RSS

петък, 17 април 2015 г.

Сладкиш с настъргани ябълки и ванилов сос


Необходими продукти : 

  • 3 бр. ябълки
  • 1 бр. лимон
  • 3 бр. яйца
  • 100 г захар
  • 125 г масло
  • 200 г брашно
  • 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела
  • пудра захар за поръсване


За ваниловия сос:

  • 500 мл прясно мляко
  • 4 бр. жълтъци
  • 4 ванилии
  • 100 г захар

Начин на приготвяне : 

Фурната се загрява предварително на 210 С. Формата, в която ще се пече сладкиша, се намазва с масло и се поръсва с брашно. Изцедения лимонов сок се налива в подходяща купа. Ябълките се обелват, сърцевината им се отстранява и се настъргват в купата с лимоновия сок. Разбърква се добре с ръце. Яйцата се разбиват със захарта около 3 минути. Прибавят се брашното, канелата, бакпулвера, размекнатото масло и сместа от ябълките и лимоновия сок. Всичко се разбърква много добре до гъста, хомогенна смес. Тя се изсипва във формата и се слага във фурна за 10 минути, след което фурната се намалява на 180 С, като печенето продължава около 30 минути. След изпичането сладкиша се изважда от фурната, оставя се да се охлади и след това се поръсва с пудра захар. Сервира се, гарниран с ванилов сос. 
Ванилов сос: Млякото се оставя да заври, след което се добавя ванилията и се разбърква. През това време се разбиват жълтъците и захарта. Към тях се добавя млякото на тънка струйка, разбърква се и сместа се връща в тенджерата. Огъня се намалява, соса се бърка непрекъснато до гладка и сгъстена консистенция. След това се оставя да се охлади и се сервира към сладкиша.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...