Необходими продукти :
за палачинките :
- 2 яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- щипка сол
- щипка захар
- 1ч.ч. прясно мляко
- половин чаена чаша студена вода
- 1 с.л заквасена сметана
за плънката :
- 1 стрък праз
- 200 г нарязани печурки
- 300 г свинско месо
- 2 с.л заквасена сметана
- 1 ч.ч ориз
- 2 стръка пресен копър
- 1 скилидка чесън
- 1 стрък пресен магданоз
- 1 с.л краве масло
- 1 кубче гъбен бульон
- черен пипер и кимион на вкус
- 200 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза). Добре е да постои поне 1-2 часа.Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Когато палачинките се отлепят сами по краищата и може лесно да се повдигнат с лопатка, са готови за обръщане. Готовите палачинки се оставят на страна.
Празът се нарязва на кръгчета и се запържва в маслото. След това се добавят гъбите, нарязаното на много ситни парченца месо и се разбърква добре. Добавя се оризът, сметаната, скълцаните чесън и подправки. Добавя се кубчето бульон и 2 чаени чаши вода. Подправя се с черен пипер и кимион на вкус. Оставя се да къкри на слаб огън, докато оризът стане полуготов и течността се редуцира.
Намазняваме подходяща тава. В средата на всяка палачинка слагаме от готовата смес, парченце топено сирене и завиваме във формата на сарма. нареждаме всички готови сарми и настъргваме кашкавала върху тях. Запича се в предварително загрята фурна около 30 минути на 180-200 градуса.