RSS

неделя, 24 април 2016 г.

Шоколадова торта с портокалови кори и меден сироп


Необходими продукти : 


  • 6 бр. яйца
  • 500 г кристална захар
  • 500 г брашно
  • 6 с.л. вода
  • 400 г течен шоколад
  • 500 мл сладкарска сметана
  • 100-150 мл гореща вода + 2 с.л мед
  • корите на два портокала
  • 2-3 броя смлени сусамки 
  • 50-100 г шоколадови дражета 
  • 10 г шоколадови пръчици


Начин на приготвяне:


Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си до златист цвят, фурната не се отваря. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Разрязва се на три равни части. Първият ни блат се сиропира с меден сироп (топъл, не горещ) и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. Половината от сметаната се разбива с миксер на висока скорост. Смесва се с течния шоколад. С получения крем намазваме блата като го разпределяме равномерно по повърхността му. Поръсваме със смлени сусамки и портокалови корички. По същият начин се приготвя и вторият блат. Третият блат се декорира с останалата разбита сметана и шоколадов крем. Украсяваме с шоколадовите пръчици, дражетата и портокаловите корички. Оставя се на хладно да стегне. Добър апетит!

събота, 23 април 2016 г.

Салата с боб и риба тон


Необходими продукти : 




  • 500 г сварен бял боб
  • 1 глава лук 
  • 3-4 с.л доматено пюре или лютеница
  • 2-3 стръка магданоз
  • сол на вкус
  • 1-2 стръка пресен джоджен 
  • 1 консерва риба тон в зехтин
  • 1-2 кисели краставички 



Начин на приготвяне: 


Бобът се сварява предварително. Прецежда се и се слага в подходяща купа. Към него се добавят нарязаните на кръгчета кисели краставички, скълцаният лук, пресните подправки, сол на вкус. Разбърква се. Накрая се добавя доматеното пюре и рибата. Разбърква се отново и се оставя на хладно поне за 30 минути. Добър апетит!

петък, 22 април 2016 г.

Дроб-сарма с пилешки дробчета


Необходими продукти :







  • 500 г пилешки дробчета
  • 1 ч.ч. ориз
  • сол и черен пипер на вкус
  • 3-4 стръка пресен джоджен
  • сол на вкус
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • олио за запръжка


За заливката:


  • 2 бр. яйца
  • 400 г кисело мляко
  • 2с.л брашно




Начин на приготвяне:




Пилешките дробчета се почистват и сваряват.След което се прецеждат и като изстинат се нарязват на кубчета. Лукът се наситнява и се задушава, заедно с настъргания морков в олио и малко вода. Прибавя се измитият ориз и се разбърква. Добавят се дробчетата, подправките, сол на вкус и отново се разбърква добре. Изсипва се в тава и се залива с 3 и 1/2 ч.ч. вода. Пече се до готовност, докато водата се редуцира. Приготвя се заливката : Яйцата се разбиват заедно с киселото мляко. Добавя се брашното.Разбърква се и с получената смес заливаме дроб-сармата и доопичаме до златисто. Добър апетит. Може да гарнирате с купичка кисело мляко и да поръсите със скълцани зелени подправки.


четвъртък, 21 април 2016 г.

Мусака


Необходими продукти:




  • 500 г кайма
  • 1 кг картофи
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1-2 бр.по-меки домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 2-3 стръка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио за запръжка 




За заливката:

  • 2  яйца
  • 300 г кисело мляко
  • 2-3 с.л. брашно




Начин на приготвяне:


Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати, морков и нарязаните на кубчета картофи. Разбърква се и се оставя да поври така около 5-6 минути. След това сместа се слага в намазана тава, като се разбърква добре. Налива се малко топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути, докато течността се редуцира. Заливката се приготвя по следния начин: яйцата се разбиват с брашното. Прибавя се киселото мляко. Мусаката се залива и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко. Добър апетит!

събота, 16 април 2016 г.

Пъстра пролетна салата


Необходими продукти :


  • 1 брой зелена салата
  • 1 връзка зелен лук 
  • 1 краставица 
  • 1 домат 
  • сол на вкус 
  • зехтин и лимон на вкус
  • 1-2 яйца 
  • 50 г сладка царевица 
  • 4-5 броя ролца от раци 
  • маслини за украса 

Начин на приготвяне : 


Салатата се измива, почиства, подсушава и нарязва на ситно. Добавя се скълцан пресен лук. Подправя се със лимонов сок, зехтин и сол на вкус. Разбърква се. Изсипва се в голяма чиния, за да може спокойно да се украсява. Отгоре добавяме нарязаната краставица. Посоляваме допълнително ако желаем. Доматът измиваме и обелваме. От обелката свиваме розичка, която слагаме в средата, а домата разрязваме на половина, след това на филийки. Подреждаме около розичката. Сваряваме яйцата. След като изстинат се обелват и нарязват на части. Украсяваме салатата с половинките, според вкуса ни. Маслините нареждаме по края на чинията, а между тях добавяме нарязаните ролца от раци. Царевицата се разпределя по краищата на зелената салата, както е на снимките. Нищо особено като приготовление, но определено се получава красиво и внася настроение на трапезата. Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...