RSS

събота, 28 май 2016 г.

Салата със зеле, моркови, лека майонеза и риба тон


Необходими продукти :


  • 400 г прясно зеле
  • 2-3 моркова
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 160 г консерва риба тон в зехтин
  • 200 г лека майонеза 
  • сок от лимон 
  • сол на вкус 



Начин на приготвяне: 

Зелето се почиства, измива и нарязва на тънки ивици. Слага се в подходяща купа. Морковите се обелват и настъргват. Прибавят се към зелето. Добавят се скълцаните копър и магданоз. Овкусява се със сол и лимонов сок на вкус. Разбърква се. Добавя се консервата риба тон, заедно със зехтина от консервата и майонезата. Разбърква се отново. Сервира се охладена. 


петък, 27 май 2016 г.

Торта с меден сироп и сметаново-фъстъчен крем


Необходими продукти : 

за блатовете:

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч захар 
  • 1-2 пакетчета ванилия
  • 1-2 ч.ч брашно
  • 5 г бакпулвер


за тортата:

  • топъл меден сироп
  • 2 с.л фъстъчен крем 
  • 1 с.л течен шоколад
  • 300 мл сладкарска сметана
  • 2 банана, череши за декорация
  • 100 г пурички с пълнеж за декор
  • захаросани бели фъстъци - Снежинки


Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта.Брашното се смесва с бакпулвера и ванилията. Добавя се към яйчната смес. Разбърква се с дървена лъжица, до получаването на гладка консистенция. Получената смес изсипваме във форма за торта и изпичаме на 180 градуса за 40 минути. Проверяваме блатовете с дървена клечица. Забождаме и ако излезе суха, значи блатовете ни са изпечени. Оставяме да изстинат. След което се разрязват на три равни части. От тях се оформя сърце, като изрезките от блата се запазват и натрошават на ситно. Първият блат се сиропира с меден сироп. Половината от сметаната се смесва с фъстъчения крем и течния шоколад. Разбива се добре. С този крем се намазва блатът. Добавят се нарязани банани и се поръсва с натрошения блат. Внимателно върху блата се слага вторият. Процедира се по същия начин и с трите блата. Последният блат се намазва с крема. С него и помощта на шпатула се измазват краищата на тортата. По тях нареждаме пуричките. Останалата част от сметаната се разбива и се украсява тортата отгоре и отдолу с помощта на шприц. Декорираме с черешите и захаросаните фъстъци. Декорът на тортата може да направите по ваш вкус. Оставя се на хладно да стегне. Изключително фин и плътен вкус. Добър апетит!

сряда, 25 май 2016 г.

Тиквени кюфтенца с картоф



Необходими продукти :


  • 1 кг тиквички
  • 2 картофа
  • 2 яйца
  • 100 г сирене
  • връзка зелен лук
  • сол на вкус
  • кимион и черен пипер на вкус
  • 1 с.л кисело мляко
  • 1 връзка пресен копър
  • 3-4 скилидки чесън
  • 100 г брашно 
  • 100 г царевично брашно 



Начин на приготвяне : 



Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер на вкус. Добавят се и яйцата, киселото мляко, скълцаният пресен лук, връзката копър, настърганите картофи и сирене.Скилидките чесън се пресоват и добавят към сместа. Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя царевичното и обикновеното брашно. Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио. Готовите кюфтета отцеждаме върху кухненска хартия и сервираме топли. По желание може да се гарнират с млечен сос. Добър апетит!

понеделник, 23 май 2016 г.

Фрикасе с кюфтенца и печени чушки




Необходими продукти : 


  • 3-4 броя печени и белени червени чушки 
  • 500 г овкусена кайма
  • масло за запръжка
  • 2 жълтъка 
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко  
  • 2-3 с.л брашно 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • лимонов сок на вкус 





Начин на приготвяне: 


От каймата се оформят малки кюфтенца, които се сваряват, а бульонът се отделя. Отцеждат се и се оставят настрана. В маслото се запържват нарязаните на ивички червени чушки. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Разбърква се. След това чушките се изваждат и отцеждат. В същото масло се запържва брашното. Жълтъците се разбиват предварително с киселото и прясното мляко. Към тях се добавя бульонът от варенето. Разбърква се добре и се изсипва към запърженото брашно. Бърка се с телена бъркалка, за да се получи хубав и гладък сос. Доварява се до желаната гъстота, като разбъркването продължава. Накрая се добавят кюфтенцата и чушките. Разбърква се и се сваля от котлона. Сервира се топло със скълцан пресен магданоз и лимонов сок на вкус. Добър апетит!

петък, 20 май 2016 г.

Салата айсберг с краставици

Най-обикновена салата айсберг с краставици и тук-там по някое морковено цветче за цвят и маслинки! Разбира се, няколко стръка пресен копър, обожавам го на салати !








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...