезата. Добър апетит!
Необходими продукти :
за тестото:
- 500 г брашно
- 1/2 кубче мая
- щипка сол
- щипка кафява захар
- 150-200 мл топла вода
- 2-3 с.л зехтин
за плънката:
- доматено пюре
- риган, босилек, чубрица
- 200 г пресни нарязани печурки
- 60 г сладка царевица от консерва
- 1-2 пресни червени чушки
- 3-4 броя ролца от раци
- 150 г луканков салам
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 150 г настърган кашкавал
- 100 г настъргано сирене
- 5-6 черни обезкостени маслини
Начин на приготвяне :
Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря във водата.Към нея се прибавят захарта, солта и зехтинът. Разбърква се. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се нарязва на части, според вашите желания за големина и дебелина на блата. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене. Започваме аранжирането на пицата :) Към доматеното пюре се добавят ригана, босилека, чубрицата. Разточеният блат се намазва с тази смес, след което се нареждат и останалите неща - нарязаните печурки, нарязаните чушки, царевицата, луканковият салам, нарязаните ролца от раци,настърганото сирене и кашкавал. Добавяме най-накрая маслините. Поръсваме със скълцан пресен магданоз ( по желание ). Пицата печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Добър апетит !