RSS

вторник, 6 декември 2016 г.

Никулденска питка - шаран



Необходими продукти :



  • 2 бр. яйца и едно за намазване
  • 42 г прясна мая (1 кубче)
  • 300-350 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 1/2 ч.ч олио
  • около 1 кг брашно
  • сeмена за поръсване ( сусам, тиквено семе или др.) 

Начин на приготвяне : 



Маята с прясното мляко, леко затоплено и 1 ч.л.захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Яйцата се разбиват и към тях се добавя олиото. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат втасалата вече мая, яйцата и солта. Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва и се  оформя във формата на рибка. Намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се украсява с тиквени семки и сусам. След това се оставя на по-топло, да набухне тестото. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. След готовност за напръсква със студена вода и се завива с влажна кърпа. Добър апетит!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...