RSS

сряда, 18 май 2016 г.

Маслена пита с маслини и топено сирене



Необходими продукти : 



  • 1 кг брашно 
  • 1 кубче мая за хляб
  • 1 ч.л захар 
  • 1 с.л сол 
  • 60 г разтопено масло 
  • 1-2 с.л олио 
  • 2 яйца 
  • 200 мл топла вода или мляко 
  • 100 г натурално топено сирене
  • обезкостени маслини 
  • жълтък за намазване 
  • семена по избор за поръсване

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото мляко или вода. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват и се смесват с олиото и маслото. Към тях добавяме размитата мая и сместа изсипваме към брашното. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса. След втасването, тестото се накъсва на части. В средата на всяка се слага топено сирене и цели маслини, Притискат се краищата, за да се затвори и се прави на топка. По същия начин в останалата част. Получените тестени топки подреждаме в намазнена форма или тава. Намазваме с жълтък питката и поръсваме със семена по избор. Печем на 180 градуса, около 40-45 минути. Поднасяме топла. Да ви е сладко. Ухае божествено!

вторник, 17 май 2016 г.

Люта пилешка супа



Необходими продукти :


  • 2 пилешки бутчета 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1 ч.ч доматен сок 
  • 1-2 средни по големина картофа
  • 1 шепа фиде 
  • 1-2 люти чушки 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 4-5 стръка пресен магданоз 
  • 1-2 стръкчета керевиз



за застройката : 


  • 2 жълтъка
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 1 с.л брашно


Начин на приготвяне : 

Пилешките бутчета се измиват добре и се нарязват. В голяма тенджера се слагат около 2-2.5 литра вода и една, две щипки сол. Добавят се парчетата пилешко и се оставя да ври, като се отстранява пяната по време на варенето. След това ако е необходимо бульонът се прецежда, а месото се обезкостява. Връща се на котлона. Лукът, морковът и картофите се нарязват на ситни кубчета и се добавят към врящия бульон. Прибавят се нарязаните люти чушки. Разбърква се, след което се добавя и доматеният сок. Опитва се на вкус и ако е необходимо се подправя с още сол. Добавя се и черният пипер. Оставя се да къкри на слаб огън до готовност на зеленчуците. Добавя се шепа фиде 5 минути преди да се свали от котлона, след което супичката се подправя с накъсаните магданоз и керевиз. След като поизстине малко, се прави застройката. Яйцата се разбиват с киселото мляко и брашното. Към тях се прибавя 1 черпак със супа и се разбърква добре. Застройката се връща на тънка струйка в тенджерата, като се разбърква постоянно. Сервира се топла, поръсена със стрити люти чушки и пресен магданоз. Добър апетит!





понеделник, 16 май 2016 г.

Задушени зеленчуци с масло и прясна мащерка

Необходими продукти : 


  • 1 глава лук 
  • 4-5 небелени скилидки чесън
  • 500 г ситни пресни картофки
  • 3-4 стръкчета прясна мащерка
  • 1-2 броя моркови
  • 150 г гъби печурки 
  • 1-2 стръка джоджен 
  • 1-2 с.л краве масло
  • черен пипер на вкус 
  • сол на вкус

Начин на приготвяне: 




Обелваме, измиваме, подсушаваме и наситняваме лука. В тиган с капак разтапяме маслото. След като се сгорещи добавяме лука. Разбъркваме. След това към него се слагат и измитите пресни картофки - направо цели, ако са по-ситни и с люспичките, Морковите се обелват и нарязват на кръгчета. Добавят се. Към сместа прибавяме и нарязаните на филийки пресни печурки. Добавяме чесъна - цели скилидки, небелени. Разбъркваме. Овкусяваме със сол, черен пипер на вкус и добавяме стрита прясна мащерка. Слагаме 1-2 стръка пресен джоджен и задушаваме зеленчуците до готовност. Добър апетит! 

вторник, 10 май 2016 г.

Пилешка яхния с пресни картофки


Необходими продукти : 




  • 1 глава лук 
  • 1-2 по-меки домата
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 500 г  пресни картофи
  • 500-600 г пилешко месо
  • 3 с.л доматено пюре 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1 ч.л червен пипер
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 листенца керевиз или магданоз
  • около 1 литър вода
  • 2-3 с.л олио за запръжка


Начин на приготвяне: 


Лукът се обелва, измива и наситнява. Запържва се в олиото. Към него се добавят  нарязаната чушка, наситнените домати и морков. Разбърква се. Добавя се нарязаното на парченца месо. Картофите се нарязват на кубчета и се прибавят към сместа. Ако се по-ситни, може да се сложат цели. Отново се разбърква добре. Към яхнията се добавят доматеното пюре и подправките. След това се налива водата и се оставя да къкри на слаб огън около 40-45 минути. Непосредствено преди свалянето от котлона, се изваждат 3-4 вече сварени картофа и се намачкват с помощта на вилица. Добавя се малко от сосчето и се връща обратно в яхнията, като се разбърква добре, за да се сгъсти. Подправя се със скълцания пресен копър и листенца керевиз или магданоз. По желание може да сервирате с люта чушка. Добър апетит! 



неделя, 8 май 2016 г.

Копривена чорба




Необходими продукти : 



  • 2-3 шепи прясна коприва
  • 1 връзка пресен лук 
  • 3-4 стръка пресен джоджен
  • 1 стрък керевиз 
  • 1/2 с.л червен пипер
  • 1 по-мек домат 
  • 1 морков 
  • 2 с.л ориз 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 1-2 с,л олио 



Начин на приготвяне: 



Копривата се измива и попарва. След това се прецежда и след като изстине се нарязва на ситно. Изсипва се в тенджера с чиста вода и се слага да заври. Добавят се червен пипер, нарязаният на ситно домат, морков, скълцан лук, джоджен и керевиз. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Добавят  се олиото и оризът. Оставя се да ври на слаб огън, докато зеленчуците и оризът се сварят. Сервира се гореща, с натрошено сирене по желание и люти чушки ! Да ви е сладко!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...