RSS

неделя, 18 януари 2015 г.

Маслени бисквитки с мюсли и лимонови корички





Рецептата - тук






Винени кюфтенца с наденица и зеленчуци


Необходими продукти : 





  • 500г овкусена кайма
  • 2бр пушена наденица (селска наденица)
  • 2-3 пресни листа магданоз
  • стръкче пресен копър
  • 2 листенца пресен джоджен
  • 2 глави лук 
  • 1-2 чушки 
  • 2 моркова
  • 150-200г печурки 
  • 60г масло 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 50 мл бяло вино 


Начин на приготвяне : 


От каймата се оформят кюфтенца, които се запържват в разтопеното и сгорещено масло. Наденицата се нарязва на парченца и се добавя към кюфтенцата, след което се добавя нарязаният на шайби лук. Огънят се намаля на средна степен. След като лукът се позапържи добре, се добавят и нарязаните чушки, гъби и моркови. Разбърква се добре. Налива се бялото вино, подправя се според вкуса ви със сол и черен пипер. Магданозът, копърът и джодженът се скълцват на ситно и се добавят към ястието. Разбърква се и се оставя да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично, до пълното увиране на зеленчуците. 

неделя, 4 януари 2015 г.

Домашни суджуци и филе



Необходими продукти : 



  • 2 кг свинско месо
  • 1 кг телешко месо
  • 500 г сланина
  • 3 с.л. черен пипер
  • 2 с.л. кимион
  • 2 с.л. бахар
  • 2 с.л. захар
  • 1/4 ч.ч. червено вино
  • 4 с.л. сол



Начин на приготвяне : 


Месото се смила 2 пъти, а сланината се нарязва на кубчета. Paзмесват се много добре с виното и солта. Сместа се оставя 24 часа, след това се слагат всички подправки и се размесва още веднъж. Пълнят се в черва.Ако има въздух се продупчва с игла. Първите 2-3 дни луканките се сплескват леко и се оставят да съхнат на проветриво. 



четвъртък, 1 януари 2015 г.

Новогодишна салата - свещник


Необходими продукти : 



  • 200г майонеза 
  • 500г сварени картофи
  • 150г шпеков салам или шунка
  • 2бр. сварени моркови
  • 100г размразен грах
  • 2-3бр.кисели краставички
  • 2 сварени яйца
  • продукти за декорация по избор - репички, чери домати, магданоз, моркови и др.
  • 4 броя свещи - за 4 салати 

Начин на приготвяне :


Картофите, морковите, саламът и краставичките се нарязват на ситно. Добавя се грахът, подправя се на вкус със сол. Яйцата се настъргват на ситно ренде, добавя 
се майонезата и се разбърква добре.Сместа се охлажда за 30 мин. Разпределя се в чинийки и се оформя във формата на свещник. По средата се слага свещта. Декорира се с продуктите за декорация - според вашия вкус. Може да украсите с чери доматки, маслини, магданоз или копър. 


сряда, 31 декември 2014 г.

Питка със семена и масло

Необходими продукти : 


  • 2 бр. яйца (едното за намазване)
  • 42 г прясна мая (1 кубче)
  • 250-300 мл прясно мляко
  • 250-300 мл вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • масло за намазване
  • около 1 кг брашно
  • сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.) 



Начин на приготвяне : 

Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено) и се навива на руло и нарязва на парченца. Така се процедира с всяка топка. Нареждат се в намазнена тава и се завиват с кърпа да втасат - около 50-60 минути. Вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...