RSS

вторник, 28 май 2019 г.

Гриловани тиквички с домашен сладко-кисел сос

Необходими продукти:




  • 1 килограм тиквички 
  • сол, черен пипер на вкус
  • зехтин за поръсване
  • 1 супена лъжица доматена паста
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 чаена лъжица ябълков оцет
  • 1 чаена лъжица оризово брашно


Начин на приготвяне:


Нарежете тиквичките на лентички и ги отцедете от водата. Сложете ги в купа, добавете сол, черен пипер, зехтин и разбъркайте. Загрейте скара и ги изпечете. В тенджера или тиган смесете доматената паста с меда. Разбъркайте и прибавете размитото в оцета оризово брашно. Разбъркайте докато се сгъсти и охладете. Поднесете тиквичките със соса. Добър апетит!

Задушени цели пресни картофки с масло

Необходими продукти:



  • 1 килограм ситни пресни картофи
  • сол на вкус
  • 2 супени лъжици масло 



Начин на приготвяне:


Почистете картофките, може с телче, да изпадат излишните люспички. В тиган разтопете и сгорещете маслото. Прибавете картофките, сложете капак и оставете да се готвят за 10 минути. След това махнете капака, разбъркайте ги и отново сложете за същото време. Повторете същото още 2-3 пъти, докато придобият златист цвят и отцедете с решетъчна лъжица. Подправете със сол и поднесете. Добър апетит!



Хрупкави тиквички на фурна

Необходими продукти:



  • 3-4 тиквички 
  • 1 чаена чаша оризово брашно
  • 1/2 чаена чаша бяло брашно
  • сол и зехтин за поръсване
  • хартия за печене


Начин на приготвяне:


Нарежете тиквичките и ги оставете да се отцедят от водата. В купа смесете двете брашна и оваляйте всяка тиквичка в сместа. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Овкусете със сол и зехтин, запечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто. Поднесете топли, добър апетит!


събота, 13 април 2019 г.

Руло от кайма с гъби, яйца, топено сирене и гауда


Необходими продукти:



  • 1 килограм кайма
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 яйце + връзка магданоз
  • 1 стрък пресен чесън
  • 100 грама печурки, мариновани
  • 2 сварени яйца
  • 1 морков, обелен и сварен
  • няколко кисели краставички
  • 100 грама топено сирене
  • 100 грама сирене гауда



Начин на приготвяне:


В купа сложете каймата и добавете сол, черен пипер, нарязани ситно магданоз и чесън. Чукнете яйцето и размесете сместа. Разстелете я върху хартия за печене. В средата на блата сложете гъби, яйца, морков, кисели краставички. Покрийте с топено сирене, сирене гауда и завийте на руло. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете до златисто. Поднесете с гарнитура от картофено пюре или зеленчукова салата. Добър апетит!



събота, 6 април 2019 г.

Супа от коприва с лимон, чесън и мента

Необходими продукти:



  • 100 грама млечна коприва
  • сок от един лимон
  • 1-2 стръка пресен чесън
  • 3-4 листенца прясна мента
  • половин връзка пресен джоджен 
  • 1/3 чаена чаша ориз
  • 2 супени лъжици зехтин или олио
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 морков, обелен и нарязан ситно
  • 1 домат от консерва, настърган
  • 1 жълтък за застройка 
  • 200 грама кисело мляко
  • 2-3 стръка магданоз


Начин на приготвяне:


Копривата се почиства, измива и попарва. Прецежда се от водата, която заделяте за супата, нарязва се ситно и се връща обратно в тенджерата. Добавяте сок от лимон, нарязани чесън, мента, джоджен. Подправяте със зехтин, сол, черен пипер на вкус. Прибавяте моркова, домата, магданоза и накрая ориза. Оставяте да къкри на тих огън до готовност на зеленчуците. Подправяте със смес от разбит жълтък и кисело мляко. Поднесете топла, добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...