Рецептата - тук
неделя, 18 януари 2015 г.
Винени кюфтенца с наденица и зеленчуци
Необходими продукти :
- 500г овкусена кайма
- 2бр пушена наденица (селска наденица)
- 2-3 пресни листа магданоз
- стръкче пресен копър
- 2 листенца пресен джоджен
- 2 глави лук
- 1-2 чушки
- 2 моркова
- 150-200г печурки
- 60г масло
- сол и черен пипер на вкус
- 50 мл бяло вино
Начин на приготвяне :
От каймата се оформят кюфтенца, които се запържват в разтопеното и сгорещено масло. Наденицата се нарязва на парченца и се добавя към кюфтенцата, след което се добавя нарязаният на шайби лук. Огънят се намаля на средна степен. След като лукът се позапържи добре, се добавят и нарязаните чушки, гъби и моркови. Разбърква се добре. Налива се бялото вино, подправя се според вкуса ви със сол и черен пипер. Магданозът, копърът и джодженът се скълцват на ситно и се добавят към ястието. Разбърква се и се оставя да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично, до пълното увиране на зеленчуците.
неделя, 4 януари 2015 г.
Домашни суджуци и филе
Необходими продукти :
- 2 кг свинско месо
- 1 кг телешко месо
- 500 г сланина
- 3 с.л. черен пипер
- 2 с.л. кимион
- 2 с.л. бахар
- 2 с.л. захар
- 1/4 ч.ч. червено вино
- 4 с.л. сол
Начин на приготвяне :
Месото се смила 2 пъти, а сланината се нарязва на кубчета. Paзмесват се много добре с виното и солта. Сместа се оставя 24 часа, след това се слагат всички подправки и се размесва още веднъж. Пълнят се в черва.Ако има въздух се продупчва с игла. Първите 2-3 дни луканките се сплескват леко и се оставят да съхнат на проветриво.
четвъртък, 1 януари 2015 г.
Новогодишна салата - свещник
Необходими продукти :
- 200г майонеза
- 500г сварени картофи
- 150г шпеков салам или шунка
- 2бр. сварени моркови
- 100г размразен грах
- 2-3бр.кисели краставички
- 2 сварени яйца
- продукти за декорация по избор - репички, чери домати, магданоз, моркови и др.
- 4 броя свещи - за 4 салати
Начин на приготвяне :
Картофите, морковите, саламът и краставичките се нарязват на ситно. Добавя се грахът, подправя се на вкус със сол. Яйцата се настъргват на ситно ренде, добавя
се майонезата и се разбърква добре.Сместа се охлажда за 30 мин. Разпределя се в чинийки и се оформя във формата на свещник. По средата се слага свещта. Декорира се с продуктите за декорация - според вашия вкус. Може да украсите с чери доматки, маслини, магданоз или копър.
Етикети:
Салати
сряда, 31 декември 2014 г.
Питка със семена и масло
Необходими продукти :
- 2 бр. яйца (едното за намазване)
- 42 г прясна мая (1 кубче)
- 250-300 мл прясно мляко
- 250-300 мл вода
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- масло за намазване
- около 1 кг брашно
- сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.)
Начин на приготвяне :
Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено) и се навива на руло и нарязва на парченца. Така се процедира с всяка топка. Нареждат се в намазнена тава и се завиват с кърпа да втасат - около 50-60 минути. Вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Етикети:
питки