RSS

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Ориз с морски дарове

Необходими продукти : 

  • 4 с. л. олио
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 ч. ч. ориз за ризото - арборио или карнароли
  • 100 мл бяло вино
  • 1,5 л горещ зеленчуков или рибен бульон
  • 400 г морски дарове (сурови скариди, миди, кръгчета калмари, октоподчета)
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 1 с. л. настъргана кора от лимон
  • 1 с. л. нарязан магданоз
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус


 Начин на приготвяне : 

Олиото се загрява в тиган уок и в него се запържват леко лукът и чесънът. Прибавя се оризът и се разбърква. Слага се виното и се разбърква, докато се абсорбира.
Прибавя се 150 мл от горещия бульон и се разбърква, докато попие. Прибавя се и останалият бульон на части по 150 мл, докато остане наполовина.
Слагат се почистените морски дарове и се оставят да поврят 3 мин. Прибавя се останалият бульон на части по 150 мл. Приготвено по този начин, ризотото става с кремообразна консистенция.
.Добавят се лимоновата кора, доматеното пюре и магданозът. Подправя се със сол и пипер и се сервира горещо.

неделя, 18 август 2013 г.

Свинско месо с грах


Необходими продукти : 

  • 300г свинско месо, нарязано на кубчета
  • 1 буркан стерилизиран грах
  • 1 глава лук
  • 1 бр. морков
  • 3 бр. домати
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. олио
  • 1/2 връзка копър
  • 3-4 скилидки чесън
  • сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне : 


Свинското месо се запържва. Лукът и морковът, нарязани на дребно, се задушават в същата  мазнина и малко вода. Прибавят се доматите, обелени и също нарязани на дребно и ястието се задушава, докато се поизпари течността. Прибавят се брашното, червеният пипер, грахът и нарязаният на ситно чесън. Долива се малко гореща вода, ястието се овкусява и се оставя да ври 10-15 минути. След отстраняването му от огъня се поръсва със ситно нарязания копър.

Любимата салата айсберг


Пържоли на фурна с ананас и гъбки

Необходими продукти : 

  • 1 кг свинско месо за пържоли 
  • 200 г пресни печурки 
  • 2-3 шайби ананас от консерва или пресен
  • 2с.л кисело мляко
  • 1 ч.ч прясно мляко
  • 1 с.л брашно
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 60г масло
  • олио 


Начин на приготвяне : 


Свинското месо за овкусява с подправките и се нарежда в подходяща тава. Върху свинското месо за нареждат нарязаните шайби ананас. Полива се с малко мазнина и се запича леко в предварително загрята фурна. През това време разтопяваме маслото , запържваме в него нарязаните печурки. Киселото и прясното мляко се разбиват докато се смесят добре и се прибавят към златистите печурки. Сосът се бърка  докато лекичко започне да се посгъстява. След това с него се заливат вече запечените леко пържолки. Пече се на 200 градуса за около 25-30 минути. След готовност се поръсва със пресния скълцан магданоз.



четвъртък, 15 август 2013 г.

Салата Iceberg с прошуто

Необходими продукти : 



  • 1 бр салата айсберг
  • сол, зехтин и лимонов сок на вкус
  • 1 морков
  • 1 домат
  • 60 г прошуто


Начин на приготвяне : 



Салатката се нарязва в купа, смесва се с нарязаният на кръгчета морков, нарязаният домат и се подправя на вкус със сол, зехтин и лимонов сок. Прибавя се и прошутото като се накъсва с ръце, разбърква се и се оставя в хладилник . Декорацията е по избор :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...