събота, 12 октомври 2013 г.
четвъртък, 10 октомври 2013 г.
Paella Española - Паеля Еспаньола
Необходими продукти
- 500 г големи миди
- 200 г скариди
- 100 г сепия
- 200 г пилешко месо
- 1 голяма глава лук
- 200-250 г ориз
- 9-10 бр. черни маслини
- 100 г грах
- 100 мл доматено пюре
- чубрица
- олио
- сол
- оцветител - жълт или шафран
Начин на приготвяне
Мидите се сваряват във вода - когато започнат да се отварят, означава че са готови. Скаридите и нарязаната на ивици сепия също се сваряват заедно, но отделно от мидите. Сварени са когато скаридите станат оранжеви. В дълбока тенджера се слага 50-80 мл олио и се запържват сварените скариди и сепия. Нарязва се лукът и също се запържва със скаридите. Когато се запържат добре се прибавят оризът и предварително свареното и обезкостено пилешко месо. Всичко се запържва за още 5-7 минути и след това се прибавят бульонът, в който е варено пилешкото месо. Прибавят се грахът, малко чубрица, сол, доматено пюре и шафран. Вари се докато оризът започне да омеква. След това всичко се изсипва в тава, отгоре се нареждат мидите - едната им черупка е махната и се слагат с отвора нагоре. Запича се в предварително загрята фурна. Изважда се малко преди да изври напълно водата, слагат се маслините и се сервира. Задължително се яде с обилно изцеден върху порцията лимон.
Етикети:
испанска кухня,
паеля
четвъртък, 12 септември 2013 г.
Пилешка салата с крутони
Необходими продукти :
- 2-3 кисели краставички
- 100г сладка царевица
- 400г сварено пилешко месо
- 100г крутони
- 1 домат
- 1 червена маринована чушка
- 2-3 листа пресен босилек
- сол на вкус
- зехтин и лимон на вкус
- 1 глава червен лук
- 5-6 броя обезкостени зелени маслини
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се накъсва на парченца, подправя се с подправките на вкус (зехтин, сол, лимон) и се смесва със ситно нарязаните кисели краставички, маринована чушка и червен лук. Разбърква се, след което се добавят царевицата, нарязаните зелени маслини, доматът и скълцаният пресен босилек. Разбърква се и се оставя да се охлади за 15-20мин. При сервиране се поднася поръсена с крутони.
Етикети:
Салати