сряда, 20 май 2015 г.
вторник, 19 май 2015 г.
Овчарска салата
Необходими продукти :
- 3-4 средно големи домата
- 1 краставица
- 1 връзка пресен лук
- 2-3 печени и обелени червени чушки
- 150 гр. мариновани гъби
- 150 гр. шунка
- 100 гр. кашкавал
- 100 гр. сирене
- 2 твърдо сварени яйца
- маслини за украса
- магданоз
- олио или зехтин
- оцет
- сол
Начин на приготвяне :
Доматите се нарязват на кубчета, краставицата на четвъртинки, чушките на ситно, шунката на кубчета, лукът на ситно. Всичко се смесва. След това се прибавят гъбите и нарязан на ситно магданоз. Овкусява се с олио, оцет и сол. Отгоре се настъргват сиренето и кашкавалът. Украсява се с нарязаните яйца и маслините.
Етикети:
Салати
понеделник, 18 май 2015 г.
Пикантни пресни картофки с бира и вино
Необходими продукти :
- 1.5 кг пресни картофи
- 1 ч.ч. бира
- 1 ч.ч. бяло вино
- 40 г масло
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 с.л. горчица
- 3 с.л. соев сос
- 4 скилидки чесън
- пресен розмарин, копър
- черен пипер, лют червен пипер, сол
Начин на приготвяне :
Картофките се остъргват от люспите, измиват се и се нареждат в тава. Всички други продукти се смесват, добавя се 1 ч.ч. вода и картофите се заливат със сместа. Разбъркват се добре. Захлупват се с по-голяма тава и се пекат за около 1 час във фурната. При сервиране може да се намажат с масло и да се поръсят с магданоз.
Шоколадова торта с ягоди, банани и шоко криспи
Необходими продукти за 3 блата:
- 6 бр. яйца
- 500 г кристална захар
- 500 г брашно
- 6 с.л. вода
- 200 г ягоди
- 2 банана
- 500 мл течна сметана за разбиване
- сироп от компот или захарен сироп
- 400г течен шоколад "Nutella"
- 50 г шоколадови криспи ( шоколадови дражета )
Начин на приготвяне :
Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Правят се по същия начин и останалите блатове. Готовият вече блат се сиропира със сиропа от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. След това се намазва с течния шоколад равномерно, покрива се с нарязания на колелца банан. По съшия начин се процедира и с останалите блатове. Последният блат се покрива с шоколад, върху който се разпределят шоколадовите криспи. Сметаната се разбива и с помощта на шприц се правят кантовете и бордюрите на тортата. Декорира се с ягодите. По желание ягодите може да се полеят с тънка струйка шоколад. Бон апети !
Етикети:
Торти и сладкиши
неделя, 17 май 2015 г.
Френска супа с гъби
Необходими продукти :
- 1 резен зеле
- 2 бр. моркови
- 2 бр. картофи
- 300 г пресни гъби
- олио
- 2 бр. жълтъци
- черен пипер, сол
- малки охлювчета от паста
- оцет
Начин на приготвяне :
Зелето, морковите и картофите се настъргват, а гъбите се нарязват на филийки. Продуктите се запържват в олиото или масло. Посоляваме, заливаме с 3-4 чаши вода, след което оставяме да се свари хубаво. След като са се сварили хубаво картофите. морковите, гъбите и зелето се слагат малките охлювчета от паста и се вари още 5 минути. Накрая се подправя с жълтъците, оцет и черен пипер.
Етикети:
гъбки,
Супи,
френска кухня