Необходими продукти:
- 1 килограм тиквички
- 2 обелени моркова
- 2 картофа
- 1 глава стар лук
- половин връзка пресен копър
- 3 скилидки чесън
- 2 яйца
- 4 супени лъжици брашно
- сол, черен пипер на вкус
- 20 грама маково семе
- няколко стръка пресен магданоз
- олио за пържене
за соса
- 3 нарязани фино тиквички
- 1 скилидка чесън
- 100 грама лека майонеза
- 2 супени лъжици кисело мляко
- 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
- 1 супена лъжица марината от кисели краставички
- 2 стръка пресен копър
- 1 чаена лъжичка стрити люти чушки
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват в купа, подсоляват се и се отцеждат от водата. Към тях се прибавят настърганите моркови, картофи, лук и чесън. Добавят се нарязани ситно копър и магданоз. Разбърква се и се чукват яйцата, прибавят се маковото семе, черния пипер, брашното и е разбърква до хомогенност. Олиото се сгорещява, с лъжица се загребва от сместа и се изпържват кюфтетата. След готовност се отцеждат върху кухненска хартия. Сосът се приготвя като фино нарязаните тиквички се запекат предварително и се сложат в блендер. Към тях се прибавят чесъна, майонезата, млякото, червения пипер, водата от краставичките и копъра. Разбива се до еднородност. Полученият сос се изпипва в купичка, поръсва се с лютия пипер и се поднася към тиквените кюфтета. Добър апетит!
0 коментара:
Публикуване на коментар