RSS

понеделник, 22 август 2016 г.

Ароматно пълнено хлебче









Необходими продукти : 


  • 1 цял хляб 
  • 125 г масло 
  • 100 г  маслини без костилка
  • 1-2 скилидки чесън
  • 2 с.л кисело мляко
  • 2 яйца 
  • 100-150 г настърган кашкавал
  • 1-2 щипки чубрица
  • шарена сол за поръсване




Начин на приготвяне: 

Хлебчето се нарязва по дължина и ширина, но без да нарязване долната част. Разтапяме маслото и оставяме встрани. Маслините и скилидките чесън поставяме в блендер и смиламе. Разпределяме маслото между хлебните квадратчета и с помощта на малка лъжичка слагаме от маслиновата смес между тях. Яйцата се разбиват с киселото мляко. Разпределят се върху хлебчето. Поръсваме с настъргания кашкавал, чубрицата и шарената сол. Завиваме старателно хлебчето в алуминиево фолио и запичаме в загрята фурна за 10-15 минути. Непосредствено преди да изключим фурната, махаме фолиото, за да се доразтопи добре кашкавалът. Поднасяме пълненото хлебче топло, поръсено със скълцан пресен магданоз! Добър апетит! 

неделя, 21 август 2016 г.

Кашкавалени бюрек банички




 Необходими продукти : 


  • 400 г кори за баница
  • 250 г краве масло 
  • 5 яйца 
  • 300 г кисело мляко 
  • 250 г настърган кашкавал 
  • 1 ч.л сол 



 Начин на приготвяне:

Маслото се разтапя. Разбиват се яйцата, заедно с киселото мляко и солта. Разбърква се. Взема се една кора, която се намазва с разтопеното масло и 1-2 с.л от яйчната смес. В края на кората се разпределя част от настъргания кашкавал. Завива се на руло, което се свива във формата на охлюв (розичка). По същия начин се повтаря и с останалите кори. Свитите банички се подреждат в намаслена форма или тава. Намазват се отгоре с останалото масло и яйчната смес. Изпичат се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса - до златиста хрупкава коричка. Поднасяме баничките топли, с кисело мляко или чаша студен айрян! Да Ви е сладко ! 



петък, 19 август 2016 г.

Млечна салата


Необходими продукти : 




  • 1-2 краставици 
  • 1 пресована скилидка чесън 
  • 500-600 г цедено кисело мляко 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • сол на вкус 
  • зехтин 




Начин на приготвяне:

Краставиците се измиват, подсушават се и се настъргват на едро ренде или се нарязват на ситно. Слагат се в купа. Добавя се скилидката чесън, скълцаният копър и магданоз, сол на вкус, цеденото кисело мляко и зехтинът. Разбърква се добре и се оставя на хладно. Поднасяме салатката добре изстудена. Украсата е по ваш избор. Може да смелите орехови ядки и с тях да поръсите салатата. Добър апетит! 

сряда, 17 август 2016 г.

Пълнени чушки в бешамелов сос и топено сирене


Необходими продукти :








  • 1 кг червени чушки
  • 500 г кайма 
  • 1 глава лук
  • 150 г ориз
  • 1 морков
  • 1-2 меки домата
  • щипка чубрица
  • сол на вкус
  • кимион и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л червен пипер
  • 400 г кисело мляко 
  • 3-4 с.л брашно
  • 150 мл прясно млако 
  • 100 г топено сирене
  • 2-3 стъка пресен магданоз
  • настъргана лимонова кора
  • сок от един лимон 
  • олио за запръжка









Начин на приготвяне :

Лукът се запържва в олиото, след което се добавят настърганият морков, наситненият домат и каймата. След като се запържат добре, се добавят оризът и подправките: чубрицата, кимионът, червеният и черният пипер и нарязан на ситно магданоз. Налива се една чаша вода и се оставя да къкри, докато водата се редуцира. Сместа се сваля от огъня и след като се поохлади се пълнят чушките. За да запушим чушките използваме капачетата им или шайба картоф. След като приключим с всички чушки, подмазваме подходяща тава, нареждаме ги в нея и наливаме вода, да ги покрие поне до половината. Печем в предварително загрята фурна. След като водата от чушките заври я преливаме в друг съд. Към нея слагаме топеното сирене и разбъркваме до хомогенност. Оставяме чушките да се пекат още малко във фурната. Отделно в друг съд смесваме прясното и киселото мляко. В малка тенджерка слагаме олио. След като се сгорещи, запържваме брашното. След това изсипваме млечната смес при бульона от чушките. Разбъркваме добре и прибавяме на тънка струйка към брашното. Продължаваме да бъркаме докато се посгъсти. Подправяме сместа с лимонов сок и сол на вкус. При сервиране чушките се поднасят гарнирани със сос, със скълцан пресен магданоз и настъргани корички от лимон. Добър апетит! 



понеделник, 15 август 2016 г.

Дантелена питка на цветя със сиренце


Необходими продукти :


за тестото: 


  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 250-300 мл топло прясно мляко 
  • 1 ч.л захар
  • 2 ч.л сол 
  • 2 яйца 
  • 1/2 ч.ч олио




за питката:


  • 200 г натрошено сирене
  • 1 жълтък за намазване
  • семена по избор за поръсване
  • 1-2 с.л разтопено масло




Начин на приготвяне:


Брашното се изсипва в купа и в средата й се прави кладенче. Маята се размива в топлото мляко. Добавя се солта и захарта. Разбърква се. Яйцата се  разбиват и към тях се добавя олиото. И маята, и яйчната смес се изсипват при брашното. Замесва се тесто. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на части, които се разточват върху набрашнен плот. С помощта на чаша се изрязват кръгчета. В средата на всяко се слага малко сиренце и се сгъва на две. Притиска се леко в краищата и се свива във формата на листенце. По същия начин се правят и останалите кръгчета, като получените листенца подреждаме под формата на цветя. Оформянето е по ваш вкус, въображение и предпочитания. След като приключим с оформянето, намазваме питката внимателно с разбит жълтък и поръсваме със семена по избор. Оставяме да втаса. Изпичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 30-35 минути. След готовност поръсваме със стопеното масло и завиваме. Поднасяме питата топла, с шарена солчица. Добър апетит! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...