RSS

вторник, 29 март 2016 г.

Картофена салата с ролца от раци и пресен лук


Необходими продукти :


  • 1 кг картофи
  • 1 връзка пресен лук 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • сол и черен пипер на вкус
  • сок от половин лимон 
  • 5-6 броя ролца от раци
  • маслини за декорация 




Начин на приготвяне: 


Картофите се сваряват, обелват и след като поизстинат се нарязват в подходяща купа. Към тях се прибавят скълцаните пресни подправки и зелен лук. Добавят се сол и черен пипер на вкус, сок от лимон и се разбърква добре. Към сместа се прибавят нарязаните ролца от раци и отново се разбърква. Декорираме по избор. Аз използвах маслини и ролца. Добър апетит! 

понеделник, 28 март 2016 г.

Кекс с настъргани ябълки, портокалови кори и канела



Необходими продукти :


  • 4 яйца 
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар 
  • 1/2 ч.ч олио
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно 
  • 1 ч.ч кисело мляко 
  • 10 г бакпулвер
  • 1/2 ч.л сода бикарбонат 
  • кората на един портокал
  • 2 обелени и настъргани ябълки 
  • канела на вкус




Начин на приготвяне : 



В подходяща по-дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата много добре, заедно със захарта. Към тях добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Бъркаме с дървена бъркалка. Добавяме настърганите ябълки към сместа. Портокаловите кори настъргваме на фино ренде. Добавяме и тях. Разбъркваме и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс. Изпичаме в предварително загрята фурна, на 180 градуса, до готовност. Проверяваме кекса с клечка за зъби. Забождаме я, ако излезе суха, кексът ни е готов! Да ви е сладко! 

неделя, 27 март 2016 г.

Супа топчета с лапад и спанак

Супата се получи разкошна, плод на въображение и съображение към собствения вкус и към този на половинката ми. Супата съчетава два вкуса в един, много приятна и подходяща за сезона. Като имаме предвид, че е края на месец март, а времето е студено - няма по-вкусно от топла и сгряваща ни супа. Ето как да си я направите: 





Необходими продукти : 

  • 250 г овкусена кайма
  • 150 г спанак 
  • 150 г лапад 
  • 1 глава стар лук 
  • 1 морков 
  • 1-2 картофчета 
  • 1 мек домат
  • сол, черен пипер на вкус 
  • 2-3 стръка пресен джоджен 
  • 1/2 ч.ч ориз 
  • щипка чубрица 
  • шепа фиде 
  • 1-2 стръка пресен магданоз 
  • олио 

за застройката : 
  • 1-2 яйца 
  • 200 г кисело мляко 
  • 1 с.л царевично брашно 

Начин на приготвяне : 

В тенджера наливаме вода и добавяме олиото, около 2 супени лъжици. Най-напред оформяме топчетата от каймата и ги добавяме към супата, за да пуснат бульонче. Разбъркваме. Добавяме нарязаният на ситно лук, нарязаните морков, картофи и домат. Добавяме сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме отново. Прибавяме измитите добре и скълцани на ситно лапад и спанак. Слагаме ориза и оставяме супата да къкри на слаб огън. Към края на готвенето добавяме скълцания джоджен, чубрицата и фидето. Изключваме котлона. След като поизстине супата правим застройка от разбитото с кисело мляко и брашно яйце. Добавяме към застройката един черпак от супата, разбъркваме и връщаме сместа обратно. При сервиране поднасяме супата поръсена със скълцан пресен магданоз.

четвъртък, 24 март 2016 г.

Шарени целувки

Необходими продукти :



  • 2 белтъка (студени)
  • 5-6 с.л захар 
  • 1 ч.л лимонена киселина
  • 1 ванилийка 
  • 10 г захарни пръчици 



Начин на приготвяне :

Белтъците се слагат в дълбока и добре подсушена купа. Към тях се добавя захарта, лимонената киселина и ванилията. Разбива се с миксер около 5-10 минути. Сместа трябва да утрои обема си и да се сгъсти. След това получената смес шприцоваме в тава, върху хартия за печене. Поръсваме със захарните пръчици и печем в предварително загрята фурна на 70-100 градуса за около час. След това изключваме фурната и оставяме целувките вътре, докато се охлади. Добре е, да не отваряме фурната по време на печене, за да не се прекъсва процесът на сушене. Охладените целувки подреждаме в поднос. Да ви е сладко! 




Бананов кекс с портокалови корички

Необходими продукти : 



  • 3 яйца 
  • 1 ч.ч. захар 
  • 1/2 ч.ч олио
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно 
  • 1 ч.ч кисело мляко 
  • 10 г бакпулвер
  • 1/2 ч.л сода бикарбонат 
  • кората на един портокал
  • 2 банана



Начин на приготвяне : 

В подходяща по-дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата много добре, заедно със захарта. Към тях добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Бъркаме с дървена бъркалка. Нарязваме бананите и ги добавяме към сместа. Портокаловите кори настъргваме на фино ренде. Добавяме и тях. Разбъркваме и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс. Изпичаме в предварително загрята фурна, на 180 градуса, до готовност. Проверяваме кекса с клечка за зъби. Забождаме я, ако излезе суха, кексът ни е готов! Да ви е сладко! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...