RSS

четвъртък, 22 юни 2017 г.

Картофена салата с червен лук, подправки и риба тон




Необходими продукти:



  • 1 килограм пресни картофи
  • 1 консерва риба тон в зехтин
  • 1 глава червен лук
  • сол, черен пипер, сок от лимон
  • няколко стръка пресен копър
  • няколко стръка пресен магданоз


Начин на приготвяне:


Картофите се сваряват, охлаждат и обелват. Нарязват се на кубчета и се слагат в купа. Добавя се рибата, заедно със зехтина и се подправя със сол, черен пипер, сок от един лимон и нарязаните лук и пресни подправки. Разбърква се и се охлажда. Добър апетит! 


неделя, 18 юни 2017 г.

Мусака със заливка от крема сирене



Необходими продукти:


за мусаката
  • 1 килограм картофи
  • 500 грама овкусена кайма
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 3 обелени меки домата
  • щипка захар
  • сол, черен пипер, червен пипер
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • няколко стръка пресен магданоз
  • 100 милилитра доматен сок
  • олио за запръжка
  • вода

за заливката

  • 3 яйца
  • 125 грама крема сирене
  • 300 грама кисело мляко
  • сол 

Начин на приготвяне:


Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета. Олиото се загрява, лукът се нарязва ситно и се запържва в него, след което се добавя и каймата. След като сместа се позапържи се прибавят нарязан или настърган морков, наситнените меки домати, картофите, доматения сок, разбърка се и се подправя с щипка захар, сол, червен и черен пипер на вкус. Овкусява се с чубрицата, нарязания пресен магданоз и се налива около половин чаша вода. Ястието се оставя да къкри на слаб огън докато течността се редуцира - около 10 минути и се прехвърля в тава. Долива се още вода, да покрие зеленчуците и се запича в загрята фурна на 200 градуса за 30 минути. След това се охлажда и се залива със смес от разбити яйца, крема сирене, кисело мляко и сол според вкуса. Разпределя се равномерно с помощта на лъжица и се запича за още 10-15 минути до златиста коричка. Добър апетит!



събота, 17 юни 2017 г.

Тиквени кюфтета с моркови, картофи и пикантен сос от гриловани тиквички


Необходими продукти:



  • 1 килограм тиквички
  • 2 обелени моркова
  • 2 картофа
  • 1 глава стар лук
  • половин връзка пресен копър
  • 3 скилидки чесън
  • 2 яйца
  • 4 супени лъжици брашно
  • сол, черен пипер на вкус
  • 20 грама маково семе
  • няколко стръка пресен магданоз
  • олио за пържене


за соса



  • 3 нарязани фино тиквички
  • 1 скилидка чесън
  • 100 грама лека майонеза
  • 2 супени лъжици кисело мляко
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • 1 супена лъжица марината от кисели краставички
  • 2 стръка пресен копър
  • 1 чаена лъжичка стрити люти чушки




Начин на приготвяне:



Тиквичките се настъргват в купа, подсоляват се и се отцеждат от водата. Към тях се прибавят настърганите моркови, картофи, лук и чесън. Добавят се нарязани ситно копър и магданоз. Разбърква се и се чукват яйцата, прибавят се маковото семе, черния пипер, брашното и е разбърква до хомогенност. Олиото се сгорещява, с лъжица се загребва от сместа и се изпържват кюфтетата. След готовност се отцеждат върху кухненска хартия. Сосът се приготвя като фино нарязаните тиквички се запекат предварително и се сложат в блендер. Към тях се прибавят чесъна, майонезата, млякото, червения пипер, водата от краставичките и копъра. Разбива се до еднородност. Полученият сос се изпипва в купичка, поръсва се с лютия пипер и се поднася към тиквените кюфтета. Добър апетит! 



неделя, 11 юни 2017 г.

Пикантни пресни картофки в масло





Необходими продукти:



  • 1 килограм пресни картофи
  • 1 чаена лъжичка чесън на прах
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 чаена лъжичка стрит риган
  • 1 чаена лъжичка сол
  • черен пипер на вкус
  • 1 чаена лъжичка чили
  • 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер
  • 60 грама масло
  • няколко стръкчета пресен копър


Начин на приготвяне:

Картофите се почистват от люспичките, измиват се и се нарязват. В купа се смесват чесъна на прах, червения пипер, ригана, солта, черния пипер, чилито, копъра и се разбъркват. Картофите се запържват в маслото или се запичат и след това поръсват с микса от подправки. Разбъркват се и се поднасят топли гарнирани със сос по избор. Добър апетит!

сряда, 7 юни 2017 г.

Спаначена яхния с нахут, ориз и кюфтенца











Необходими продукти:


  • 150 грама пресен спанак
  • 400 грама сварен нахут
  • 1/2 чаена чаша ориз
  • 500 грама кайма смес
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • 1/2 чаена лъжичка черен пипер
  • щипка сол
  • 1 глава лук
  • няколко стръка пресен лук
  • няколко стръкчета пресен джоджен
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • половин глава млечен чесън
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 мек домат
  • 2-3 картофа
  • 500 милилитра пилешки бульон или вода
  • олио за запръжка


Начин на приготвяне:


Каймата се подправя със сол, черен пипер, кимион и настърган стар лук. Омесва се и се оформят кюфтенца. Запържват се в сгорещено олио, прибавят се нарязани ситно пресен лук и спанак. Добавя се червен пипер, настърган домат и нарязани на кубчета картофи. Към сместа се слага нахута, чесъна, джоджена, ориза, магданоза и бульона. Разбърква се и се намаля мощността на котлона. Ястието се оставя да ври на слаб огън до готовност. От картофите яхнията ще се сгъсти, но ако желаете по-плътен сос прибавете една супена лъжица размито във вода брашно. Вкусът се допълва чудесно с няколко люти чушки. Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...