RSS

събота, 20 декември 2014 г.

Запеканка със свинско, топено сирене, гъби и картофи

Необходими продукти:


  • 500г свинско вратно месо 
  • сол, черен пипер, кимион на вкус
  • 25г масло 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков
  • 200г гъби - печурки 
  • 2-3 стръка копър
  • 2 стръка магданоз
  • скилидка чесън 
  • 100мл готварска сметана
  • 50г топено сирене
  • 50мл бира
  • 3-4 средно големи картофа
  • 150г кашкавал


Начин на приготвяне : 


Свинското месо се нарязва на фино, овкусява се с подправките и се нарежда в леко намаслена тава. В подходяща тенджера се запържват нарязаният на шайби лук, морковът, нарязаните гъбки. Разбърква се, след което се добавят скълцаните копър, магданоз и чесън. Отново се разбърква. Оставя се около 5-10 минути да се позапържи, след това се прибавят нарязаните на шайби картофи. Всичко се обърква добре, добавя се сметаната,бирата и топеното сирене. Оставя се да къкри 5 минутки, след което сместа се изсипва и разпределя върху месото. Запича се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минути. Непосредствено преди изкарването от фурната се поръсва с настърган кашкавал и се дозапича още десет минути. 

Свински хапки с лук и праз

Необходими продукти : 



  • 1 глава лук 
  • 1 стрък праз
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • щипка червен пипер
  • 25г масло
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 50мл червено вино
  • 500г свинско месо, нарязано на кубчета



Начин на приготвяне:


Лукът и празът се нарязват и запържват в маслото, след което се добавя и нарязаното месо, предварително овкусено с подправките. Добавя се червеният пипер и се разбърква. Оставя се около 5 минутки да се запържи добре, като се разбърква, след което се добавя и виното. Отново се оставя около 10 - 15 минутки на слаб огън, като се разбърква периодично. Хапките се сервират поръсени със скълцан пресен магданоз. 

четвъртък, 18 декември 2014 г.

Празнична салата "Дядо Коледа"

Необходими продукти : 



  • 1 морков
  • 1 брой червено цвекло (по-голямо)
  • 1 брой бяла ряпа
  • зехтин, сол, оцет на вкус
  • 2 маслини - за очички
  • 1 капаче от домат или 1 чери доматче



Начин на приготвяне : 


Зеленчуците се почистват и настъргват поотделно. Овкусяват се с подправките и се нареждат в платовидна чиния като от цвеклото се оформя шапка и устичка, от бялата ряпа - брадата и веждите, от морковите - лицето и маслините - за очички, за нос - доматчето. Сервира се охладена. 

неделя, 14 декември 2014 г.

Пикантни хрупкави кюфтенца

Необходими продукти :






  • 500г овкусена кайма
  • 1 глава лук 
  • 2 мариновани червени чушки
  • 1 люта чушка
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 100г кашкавал 
  • смлян корнфлейкс на едро 
  • 1 яйце и 2с.л бира
  • мазнина за пържене 


Начин на приготвяне: 



Лукът се нарязва на ситно и се добавя към каймата. Размесва се добре, след което се прибавят и нарязаните на ситничко чушки и магданоз. Отново се размесва добре. Оставя се в хладилник за 20-30 минути да стегне, след което от каймата се оформят кюфтенца, в средата на които се слага парче кашкавал. Потапят се в разбитото яйце, смесено с бирата, след което се овалват в корнфлейкса и се изпържват в силно сгорещената мазнина. 

Шоколадов мус със сметана


Необходими продукти :


  • 200г натурален шоколад
  • 1 с.л прясно мляко 
  • 30г масло
  • 4 яйца
  • 100г пудра захар
  • щипка сол 
  • Спрей сметана за украса
  • шоколадови пръчици (драженца) - за украса 


Начин на приготвяне : 



Шоколадът се начупва на парченца и се разтапя на водна баня с маслото и млякото. Като се разтопи се маха от нея. Добавят се първо жълтъците - един по един, добавя се пудрата захар. Белтъците се разбиват на сняг със щипката сол. Към шоколада се прибавя част от белтъците и се бие енергично. Прибавя се и останалата част и се разбърква добре до получаването на гладка хомогенна смес. Изсипва се в купичките за мелба или подходящи чашки, сервира се гарниран с бита сметана и украса по избор.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...