RSS

неделя, 5 януари 2014 г.

Хрупкави пилешки хапки

Необходими продукти : 

  • 600г пилешко филе
  • 100г галета и фино смлян корнфлейкс
  • 3 яйца 
  • 50мл бира
  • черен пипер и кимион на вкус
  • подправка пилешко месо на вкус
  • мазнина за пържене 
  • резенчета лимон


Начин на приготвяне : 

Пилешкото месо се нарязва на кубчета. Залива се с бирата, добавят се подправките според вкуса ви. Разбиват се яйцата, всяко кубче пилешко месо се потапя в тях, овалва се хубаво в сместа от галета и корнфлейкс, след това се потапя отново в яйцата и се изпържва. Гарнира се с резенчета лимон, по желание може да се предложат със соев сос, чеснов сос или друг вид сос.


Баница със сирене и лимонада

Необходими продукти :

  • 500 г готови кори за баница
  • 4 бр. яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 300 г сирене
  • 6 с.л. олио
  • 30 г масло
  • 250 мл лимонада

Начин на приготвяне : 

Разбивате яйцата и към тях прибавяте натрошеното сирене и киселото мляко, в което предварително сте сложили содата. Вземате по 2 от корите и ги намазвате с няколко лъжици от сместа и 1 с.л. олио. Слагате в намазнена тава.По същия начин с всички кори. Накрая в съда със сместа оставяте от нея около 1 с.л. и прибавяте лимонадата (може и газирана вода с щипка захар), с която заливате баницата, прибавете и няколко парченца масло. Пече се в предварително загрята фурна около 30 минути - до златиста коричка.

вторник, 31 декември 2013 г.

Шоколадов крем "Оле" с банани


Необходими продукти : 


  • 300мл студено прясно мляко 
  • 2 банана
  • пакетче крем на dr. Outker "Оле"

Начин на приготвяне :

Сухата смес се изсипва при прясното мляко, разбива се с миксер в продължение на 3 минути. Бананите се нарязват на колелца и се слагат на дъното на подходящи чашки - чашки за мелба. Кремът се изсипва върху тях, отгоре се нареждат няколко бананчета.

Домашна баклава

Необходими продукти : 


  • 500 г готови кори
  • 150 г масло
  • 300 г смлени орехи
  • сокът от 1 портокал и настърганата му кора
  • 500 г захар
  • 350 мл вода
  • 10г канела
  • смлян карамфил

Начин на приготвяне: 






Корите се разделят на две равни части. Върху всяка част, без да се разделят корите, се ръсят орехи и подправки на вкус.Разрязва се на ромбове. Залива се с разтопеното масло. Пече се до зачервяване. Като изстине, се залива със сироп, който се приготвя по следния начин :  захарта, водата и портокаловият сок, заедно с коричките се смесват, кипват и варят 30 минути. Баклавата се залива, стои така около 1 час, след което се изважда едно парче от тавата, сиропът, който не е попил се излива внимателно и се вари още 5 минути. Баклавата се сиропира отново. Поднася се на следващия ден.

Коледен венец - свещник

Необходими продукти : 

  • 1 кг картофи
  • черен пипер и сол на вкус
  •  60 гр масло, лимонов сок
  •  2 връзки пресен копър
  •  1 връзка пресен лук
  •  200 гр бадеми
  •  продукти за декорация по избор - репички, чери домати, магданоз, моркови и др.
  •  1 свещ

Начин на приготвяне : 

 Картофите се сваряват, овкусяват се с подправките и с помощта на маслото се правят на пюре. Част от пюрето се слага в подходяща по-голяма чиния и се оформя във формата на венец. Декорира се с пресния копър, като клонките се нареждат върху него и отстрани, така че да се се покрие от всички страни. По средата се прави вдлъбнатина, в която се слага свещта, но след като пюрето поизстине малко. Покрива се със скълцания зелен лук. От останалото картофено пюре се оформят шишарки, които се декорират с помощта на бадемите, като се нареждат с широката част в картофеното пюре. Останалата декорация е плод на вашето въображение :).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...