RSS

неделя, 13 ноември 2016 г.

Пържени дребни шаранчета и картофена салатка с копър


Шаранчетата ми ги подариха, изчистени, готови за готвене. Понеже са много малки ги изпържих цели, оваляни в смес от царевично и бяло брашно. Хрупкави и много вкусни, гарнирани със салата от картофи и зелени подправки... 

 Рецепта за шаран има : тук, а за салатата - тук, изключвайки майонезата. Добър апетит!


петък, 11 ноември 2016 г.

Млечна салата със смлени ядки


Млечна салатка със смлени ядки - използвах фъстъци вместо орехи и се получи страхотно!
Рецептата за салатата я има тук





четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Любимата ни руска салата


Често я правя, харесва ми да импровизирам и да декорирам. Несравнимо чувство, когато видиш крайния резултат. Рецептата я има в блога, написана на по-ранен етап тук














понеделник, 7 ноември 2016 г.

Спагети с гъби, доматен сос и подправки


Необходими продукти :


  • 250 г спагети 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 2-3 броя доматки (меки)
  • 2 с.л доматено пюре
  • 150-200 мл доматен сок
  • 200 г гъби печурки ( може и от консерва)
  • 1 пресована скилидка чесън
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • няколко стръка пресен босилек и риган
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио или захтин за запръжка 


Начин на приготвяне:

Спагетите се сваряват. Прецеждат се и се слагат в студена вода, за да не се слепват. В зехтин или олио запържваме нарязан на ситно лук и настърган морков. Разбъркваме. След като се позапържат, към тях добавяме измитите и нарязани предварително печурки. Отново разбъркваме. Добавяме нарязаните на ситно доматки, доматеното пюре и сока. Прибавяме и скилидката чесън, сол и черен пипер на вкус. Оставяме сместа да къкри на слаб огън за 10-15 минутки. През това време можем да скълцаме пресните подправки. Накрая на готвенето, магданозът, босилекът и риганът се прибавят към получения сос. Разбърква се. Спагетите се отцеждат от студената вода и се гарнират със соса. По желание, при сервиране може да се поднесат с допълнително скълцан магданоз. Добър апетит! 







понеделник, 31 октомври 2016 г.

Сладкиш с млечен крем, боровинково сладко и орехи




Необходими продукти: 


  • 4 броя яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар 
  • 1/2 ч.ч олио
  • 2  ч.ч. брашно 
  • 1 ч.ч кисело мляко 
  • 10 г бакпулвер
  • 5 г ванилия


за крема: 

  • 500 мл прясно мляко 
  • 1-2 жълтъка
  • 1-2 с.л. захар
  • 60 г масло
  • 100 г смлени орехи
  • 1-2 с.л сладко от боровинки
  • 3-4 с.л брашно


Начин на приготвяне:

В подходяща по-дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата много добре, заедно със захарта. Към тях добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Бъркаме с дървена бъркалка. Половината от тази смес се разпределя в застлана с хартия за печене форма, може и тавичка. Изпича се на долен реотан във фурна, загрята на 180 градуса. Докато чакаме първия ни блат да се изпече, можем да приготвим крема : 350 мл от прясното мляко, смесено със захарта завират на слаб огън. През това време се разбиват жълтъците. Останалото мляко се смесва с брашното и се разбърква.Прибавят се и разбитите жълтъци. Тази смес се налива на тънка струйка към вече заврялото мляко. Кремът трябва бавно да се сгъстява. Когато е готов се добавя маслото. След като поизстине, към крема се добавят смлените орехи. След като блатът се изпече, се изважда от фурната и се намазва равномерно със сладкото от боровинки. Сладкишът може да се приготви и без крем, само със сладко по Ваш избор или обратното. В случая, аз съм използвала и сладко, и крем, защото така го предпочитаме. След сладкото, разпределяме крема върху него и добавяме останалата смес за втория блат. Този път изпичаме само на горен реотан във фурната ( 180 градуса), около 30 минути. Проверяваме дали е готов със суха клечка. Сладкишът се оставя да изстине, след което може да се украси с пудра захар. Разрязва се и се сервира. Разкошен е! Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...