RSS

сряда, 4 април 2018 г.

Традиционен домашен козунак


Необходими продукти:



  • 1 кг и малко повече пресято брашно
  • щипка сол
  • 42 грама жива мая
  • 300 милилитра топло прясно мляко
  • 3 яйца + 250 грама кристална захар
  • 3 супени лъжици олио
  • 1 ампула есенция ром или ванилия
  • настъргана коричка от един лимон
  • 170 грама разтопено краве масло
  • 1 разбито яйце + 1 супена лъжица прясно мляко
  • захар за поръсване



Начин на приготвяне:





В голяма купа изсипете брашното, а в друга по-малка налейте прясното мляко, предварително затоплено, не горещо. Размийте маята и добавете щипка захар и сол. В друг съд чукнете яйцата, сложете захарта, олиото, лимоновите корички и есенцията. Разбийте сместа на ръка или с миксер, но на слаба скорост, докато захарта се стопи и получите пухкава смес. Към брашното изсипете размитата мая, добавете и разбитите яйца. Замесете меко тесто и го сложете в купа. Покрийте с влажна кърпа и изчакайте да втаса. След това разстелете тестото върху намаслен плот и го намажете с масло. Завийте краищата няколко пъти и го "сгънете". Отново замесете, разстелете и повторете начина докато вкарате цялото количество масло в тестото. По този начин тестото ще стане на конци, което е основна идея при месенето на козунаци. Оформете вашето козуначе във форма по избор, намажете го със смес от разбито яйце и прясно мляко. Поръсете го със захар, сложете във форма или върху тава, покрита с хартия за печене. Изчакайте да втаса отново. Загрейте фурната на 150 градуса - отгоре и отдолу, печете в продължение на 2 часа. След готовност завийте козуначето с чиста кърпа. Разчупете и се насладете на вкуса и аромата му. Добър апетит!






0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...