RSS

четвъртък, 28 април 2016 г.

Великденски пиленца с крема и жълтък


Ръкави запретнете, въображението си освободете и в кухнята се развихрете! Великденски пиленца си направете и трапезата си украсете ! Светли Великденски празници Ви пожелавам от все сърце! Нека бъдем здрави, да си помагаме взаимно и да пречистим сърцата и душите си от всичко зло! 



За пиленцата ви трябват:



  • 2-3 броя сварени жълтъци
  • 125 г крема сирене 
  • 5-10 г куркума 
  • сол на вкус
  • маслини или черен пипер на зърна

Начин на приготвяне:


Жълтъците се намачкват с вилица и се смесват с крема сиренето. Овкусява се със сол на вкус. Добавя се куркумата и се размесва добре, докато сместа се оцвети равномерно. С леко влажни ръце оформяме първо тялото на пиленцето, след това и главичката. Накрая оформяме крилцата и ги съединяваме. Очички и човчици оформяме със зърна черен пипер или изрязваме фини части от маслини. Украсяваме. Използвайте като декорация за салати или други празнични предястия. 




сряда, 27 април 2016 г.

Кюфтенца в доматен сос


Необходими продукти :


  • 1 глава лук 
  • 500 г кайма 
  • 1 морков
  • 400 г домати от консерва 
  • 100 мл доматен сок 
  • 1-2 с.л доматено пюре
  • сол, черен пипер и кимион
  • 3-4 стръка пресен джоджен 
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • олио за запръжка 
  • 1 скилидка чесън


Начин на приготвяне:

Лукът се обелва, измива, подсушава и нарязва на ситно. Запържва се в малко олио или зехтин. Морковът се обелва и настъргва на ситно ренде. Добавя се към лука, заедно с пресованата скилидка чесън. Каймата се овкусява със сол, черен пипер и кимион ( според вкуса). От нея се оформят малки кюфтенца, които се прибавят към лука. Разбъркват се внимателно. Доматите се пасират, смесват се с доматения сок и пюрето и се разбърква докато се смеси добре. След като кюфтенцата се позапържат, доматената смес се изсипва при тях. Разбърква се отново. Прибавят се скълцаните пресни подправки и ястието се оставя да къкри на слаб огън. Разбърква се периодично. Ястието е готово след като сосът се посгъсти. Сервира се топло, поръсено със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 

Овчарска салата с розови домати



Необходими продукти : 


  • 3-4 средно големи розови домата
  • 1-2 краставици
  • 1 връзка пресен лук
  • 2-3 печени и обелени червени чушки
  • 150 гр. мариновани гъби
  • 150 гр. шунка
  • 100 гр. кашкавал
  • 100 гр. сирене
  • 2 твърдо сварени яйца
  • маслини на украса 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • сол, оцет и зехтин на вкус



Начин на приготвяне :




Доматите се нарязват на кубчета в подходяща платовидна чиния или купа. Добавят се краставицата, нарязана на четвъртинки, чушките на ситно, шунката, нарязана на кубчета и лукът на ситно. След това се прибавят гъбите и скълцаният пресен магданоз. Овкусява се със зехтин, оцет и сол на вкус. Отгоре се настъргват сиренето и кашкавалът. Украсява се с нарязаните яйца и маслините.



понеделник, 25 април 2016 г.

Хрупкави картофени кюфтенца


Необходими продукти  : 




 


  • 1 кг картофи 
  • 1 глава лук 
  • 150 г сирене
  • сол на вкус 
  • черен пипер и кимион 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 1-2 яйца 
  • 2 с.л брашно
  • царевични брашно 
  • олио за пържене 



Начин на приготвяне: 



Картофите се сваряват, обелват се и се намачкват на пюре. Към тях се добавя настърганото сирене и скълцаната на ситно глава лук. Прибавя се сол, кимион и черен пипер на вкус. Пресните подправки се наситняват и добавят към сместа. Чукват се яйцата, добавя се брашното и се омесва много добре, до получаването на хомогенна смес. От нея се оформят кюфтенца, които се овалват в царевичното брашно и се изпържват в сгорещеното олио. Сервирате топли със сос по избор. Добър апетит!

неделя, 24 април 2016 г.

Шоколадова торта с портокалови кори и меден сироп


Необходими продукти : 


  • 6 бр. яйца
  • 500 г кристална захар
  • 500 г брашно
  • 6 с.л. вода
  • 400 г течен шоколад
  • 500 мл сладкарска сметана
  • 100-150 мл гореща вода + 2 с.л мед
  • корите на два портокала
  • 2-3 броя смлени сусамки 
  • 50-100 г шоколадови дражета 
  • 10 г шоколадови пръчици


Начин на приготвяне:


Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си до златист цвят, фурната не се отваря. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Разрязва се на три равни части. Първият ни блат се сиропира с меден сироп (топъл, не горещ) и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. Половината от сметаната се разбива с миксер на висока скорост. Смесва се с течния шоколад. С получения крем намазваме блата като го разпределяме равномерно по повърхността му. Поръсваме със смлени сусамки и портокалови корички. По същият начин се приготвя и вторият блат. Третият блат се декорира с останалата разбита сметана и шоколадов крем. Украсяваме с шоколадовите пръчици, дражетата и портокаловите корички. Оставя се на хладно да стегне. Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...