skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 1 кг червени чушки
- 500 г кайма
- 1 глава лук
- 150 г ориз
- 1 морков
- 1-2 меки домата
- щипка чубрица
- сол на вкус
- кимион и черен пипер на вкус
- 1 ч.л червен пипер
- 400 г кисело мляко
- 3-4 с.л брашно
- 150 мл прясно млако
- 100 г топено сирене
- 2-3 стъка пресен магданоз
- настъргана лимонова кора
- сок от един лимон
- олио за запръжка
Начин на приготвяне :
Лукът се запържва в олиото, след което се добавят настърганият морков, наситненият домат и каймата. След като се запържат добре, се добавят оризът и подправките: чубрицата, кимионът, червеният и черният пипер и нарязан на ситно магданоз. Налива се една чаша вода и се оставя да къкри, докато водата се редуцира. Сместа се сваля от огъня и след като се поохлади се пълнят чушките. За да запушим чушките използваме капачетата им или шайба картоф. След като приключим с всички чушки, подмазваме подходяща тава, нареждаме ги в нея и наливаме вода, да ги покрие поне до половината. Печем в предварително загрята фурна. След като водата от чушките заври я преливаме в друг съд. Към нея слагаме топеното сирене и разбъркваме до хомогенност. Оставяме чушките да се пекат още малко във фурната. Отделно в друг съд смесваме прясното и киселото мляко. В малка тенджерка слагаме олио. След като се сгорещи, запържваме брашното. След това изсипваме млечната смес при бульона от чушките. Разбъркваме добре и прибавяме на тънка струйка към брашното. Продължаваме да бъркаме докато се посгъсти. Подправяме сместа с лимонов сок и сол на вкус. При сервиране чушките се поднасят гарнирани със сос, със скълцан пресен магданоз и настъргани корички от лимон. Добър апетит!
0 коментара:
Публикуване на коментар