RSS

понеделник, 25 януари 2016 г.

Накъсана баница с биволско масло

Необходими продукти : 



  • 1 пакет кори за баница (използвах "Одрински")
  • 60 г биволско масло* 
  • 300 г натрошено сирене
  • 4 яйца 
  • 300г кисело мляко 
  • 50-100 мл лимонада 
  • щипка сол
  • щипка захар 



Начин на приготвяне : 



Подбираме подходяща по-голяма тава и я намазваме от всички страни с олио. Застиламе я добре с една или две кори, така че да е покрито дъното от всички страни. Слагаме натрошено сирене и покриваме с три, четири накъсани на не много големи парчета кори. Поливаме с разстопеното масло. Отново поръсваме със сирене и завършваме баницата с останалите кори, като накъсваме и тях. Слагаме и останалата част от маслото. Внимателно разрязваме на парченца. Разбиваме яйцата със солта, захарта и киселото мляко. Добавяме лимонадата и разбъркваме. С получената смес поливаме баничката от всички страни и краища и с въртеливи движения разнасяме сместа помежду корите. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30-35 минути. Поднасяме с кисело мляко. Добър апетит! 


* Биволското масло може да бъде заместено с обикновено краве масло, ако имате домашно, още по-добре. Аз се снабдих с него от Бачковския манастир, продаваха и взехме едно бурканче. Вкусът му е божествен.



събота, 23 януари 2016 г.

Масленицата със сирене на баба


Необходими продукти :


  • 1 кг брашно 
  • 2-3 яйца 
  • 1 с.л сол 
  • 1/2 с.л захар 
  • 42 г мая за хляб 
  • 250 мл топло прясно мляко 
  • 100 мл вода 
  • 250-300 г натрошено домашно сирене
  • 30-40 г масло 
  • 1-2 с.л свинска мас 
  • олио 

Начин на приготвяне : 

Яйцата се разбиват със солта и захарта. Маята се размива в топлото прясно мляко и водата. Добавя се към яйчната смес и се разбърква. Брашното се пресява в дълбока купа и се прави кладенче в средата, в което изсипваме сместа. Замесва се меко тесто. Меси се около 10-15 минути, с намаслени ръце. След това се оставя да почине за 5-10 минути и се бие в намаслен плот 40-50 пъти. Маслото и маста се смесват и разтапят. От тестото се нарязват топки, които се разтягат с намазнени ръце. Във всяка се слага натрошено сирене и се полива с 1-2 с.л от разтопените мас и масло. Навива се на фитил, като леко се усуква. Завързва се и се нарежда в подмазнена с олио тава. По същия начин с всички топки тесто. По желание може да се намажат с разбит жълтък. Масленицата оставяме да втаса на стайна температура. След втасването се изпича в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 30-35 минути. След изпичането е добре да се завие с влажна кърпа. Поднася се с кисело мляко. Добър апетит! 

сряда, 20 януари 2016 г.

Солена палачинкова торта с катък и кашкавал

Необходими продукти : 

за палачинките: 








  • 2 яйца 
  • 150-200мл прясно мляко 
  • 1 с.л кисело мляко 
  • 1 ч.л сода 
  • щипка сол
  • щипка захар 
  • 1 - 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • масло



за плънката: 

  • 200-300 г катък със сирене
  • 200 г настърган кашкавал 
  • 150-200 г лютеница 
  • колбаси по избор 
  • 1-2 с.л руска салата 
  • 2-3 нарязани кисели краставички 
  • обезкостени маслини за украса 
  • 2-3 стръка пресен магданоз за украса




Начин на приготвяне : 

 Яйцата се разбиват заедно със солта и захарта. Към тях се добавят киселото мляко, смесено със содата и прясното мляко. Разбърква се и се добавя брашното. Сместа трябва да има гъста консистенция, подобна на тази на бозата. Палачинките се изпичат в подходящ тиган, намаслен с масло. След като се изпекат се оставят настрана. Подбираме си по-голяма, плоска чиния, в която слагаме една палачинка. Намазваме я с катък, добавяме колбас по избор или кисели краставички и слагаме отгоре втора палачинка. По същия начин се процедира с останалите палачинки, като единствено сменяме пълнежа. Последната палачинка намазваме с катък, оформяме добре краищата на тортата и поръсваме с кашкавал. Ако Ви е останал колбас, може да украсите по начина, показан на снимките. Декорира се с нарязаните маслини и магданоз. Добър апетит! Тортата е страхотна! 

Кавърма със свинско и кълцана наденица

Необходими продукти : 




  • 700 г вратно месо или 2-3 вратни пържоли
  • 2-3 парчета сурова кълцана наденица
  • 1 глава лук
  • 1 стрък праз
  • 1 морков
  • 2-3 стръка копър
  • 1-2 скилидки чесън
  • 200 г печурки
  • 100 мл бяло вино
  • 1 с.л брашно
  • 30 г масло
  • черен пипер, кимион и сол на вкус


Начин на приготвяне : 


Сгорещяваме маслото в подходяща тенджера и към него прибавяме нарязаният лук, праз и морков. Разбъркваме добре, след което към тях добавяме нарязаната на парченца наденица и скълцаните копър и скилидки чесън. Отново разбъркваме и прибавяме нарязаните печурки. Подправяме на вкус със сол и черен пипер. Размиваме брашното с бялото вино и го прибавяме към сместа. Разбъркваме добре и сваляме от огъня. В подходяща тава, гювеч или йенски съд нареждаме вратното месо, което сме подправили предварително със сол, черен пипер и кимион. Върху него разпределяме сместа от зеленчуците и кълцаната наденица. По желание може да се добавят 1-2 листа дафинов лист. Запичаме във фурна около 30-40 минути. 



Добър апетит! 


неделя, 17 януари 2016 г.

Баварска салата



Необходими продукти :




  • 1 кг картофи 
  • 1-2 глави червен лук
  • 200г майонеза 
  • 1 с.л баварска горчица 
  • 1-2 броя кренвирши 
  • 100 г нарязан шпеков салам 
  • 1 бр. червена маринована чушка
  • 50 г сварен грах
  • 2 стръка пресен копър или магданоз
  • сол на вкус 
  • оцет 



Начин на приготвяне : 

Картофите се сваряват и след като изстинат се обелват и нарязват на едри кубчета. Слагат се в подходяща купа. Лукът се нарязва на полумесеци и се добавя към тях. Разбърква се внимателно, след което се добавят нарязаните кренвирши, шпековият салам, скълцаната маринована чушка и грахът. Подправя се със скълцаният копър, сол на вкус и оцет. Разбърква се отново и се добавят майонезата и горчицата. Размесва се добре и се оставя на хладно. Сервира се изстудена, гарнирана с маслини. Добър апетит! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...