skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 300 грама захар
- 400 мл прясно мляко
- 1 кубче мая
- 200 грама стопено краве масло
- 2 ванилии
- настъргана кора от портокал
- 1 килограм и половина брашно
- 100 грама розов локум
- 1 жълтък за намазване
- 3 супени лъжици захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло. Прибавят се втасалата мая, ванилиите, коричките от портокал. Брашното се пресява и смесва с течните съставки, омесва се до получаване на меко тесто. Оставя се да бухне на топло и се премесва три пъти. След това тестото се разделя на 3 топки, които се разточват и се прибавят нарязаните локумчета. Оформят се фитили, които се сплитат и навиват във формата на охлюв. Козунакът се слага в намазнена или застлана с пергаментна хартия форма, намазва се отгоре с разбития жълтък (за гланц) и обилно се поръсва със захар. След втасване отново се пече в умерена фурна (170 градуса) до готовност. Проверява се със суха клечка. Добър апетит!
0 коментара:
Публикуване на коментар