RSS

четвъртък, 1 януари 2015 г.

Новогодишна салата - свещник


Необходими продукти : 



  • 200г майонеза 
  • 500г сварени картофи
  • 150г шпеков салам или шунка
  • 2бр. сварени моркови
  • 100г размразен грах
  • 2-3бр.кисели краставички
  • 2 сварени яйца
  • продукти за декорация по избор - репички, чери домати, магданоз, моркови и др.
  • 4 броя свещи - за 4 салати 

Начин на приготвяне :


Картофите, морковите, саламът и краставичките се нарязват на ситно. Добавя се грахът, подправя се на вкус със сол. Яйцата се настъргват на ситно ренде, добавя 
се майонезата и се разбърква добре.Сместа се охлажда за 30 мин. Разпределя се в чинийки и се оформя във формата на свещник. По средата се слага свещта. Декорира се с продуктите за декорация - според вашия вкус. Може да украсите с чери доматки, маслини, магданоз или копър. 


сряда, 31 декември 2014 г.

Питка със семена и масло

Необходими продукти : 


  • 2 бр. яйца (едното за намазване)
  • 42 г прясна мая (1 кубче)
  • 250-300 мл прясно мляко
  • 250-300 мл вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • масло за намазване
  • около 1 кг брашно
  • сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.) 



Начин на приготвяне : 

Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено) и се навива на руло и нарязва на парченца. Така се процедира с всяка топка. Нареждат се в намазнена тава и се завиват с кърпа да втасат - около 50-60 минути. Вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. 

понеделник, 29 декември 2014 г.

Руло "Стефани" с кашкавал и гъби


Необходими продукти :



  • 1 кг кайма с подправки 
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1 глава лук
  • 2 яйца
  • 1 морков
  • 2-3 кисели краставички
  • 100г кашкавал
  • 150г мариновани гъби
  • хартия за печене 





Начин на приготвяне : 


Каймата се смесва със ситно скълцания лук и магданоз. Размесва се добре. Разстила се върху лист хартия за печене. Яйцата и морковът се сваряват и нарязват. Добавят се по средата на каймата (рулото) , като се редуват. Добавят се и нарязаните кисели краставички, гъби и кашкавал. Завива се плътно от всички страни, за да се получи стегнато руло. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.

Коледен венец



Необходими продукти :



  • 200г майонеза 
  • 500г сварени картофи
  • 150г шпеков салам или шунка
  • 2бр. сварени моркови
  • 100г размразен грах
  • 2-3бр.кисели краставички
  • 2 сварени яйца
  • 2 връзки пресен копър
  • 1 връзка пресен лук
  • продукти за декорация по избор - репички, чери домати, магданоз, моркови и др.




Начин на приготвяне : 

Картофите, морковите, саламът и краставичките се нарязват на ситно. Добавя се грахът, подправя се на вкус със сол. Яйцата се настъргват на ситно ренде, добавя 
се майонезата и се разбърква добре.Сместа се охлажда за 30 мин. Слага в подходяща по-голяма чиния и се оформя във формата на венец. Декорира се с пресния копър, като клонките се нареждат върху него и отстрани, така че да се се покрие от всички страни. По средата се прави вдлъбнатина.Покрива се със скълцания зелен лук. Останалата декорация е плод на вашето въображение :).

петък, 26 декември 2014 г.

Меден тиквеник

Необходими продукти : 


  •  1 пакет точени кори - 500г
  • 1 кг настъргана тиква
  • 200г смлени орехови ядки
  • 60г масло за запръжка на тиквата
  • канела и 2 с.л мед
  • олио
  • пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне :


За целта вземате подходяща тава, намазнявате я с олио добре. Маслото разтопявате и в него се запържва тиквата, след около 4-5 минутки се добавят канелата и медът и непосредствено след тях се прибавят и смлените орехи. Тази смес се оставя да поизстине малко. Разстилате кора и разпределяте от сместа върху нея. Завивате кората на руло и нареждате в тавата.Така се процедира с всички кори докато свършат и докато се получи хубав, оформен тиквеник.Загряваме фурната предварително на 180 градуса и печем до зачервяване на корите - около 15 минути. Вече готовият тиквеник се запръсква със студена вода и веднага след това се наръсва обилно с пудрата захар. Става невероятен на вкус!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...