RSS

четвъртък, 21 май 2015 г.

Кюфтета от тиквички и картофи

Необходими продукти :


  • 1 кг тиквички
  • 1 глава лук
  • 3-4 картофа
  • 2 яйца
  • сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
  • 2 с.л кисело мляко
  • 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
  • 150-200 г брашно и царевично брашно смес
  • 100г краве сирене
  • 50 настърган пармезан 



Начин на приготвяне : 


Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, настърганият лук,настърганите картофи, сирене и пармезан.Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.

сряда, 20 май 2015 г.

Мусака с тиквички и картофи

Необходими продукти: 



  • 2-3 тиквички
  • 500 г кайма
  • 500 кг картофи
  • 1-2 моркова
  • 1 глава лук
  • 1-2 бр. домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • черен пипер и сол на вкус


За заливката:






  • 2 бр. яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 2 с.л. брашно
  • 50мл бира
  • щипка сол
  • щипка захар




Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите моркови и домати и се оставя да поври 5-6 минути. 
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета.Към тях се прибавят и нарязаните на кубчета тиквички. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко,бирата,щипка сол и захар. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко и пресен чесън. 

Мини омлетчета с шпеков салам и пресен лук

Рецептата - тук


вторник, 19 май 2015 г.

Овчарска салата

Необходими продукти : 


  • 3-4 средно големи домата
  • 1 краставица
  • 1 връзка пресен лук
  • 2-3 печени и обелени червени чушки
  • 150 гр. мариновани гъби
  • 150 гр. шунка
  • 100 гр. кашкавал
  • 100 гр. сирене
  • 2 твърдо сварени яйца
  • маслини за украса
  • магданоз
  • олио или зехтин
  • оцет
  • сол

Начин на приготвяне :


Доматите се нарязват на кубчета, краставицата на четвъртинки, чушките на ситно, шунката на кубчета, лукът на ситно. Всичко се смесва. След това се прибавят гъбите и нарязан на ситно магданоз. Овкусява се с олио, оцет и сол. Отгоре се настъргват сиренето и кашкавалът. Украсява се с нарязаните яйца и маслините.


понеделник, 18 май 2015 г.

Пикантни пресни картофки с бира и вино

 Необходими продукти : 




  • 1.5 кг пресни картофи
  • 1 ч.ч. бира
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 40 г масло
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 с.л. горчица
  • 3 с.л. соев сос
  • 4 скилидки чесън
  • пресен розмарин, копър
  • черен пипер, лют червен пипер, сол



Начин на приготвяне :


Картофките се остъргват от люспите, измиват се и се нареждат в тава. Всички други продукти се смесват, добавя се 1 ч.ч. вода и картофите се заливат със сместа. Разбъркват се добре. Захлупват се с по-голяма тава и се пекат за около 1 час във фурната. При сервиране може да се намажат с масло и да се поръсят с магданоз.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...