RSS

неделя, 14 декември 2014 г.

Пикантни хрупкави кюфтенца

Необходими продукти :






  • 500г овкусена кайма
  • 1 глава лук 
  • 2 мариновани червени чушки
  • 1 люта чушка
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 100г кашкавал 
  • смлян корнфлейкс на едро 
  • 1 яйце и 2с.л бира
  • мазнина за пържене 


Начин на приготвяне: 



Лукът се нарязва на ситно и се добавя към каймата. Размесва се добре, след което се прибавят и нарязаните на ситничко чушки и магданоз. Отново се размесва добре. Оставя се в хладилник за 20-30 минути да стегне, след което от каймата се оформят кюфтенца, в средата на които се слага парче кашкавал. Потапят се в разбитото яйце, смесено с бирата, след което се овалват в корнфлейкса и се изпържват в силно сгорещената мазнина. 

Шоколадов мус със сметана


Необходими продукти :


  • 200г натурален шоколад
  • 1 с.л прясно мляко 
  • 30г масло
  • 4 яйца
  • 100г пудра захар
  • щипка сол 
  • Спрей сметана за украса
  • шоколадови пръчици (драженца) - за украса 


Начин на приготвяне : 



Шоколадът се начупва на парченца и се разтапя на водна баня с маслото и млякото. Като се разтопи се маха от нея. Добавят се първо жълтъците - един по един, добавя се пудрата захар. Белтъците се разбиват на сняг със щипката сол. Към шоколада се прибавя част от белтъците и се бие енергично. Прибавя се и останалата част и се разбърква добре до получаването на гладка хомогенна смес. Изсипва се в купичките за мелба или подходящи чашки, сервира се гарниран с бита сметана и украса по избор.

Пълнени печени палачинки


Необходими продукти : 


за палачинките :


  • 2 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • щипка сол 
  • щипка захар
  • 1ч.ч. прясно мляко 
  • половин чаена чаша студена вода
  • 1 с.л заквасена сметана


за плънката : 


  • 300 г пилешко филе 
  • 1 глава лук
  • 2 бр. кисели краставички
  • 150г мариновани гъби
  • 1с.л заквасена сметана 
  • сол и черен пипер
  • топено сирене
  • магданоз



Начин на приготвяне : 


Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза).  Добре е да постои поне 1-2 часа.Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Когато палачинките се отлепят  сами  по краищата и може лесно да се повдигнат с лопатка, са готови за обръщане. Готовите палачинки се оставят на страна.
Лукът се запържва в масло масло. Добавя се пилешкото филе, нарязано на жулиени и маринованите гъби. Разбърква се, след което се подправя със сол и черен пипер на вкус. Добавят се киселите краставички, сметаната и скълцаният пресен магданоз. Разбърква се и оставя настрана. Готовите палачинки се пълнят с плънката, като в средата се слагат парченца топено сирене. Нареждат се в намаслена тавичка и се запичат. По желание може да се настърже кашкавал или да се поръсят с пармезан.

неделя, 7 декември 2014 г.

Пъстърва с орехи и подправки на фурна



Необходими продукти:

  • 2-3 броя изчистена пъстърва
  • 1 лимон
  • 2 глави лук или 1 връзка пресен лук
  • 3-4 стръка пресен магданоз
  • 2-3 стръкчета розмарин
  • 2-3 стръка копър
  • подправка за риба на вкус
  • черен пипер на вкус
  • зехтин 
  • алуминиево фолио 
  • 50мл бира
  • 50г смлени орехи 


Начин на приготвяне: 



Пъстървата се измива и намазва със смес от бирата и подправката за риба. По средата се пълни с нарязани шайби лимон и лук.Добавят се ореховите ядки. Подправя се със скълцания магданоз,копър и розмарин. Овкусява се с черен пипер на вкус, след което се наръсва хубаво със зехтин. Завива се във фолио и се запича в предварително загрята фурна около час. Непосредствено преди изваждането от фурната (15 минути), се разгъва от фолиото, за да се позапече малко. Гарнира се със салата от варени картофи или зеле и моркови. 

четвъртък, 4 декември 2014 г.

Палачинкови сарми с месна плънка и топено сирене


Необходими продукти : 


за палачинките :


  • 2 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • щипка сол 
  • щипка захар
  • 1ч.ч. прясно мляко 
  • половин чаена чаша студена вода
  • 1 с.л заквасена сметана


за плънката :


  • 1 стрък праз
  • 200 г нарязани печурки 
  • 300 г свинско месо 
  • 2 с.л заквасена сметана
  • 1 ч.ч ориз 
  • 2 стръка пресен копър 
  • 1 скилидка чесън 
  • 1 стрък пресен магданоз
  • 1 с.л краве масло 
  • 1 кубче гъбен бульон 
  • черен пипер и кимион на вкус 
  • 200 г кашкавал 



Начин на приготвяне:


Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза).  Добре е да постои поне 1-2 часа.Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Когато палачинките се отлепят  сами  по краищата и може лесно да се повдигнат с лопатка, са готови за обръщане. Готовите палачинки се оставят на страна.







Празът се нарязва на кръгчета и се запържва в маслото. След това се добавят гъбите, нарязаното на много ситни парченца месо и се разбърква добре. Добавя се оризът, сметаната, скълцаните чесън и подправки. Добавя се кубчето бульон и 2 чаени чаши вода. Подправя се с черен пипер и кимион на вкус. Оставя се да къкри на слаб огън, докато оризът стане полуготов и течността се редуцира.

Намазняваме подходяща тава. В средата на всяка палачинка слагаме от готовата смес, парченце топено сирене и завиваме във формата на сарма. нареждаме всички готови сарми и настъргваме кашкавала върху тях. Запича се в предварително загрята фурна около 30 минути на 180-200 градуса.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...