skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 4 броя яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч олио
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч кисело мляко
- 10 г бакпулвер
- 5 г ванилия
за крема:
- 500 мл прясно мляко
- 1-2 жълтъка
- 1-2 с.л. захар
- 60 г масло
- 100 г смлени орехи
- 1-2 с.л сладко от боровинки
- 3-4 с.л брашно
Начин на приготвяне:
В подходяща по-дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата много добре, заедно със захарта. Към тях добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Бъркаме с дървена бъркалка. Половината от тази смес се разпределя в застлана с хартия за печене форма, може и тавичка. Изпича се на долен реотан във фурна, загрята на 180 градуса. Докато чакаме първия ни блат да се изпече, можем да приготвим крема : 350 мл от прясното мляко, смесено със захарта завират на слаб огън. През това време се разбиват жълтъците. Останалото мляко се смесва с брашното и се разбърква.Прибавят се и разбитите жълтъци. Тази смес се налива на тънка струйка към вече заврялото мляко. Кремът трябва бавно да се сгъстява. Когато е готов се добавя маслото. След като поизстине, към крема се добавят смлените орехи. След като блатът се изпече, се изважда от фурната и се намазва равномерно със сладкото от боровинки. Сладкишът може да се приготви и без крем, само със сладко по Ваш избор или обратното. В случая, аз съм използвала и сладко, и крем, защото така го предпочитаме. След сладкото, разпределяме крема върху него и добавяме останалата смес за втория блат. Този път изпичаме само на горен реотан във фурната ( 180 градуса), около 30 минути. Проверяваме дали е готов със суха клечка. Сладкишът се оставя да изстине, след което може да се украси с пудра захар. Разрязва се и се сервира. Разкошен е! Добър апетит!
3 коментара:
Изглежда наистина, че е разкошен...Благодаря...
Изглежда наистина, че е разкошен...Благодаря...
Прекрасно предложение.Благодаря.
Публикуване на коментар