RSS

петък, 19 август 2016 г.

Млечна салата


Необходими продукти : 




  • 1-2 краставици 
  • 1 пресована скилидка чесън 
  • 500-600 г цедено кисело мляко 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • сол на вкус 
  • зехтин 




Начин на приготвяне:

Краставиците се измиват, подсушават се и се настъргват на едро ренде или се нарязват на ситно. Слагат се в купа. Добавя се скилидката чесън, скълцаният копър и магданоз, сол на вкус, цеденото кисело мляко и зехтинът. Разбърква се добре и се оставя на хладно. Поднасяме салатката добре изстудена. Украсата е по ваш избор. Може да смелите орехови ядки и с тях да поръсите салатата. Добър апетит! 

сряда, 17 август 2016 г.

Пълнени чушки в бешамелов сос и топено сирене


Необходими продукти :








  • 1 кг червени чушки
  • 500 г кайма 
  • 1 глава лук
  • 150 г ориз
  • 1 морков
  • 1-2 меки домата
  • щипка чубрица
  • сол на вкус
  • кимион и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л червен пипер
  • 400 г кисело мляко 
  • 3-4 с.л брашно
  • 150 мл прясно млако 
  • 100 г топено сирене
  • 2-3 стъка пресен магданоз
  • настъргана лимонова кора
  • сок от един лимон 
  • олио за запръжка









Начин на приготвяне :

Лукът се запържва в олиото, след което се добавят настърганият морков, наситненият домат и каймата. След като се запържат добре, се добавят оризът и подправките: чубрицата, кимионът, червеният и черният пипер и нарязан на ситно магданоз. Налива се една чаша вода и се оставя да къкри, докато водата се редуцира. Сместа се сваля от огъня и след като се поохлади се пълнят чушките. За да запушим чушките използваме капачетата им или шайба картоф. След като приключим с всички чушки, подмазваме подходяща тава, нареждаме ги в нея и наливаме вода, да ги покрие поне до половината. Печем в предварително загрята фурна. След като водата от чушките заври я преливаме в друг съд. Към нея слагаме топеното сирене и разбъркваме до хомогенност. Оставяме чушките да се пекат още малко във фурната. Отделно в друг съд смесваме прясното и киселото мляко. В малка тенджерка слагаме олио. След като се сгорещи, запържваме брашното. След това изсипваме млечната смес при бульона от чушките. Разбъркваме добре и прибавяме на тънка струйка към брашното. Продължаваме да бъркаме докато се посгъсти. Подправяме сместа с лимонов сок и сол на вкус. При сервиране чушките се поднасят гарнирани със сос, със скълцан пресен магданоз и настъргани корички от лимон. Добър апетит! 



понеделник, 15 август 2016 г.

Дантелена питка на цветя със сиренце


Необходими продукти :


за тестото: 


  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 250-300 мл топло прясно мляко 
  • 1 ч.л захар
  • 2 ч.л сол 
  • 2 яйца 
  • 1/2 ч.ч олио




за питката:


  • 200 г натрошено сирене
  • 1 жълтък за намазване
  • семена по избор за поръсване
  • 1-2 с.л разтопено масло




Начин на приготвяне:


Брашното се изсипва в купа и в средата й се прави кладенче. Маята се размива в топлото мляко. Добавя се солта и захарта. Разбърква се. Яйцата се  разбиват и към тях се добавя олиото. И маята, и яйчната смес се изсипват при брашното. Замесва се тесто. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на части, които се разточват върху набрашнен плот. С помощта на чаша се изрязват кръгчета. В средата на всяко се слага малко сиренце и се сгъва на две. Притиска се леко в краищата и се свива във формата на листенце. По същия начин се правят и останалите кръгчета, като получените листенца подреждаме под формата на цветя. Оформянето е по ваш вкус, въображение и предпочитания. След като приключим с оформянето, намазваме питката внимателно с разбит жълтък и поръсваме със семена по избор. Оставяме да втаса. Изпичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 30-35 минути. След готовност поръсваме със стопеното масло и завиваме. Поднасяме питата топла, с шарена солчица. Добър апетит! 





петък, 12 август 2016 г.

Пълнозърнеста солена торта


Необходими продукти : 





  • 8 броя пълнозърнести тортила питки
  • 200 г лека майонеза
  • 2 с.л цедено кисело мляко 
  • 3-4 стръка пресен копър 
  • 1 скилидка чесън 
  • сол на вкус
  • колбаси по избор 
  • 2-3 домата
  • 1-2 краставици 
  • 1-2 пресни чушки 
  • маслини за украса 

Начин на приготвяне:



Майонезата се смесва с цеденото кисело мляко. Разбърква се. Към сместа се добавя половината скълцан копър и пресованата скилидка чесън. Подправя се със сол на вкус и се разбърква отново. Подбираме си подходяща чиния и една питка, която намазваме добре със сместа. Отгоре нареждаме колбаси по избор, нарязана краставичка и резенчета домат. По същият начин процедираме и с останалите питки. Последната питка, за завършек на тортата, украсяваме с останалите продукти според вкуса, настроението и въображението ни. Поднасяме студена! Добър апетит ! 




вторник, 9 август 2016 г.

Сърчице от картофено пюре



Необходими продукти : 


  • 1 кг картофи 
  • 1 глава лук 
  • 1/2 връзка копър
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1-2 с.л масло 
  • 2 с.л прясно мляко
  • сол на вкус 
  • майонеза за украса 


Начин на приготвяне:

 
Сваряваме картофите. Обелваме ги и още топли ги намачкваме на пюре, към което добавяме масло и прясно мляко. Разбъркваме. Лукът се настъргва на ренде и заедно със скълцаните няколко стръка копър и магданоз се добавя към сместа. Подправя се на вкус със сол и се разбърква добре. Полученото пюре изсипваме в платовидна чиния и оформяме с леко влажни ръце във формата на сърце. Около сърчицето поръсваме с останалия скълцан копър. Майонезата слагаме в корнет (фуния) от хартия за печене и декорираме сърцето с форми или надписи по желание! Сърцето е подходяща гарнитура както към риба, така и към печено свинско или пилешко месо. Изборът си е ваш! Добър апетит!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...