RSS

събота, 17 юни 2017 г.

Тиквени кюфтета с моркови, картофи и пикантен сос от гриловани тиквички


Необходими продукти:



  • 1 килограм тиквички
  • 2 обелени моркова
  • 2 картофа
  • 1 глава стар лук
  • половин връзка пресен копър
  • 3 скилидки чесън
  • 2 яйца
  • 4 супени лъжици брашно
  • сол, черен пипер на вкус
  • 20 грама маково семе
  • няколко стръка пресен магданоз
  • олио за пържене


за соса



  • 3 нарязани фино тиквички
  • 1 скилидка чесън
  • 100 грама лека майонеза
  • 2 супени лъжици кисело мляко
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • 1 супена лъжица марината от кисели краставички
  • 2 стръка пресен копър
  • 1 чаена лъжичка стрити люти чушки




Начин на приготвяне:



Тиквичките се настъргват в купа, подсоляват се и се отцеждат от водата. Към тях се прибавят настърганите моркови, картофи, лук и чесън. Добавят се нарязани ситно копър и магданоз. Разбърква се и се чукват яйцата, прибавят се маковото семе, черния пипер, брашното и е разбърква до хомогенност. Олиото се сгорещява, с лъжица се загребва от сместа и се изпържват кюфтетата. След готовност се отцеждат върху кухненска хартия. Сосът се приготвя като фино нарязаните тиквички се запекат предварително и се сложат в блендер. Към тях се прибавят чесъна, майонезата, млякото, червения пипер, водата от краставичките и копъра. Разбива се до еднородност. Полученият сос се изпипва в купичка, поръсва се с лютия пипер и се поднася към тиквените кюфтета. Добър апетит! 



0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...