RSS

петък, 26 декември 2014 г.

Меден тиквеник

Необходими продукти : 


  •  1 пакет точени кори - 500г
  • 1 кг настъргана тиква
  • 200г смлени орехови ядки
  • 60г масло за запръжка на тиквата
  • канела и 2 с.л мед
  • олио
  • пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне :


За целта вземате подходяща тава, намазнявате я с олио добре. Маслото разтопявате и в него се запържва тиквата, след около 4-5 минутки се добавят канелата и медът и непосредствено след тях се прибавят и смлените орехи. Тази смес се оставя да поизстине малко. Разстилате кора и разпределяте от сместа върху нея. Завивате кората на руло и нареждате в тавата.Така се процедира с всички кори докато свършат и докато се получи хубав, оформен тиквеник.Загряваме фурната предварително на 180 градуса и печем до зачервяване на корите - около 15 минути. Вече готовият тиквеник се запръсква със студена вода и веднага след това се наръсва обилно с пудрата захар. Става невероятен на вкус!

четвъртък, 25 декември 2014 г.

Честито Рождество Христово, скъпи приятели! Наслаждавайте се на миговете, прекарани със семейството, защото за безценни!






вторник, 23 декември 2014 г.

Домашни бонбони с фъстъци и шоколад






Необходими продукти :

  • 250-300 г бисквити с масло
  • 60г краве масло 
  • кората на 1 портокал 
  • 100г смлени фъстъци 
  • шоколадови пръчици за украса
  • стърготини бял шоколад за украса 
  • 1 с.л течен шоколад 



Начин на приготвяне : 


Бисквитите се смилат с блендер на много ситно. Към тях се добавят портокаловите корички, разбърква се и се прибавя разтопеното, но не горещо масло. Прибавят се и смлените ядки и шоколадът, след което всичко се размесва добре и се оформя тесто. Още докато е меко се оформят бонбони, които се овалват в пръчици или стърготини. Поставят се в подходящи формички или поднос. Оставят се в хладилник да стегнат. По желание може да се направи и украса от шоколад. 

Коледни меденки





Рецептата - тук










събота, 20 декември 2014 г.

Запеканка със свинско, топено сирене, гъби и картофи

Необходими продукти:


  • 500г свинско вратно месо 
  • сол, черен пипер, кимион на вкус
  • 25г масло 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков
  • 200г гъби - печурки 
  • 2-3 стръка копър
  • 2 стръка магданоз
  • скилидка чесън 
  • 100мл готварска сметана
  • 50г топено сирене
  • 50мл бира
  • 3-4 средно големи картофа
  • 150г кашкавал


Начин на приготвяне : 


Свинското месо се нарязва на фино, овкусява се с подправките и се нарежда в леко намаслена тава. В подходяща тенджера се запържват нарязаният на шайби лук, морковът, нарязаните гъбки. Разбърква се, след което се добавят скълцаните копър, магданоз и чесън. Отново се разбърква. Оставя се около 5-10 минути да се позапържи, след това се прибавят нарязаните на шайби картофи. Всичко се обърква добре, добавя се сметаната,бирата и топеното сирене. Оставя се да къкри 5 минутки, след което сместа се изсипва и разпределя върху месото. Запича се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минути. Непосредствено преди изкарването от фурната се поръсва с настърган кашкавал и се дозапича още десет минути. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...