skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 1 кг тиквички
- 1 глава лук
- 3-4 картофа
- 2 яйца
- сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
- 2 с.л кисело мляко
- 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
- 150-200 г брашно и царевично брашно смес
- 100г краве сирене
- 50 настърган пармезан
Начин на приготвяне :
Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, настърганият лук,настърганите картофи, сирене и пармезан.Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.
Необходими продукти:
- 2-3 тиквички
- 500 г кайма
- 500 кг картофи
- 1-2 моркова
- 1 глава лук
- 1-2 бр. домати
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. чубрица
- 2-3 стръка пресен копър
- 2-3 стръка пресен магданоз
- черен пипер и сол на вкус
За заливката:
- 2 бр. яйца
- 200 г кисело мляко
- 2 с.л. брашно
- 50мл бира
- щипка сол
- щипка захар
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите моркови и домати и се оставя да поври 5-6 минути.
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета.Към тях се прибавят и нарязаните на кубчета тиквички. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко,бирата,щипка сол и захар. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко и пресен чесън.
Рецептата - тук
Необходими продукти :
- 3-4 средно големи домата
- 1 краставица
- 1 връзка пресен лук
- 2-3 печени и обелени червени чушки
- 150 гр. мариновани гъби
- 150 гр. шунка
- 100 гр. кашкавал
- 100 гр. сирене
- 2 твърдо сварени яйца
- маслини за украса
- магданоз
- олио или зехтин
- оцет
- сол
Начин на приготвяне :
Доматите се нарязват на кубчета, краставицата на четвъртинки, чушките на ситно, шунката на кубчета, лукът на ситно. Всичко се смесва. След това се прибавят гъбите и нарязан на ситно магданоз. Овкусява се с олио, оцет и сол. Отгоре се настъргват сиренето и кашкавалът. Украсява се с нарязаните яйца и маслините.
Необходими продукти :
- 1.5 кг пресни картофи
- 1 ч.ч. бира
- 1 ч.ч. бяло вино
- 40 г масло
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 с.л. горчица
- 3 с.л. соев сос
- 4 скилидки чесън
- пресен розмарин, копър
- черен пипер, лют червен пипер, сол
Начин на приготвяне :
Картофките се остъргват от люспите, измиват се и се нареждат в тава. Всички други продукти се смесват, добавя се 1 ч.ч. вода и картофите се заливат със сместа. Разбъркват се добре. Захлупват се с по-голяма тава и се пекат за около 1 час във фурната. При сервиране може да се намажат с масло и да се поръсят с магданоз.