RSS

сряда, 13 април 2016 г.

Домашен сладолед с ягоди и карамелов сироп

Толкова лесен сладолед, буквално се прави за броени минути, еееее, малко повече се чака докато си стегне, но пък си струва чакането. След това се наслаждавате на лека, пухкава и топяща се консистенция с вкус на карамел и за разкош - ягоди ! 


Необходими продукти :


  • 500 г сладкарска сметана
  • 200 г пресни ягоди
  • 300 г бонбони "Карамел Му"



Начин на приготвяне: 



В подходяща купа разбиваме много добре 400 мл от сметаната. Другите 100 мл изсипваме в друга купа, към която добавяме карамелените бонбони. Разтапяме ги на микровълнова фурна за 2-3 минути, като разбъркваме периодично. След това получената смес се разбърква до пълна хомогенност, оставя се да се охлади. След като поизстине, половината от сместа се добавя към сметаната и се разбива отново, докато се смесят двата продукта. Към сметановата смес добавяме почистените, измити и нарязани пресни ягоди. Разбъркваме внимателно и изсипваме сладоледа в кутия с капак. Заливаме с останалата част от карамела. Преди да сложим капака на кутията, слагаме стреч фолио. Прибираме във фризер за минимум 4-5 часа. Сервираме, гарниран по желание. Аз използвах пресни ягоди ! Да ви е сладко !

вторник, 12 април 2016 г.

Месеница с бейби кренвиршчета и сирене


Необходими продукти : 



  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 1 ч.ч топло прясно мляко 
  • 100 мл топла вода 
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 1 и 1/2 с.л сол 
  • 1-2 щипки захар 
  • 2 яйца 
  • 7-8 броя бейби кренвирша 
  • 200 г сирене 
  • олио за намазване 
  • 1 жълтък 
  • 10 г сусам 
  • 5 г ким 

Начин на приготвяне : 

Брашното се изсипва в голяма купа, а по средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото прясно мляко и водата. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват, смесват се с олиото и маята. Сместа се добавя към брашното и се замесва тесто. Омесва се добре върху намазнен плот. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на 2 части. От едната част се разточват топки и се нарязват ленти. Може да използвате обикновени кренвирши, нарязани на две части. Всяка част се завива в тестени лентички и се нарежда в намазнена тава. От останалото тесто се разточват триъгълници, в чиито по-широк край се слага сирене и се завива на кифличка. Подреждат се в тавата. Ако остане тесто може да се направят малки тестени топчици, които да се наредят помежду кифличките. Получената месеница намазваме с разбит жълтък и поръсваме с ким и сусам. Това е мой избор, може да използвате каквито семена желаете. Месеницата печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност, около 30-35 минути. След изваждането от фурната я напръскваме със студена вода и завиваме с влажна кърпа. Сервираме топличка! Добър апетит! 





понеделник, 11 април 2016 г.

Домашен сладолед с шоколад, бисквитки и карамел лакта


Необходими продукти  :

  • 300 мл подсладено кондензирано мляко
  • 100-150 г черен шоколад 
  • 3-4 с.л какао на прах 
  • 500 мл сладкарска сметана 
  • кората на един портокал 
  • 100 г натрошени бисквитки
  • 100 г бонбони "Лакта"

Начин на приготвяне : 

Шоколадът и бонбоните се смесват и разтапят на водна баня. Оставя се да се поохлади, след което към сместа се добавят портокаловите корички. След това се разбива сметаната. Кондензираното мляко се смесва с какаото и с охладената смес. Разбива се за кратко с миксер, колкото да се смесят съставките. Получената смес се изсипва при разбитата сметана и се разбърква до пълна хомогенност. Добавят се натрошените бисквитки и се разбърква отново. Получената смес изсипваме с подходящ съд (кутия) с капак, като слагаме прозрачно стреч фолио преди да я затворим. Оставяме сладоледа да стегне във фризера поне за 5-6 часа. След това сервираме и гарнираме според вкуса ни. Добър апетит! 
Тази страхотна идея е адаптирана рецепта на Ваня Джорджевич от тук ! 


Салата "Трокадеро" с коприва, дресинг и крутони


Необходими продукти : 

  • 1 брой зелена салата Трокадеро
  • 1 връзка зелен лук 
  • 200-300 г прясна коприва
  • 1 лимон
  • 1 краставица 
  • сол и зехтин на вкус 
  • 1-2 сварени яйца 
  • 40 г крутони (чеснови)
  • маслини за украса 

за дресинга:
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 1 с.л млечна майонеза
  • 1 ч,л сладка горчица 


Начин на приготвяне: 

Копривата попарваме във вряща, подсолена вода. Отцеждаме я и оставяме да изстине. През това време измиваме, подсушаваме и нарязваме на ситно зелената салата. Разпределяме я в две купи - за двама души. Върху нея добавяме нарязания зелен лук. Посоляваме на вкус, овкусяваме със зехтин и лимонов сок. Разбъркваме внимателно. След това добавяме нарязаната краставица и копривата. Разпределяме крутоните и добавяме дресинг. Приготвяме го много лесно: смесваме продуктите за него и разбъркваме до хомогенност. Декорираме с маслините и сварените яйца. 

неделя, 10 април 2016 г.

Редена зелена салата с млечен дресинг


Необходими продукти :


  • 1 брой зелена залата 
  • 1 връзка зелен лук 
  • 1-2 домата 
  • 1 краставица 
  • 100 г сладка царевица 
  • 1-2 сварени яйца 
  • маслини за украса 
  • 3-4 с.л кисело мляко 
  • 1 с.л заквасена сметана
  • 1-2 с.л майонеза 
  • лимон на вкус 
  • сол на вкус 

Начин на приготвяне : 


Зелената салата се измива, подсушава и нарязва на ситно. Вземаме дълбока купа, чието дъно покриваме с част от салатата. Върху нея слагаме нарязаният зелен лук и краставици. Покриваме с още нарязана салата, а отгоре слагаме млечен дресинг, който правим така: смесваме киселото мляко със сметаната, майонезата, сол и лимон на вкус. Разбъркваме до хомогенност. Върху дресинга разпределяме нарязаните домати, настърганите яйца и царевицата. Завършваме с останалата нарязана салата. Покриваме я с останалият млечен сос, украсяваме по избор. Добре е салатата да престои на хладно преди да бъде сервирана. Добър апетит! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...