RSS

петък, 17 април 2015 г.

Сладкиш с настъргани ябълки и ванилов сос


Необходими продукти : 

  • 3 бр. ябълки
  • 1 бр. лимон
  • 3 бр. яйца
  • 100 г захар
  • 125 г масло
  • 200 г брашно
  • 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела
  • пудра захар за поръсване


За ваниловия сос:

  • 500 мл прясно мляко
  • 4 бр. жълтъци
  • 4 ванилии
  • 100 г захар

Начин на приготвяне : 

Фурната се загрява предварително на 210 С. Формата, в която ще се пече сладкиша, се намазва с масло и се поръсва с брашно. Изцедения лимонов сок се налива в подходяща купа. Ябълките се обелват, сърцевината им се отстранява и се настъргват в купата с лимоновия сок. Разбърква се добре с ръце. Яйцата се разбиват със захарта около 3 минути. Прибавят се брашното, канелата, бакпулвера, размекнатото масло и сместа от ябълките и лимоновия сок. Всичко се разбърква много добре до гъста, хомогенна смес. Тя се изсипва във формата и се слага във фурна за 10 минути, след което фурната се намалява на 180 С, като печенето продължава около 30 минути. След изпичането сладкиша се изважда от фурната, оставя се да се охлади и след това се поръсва с пудра захар. Сервира се, гарниран с ванилов сос. 
Ванилов сос: Млякото се оставя да заври, след което се добавя ванилията и се разбърква. През това време се разбиват жълтъците и захарта. Към тях се добавя млякото на тънка струйка, разбърква се и сместа се връща в тенджерата. Огъня се намалява, соса се бърка непрекъснато до гладка и сгъстена консистенция. След това се оставя да се охлади и се сервира към сладкиша.

сряда, 15 април 2015 г.

Ягодов сметанов шейк

Необходими продукти :



  • 200г пресни ягоди
  • 1 пакетче сметана на прах - ягода
  • 500мл студено прясно мляко
  • спрей бита сметана за украса



Начин на приготвяне: 


Сухата сметана се разбива с 200 мл студено прясно мляко. Добавят се нарязаните ягоди и останалото прясно мляко. Разбива се с пасатор. Изсипва се в подходящи чаши и се изстудява. Декорира се със спрей сметаната.

Бабините курабийки

Необходими продукти : 



  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 10 г амонячна сода
  • 10г бакпулвер
  • 20 с.л. захар
  • 15 с.л. разтопена свинска мас
  • 2 ампули ванилия
  • кората от 1 портокал
  • 4-5 бр. яйца
  • брашно - колкото поеме за средно меко тесто (около 1.250 кг)
  • 1 бр. яйце за намазване
  • захар за поръсване



Начин на приготвяне : 




Киселото мляко се разбива в купа. Към него се прибавя амонячната сода и се оставя малко да шупне. Добавя се захарта и се разбърква. Добавя се поизстиналата мас и пак се разбърква. Добавят се яйцата и всичко хубаво се обърква. Накрая се слага и ванилията и портокаловите корички. Брашното се пресява в легенче или друга подходяща съдинка и се прави кладенче.Към него се прибавя бакпулверът. В него се изсипва сместа и се бърка тесто - отначало с лъжица, а после с ръце, докато се получи гладко, средно меко тесто. Завива се съда с вестник и найлон и се оставя да втаса поне 4-5 часа (аз го оставям едно денонощие завито в одеяло и на топло). После от тестото се разточва кора с дебелина 0.5-1 см и се изрязват форми по желание. Нареждат се в леко набрашнена тава, мажат се с яйце и се поръсват с кристална захар. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване.

вторник, 31 март 2015 г.

Пържени филийки

Необходими продукти : 
  • 2 яйца
  • 50мл лимонада
  • 250г кисело мляко
  • 50мл прясно мляко 
  • щипка сол
  • щипка захар
  • щипка сода
  • 1 ч.ч. брашно 
  • стар хляб 




Начин на приготвяне: 


Яйцата се разбиват заедно с киселото и прясно мляко, като предварително содата се добавя към киселото мляко. Добавят се захарта, солта и лимонадата. Разбърква се добре, след което се прибавя брашното. Филийките се накисват в сместа и се изпържват в сгорещена мазнина.

вторник, 24 март 2015 г.

Супа от лапад и коприва


Необходими продукти :



  • 2 шепи прясна коприва
  • 5-6 листенца лапад
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 2 стрък пресен чесън 
  • 2 листенца мента
  • 2-3 стръка пресен джоджен 
  • 1 главичка стар лук
  • 2 стръка магданоз
  • 1 морков
  • 1 по-мек домат
  • 2-3 литра вода
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1ч.л червен пипер
  • 1/2 ч.ч. ориз


за застройката: 

  • 1 яйце
  • 200г кисело мляко 
  • 1/2 с.л оцет



Начин на приготвяне : 



Копривата и лападът се попарват, след което се отцеждат от водата и се нарязват на ситно. В подходяща тенджера се запържват нарязаните пресен и стар лук, чесън, скълцаните на ситно пресни подправки. Разбърква се добре, след което се добавят настърганият морков и домат, нарязан на много ситно. Прибавят се подправките и оризът, разбърква се отново, след което към сместа се прибавя нарязаните лапад и коприва. Долива се водата и се оставя да ври до готовност. След като изстине, супата се застройва с разбитото в кисело мляко яйце и 1/2 с.л оцет. Непосредствено преди сервиране се поръсва с крутони - по желание. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...