RSS

неделя, 6 декември 2015 г.

Празнична погача " Шаран за Никулден"

Необходими продукти :



  • 2 бр. яйца (едното за намазване)
  • 42 г прясна мая (1 кубче)
  • 250-300 мл прясно мляко
  • 250-300 мл вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 2с.л заквасена сметана
  • масло за намазване
  • около 1 кг брашно
  • сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.) 


Начин на приготвяне : 

Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая. Добавя се и заквасената сметана.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено).Оформя се във формата на рибка. След това се оставя на по-топло, да набухне тестото и вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса.

събота, 5 декември 2015 г.

Салатка "Коледно настроение"

Необходими продукти : 






  • 5-6 листа зелена салата
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 250г руска салата ( или по избор)
  • 100г краве сирене
  • 1-2 мариновани червени чушки
  • майонеза и кетчуп за украса
  • парченце кашкавал - за звездичка
  • 2 маслинки за очички
  • зеленчуци микс - грах, моркови царевица
  • зехтин, сол на вкус

Начин  на приготвяне: 


Листата зелена салата се измиват и подсушават. Нарязват се на ситно. Към тях се добавя скълцаният пресен лук. Разбърква се. Може да се овкуси със сол и зехтин сега, може и по-късно. Скълцаната зелена салата се подрежда в платовидна чиния под формата на елхичка. Украсяваме елхичката с грах, моркови, царевичка ,може и малко настъргано сирене - за снежец. От кашкавала изрязваме с помощта на малък остър нож - звездичка и украсяваме. Останала част от кашкавала нарязване на ситно и доукрасяваме елхата. Лицето на джуджето или Дядо Коледа правим от руската салата. Маринованите чушки използваме за шапка, нос и устичка. Използваме маслините за очички, а сиренето настъргваме на ситно ренде - за брада. С кетчуп и майонеза украсяваме встрани от чинията - разбира се ако желаете :) Как ще оформите и украсите е въпрос на предпочитания и вкус :) Весели празници! 


четвъртък, 3 декември 2015 г.

Сладкиш Сникъри

Необходими продукти : 

За основата:

  • 120 г брашно
  • 50г захар
  • 2 с.л. пудра захар
  • 1/4 ч.л. сол
  • 120 г масло, студено, нарязано на малки парченца
  • 1 бр. жълтък

За средния слой:

  • 65 г захар
  • 225 г солени фъстъци
  • 375 мл подсладено кондензирано мляко

За глазурата:

  • 210 г шоколад, нарязан на парчета
  • 60г масло

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 180С. Правоъгълна тава се застила с хартия за печене.
За основата: В купичката на кухненски робот се слагат брашното, захарта, пудрата захар и солта. Добавят се парченцата масло и се пасира, докато сместа стане ронлива. Добавя се жълтъкът и се пасира отново. Сместа се изсипва в тавата и се заравнява с помощта на вилица. Пече се 15-20 минути до златисто. Вади се от фурната и се оставя да изстине на стайна температура.
За средния слой: В тенджера се слагат 3 с.л. вода и захарта и се вари до получаването на златист карамел. Прибавят се фъстъците и се разбърква добре. Готовата смес се изсипва веднага върху силиконов лист или подходяща за това хартия и се разнася с помощта на шпатула. Оставя се да изстине. След пълното охлаждане на фъстъците, те се слагат в кухненски робот и добре се смилат. Върху основата на сладкиша се изсипва кондензираното мляко, след това се слагат и карамелените фъстъци. С пръсти се заравнява навсякъде.
Глазура: На водна баня или в микровълнова фурна се разтапят шоколадът и маслото.Разбърква се докато се получи гладка смес. Излива се върху карамела и фъстъците и се заглажда с шпатула. Сладкишът се оставя в хладилник за 3 часа и след това се нарязва на парченца.
* Използва се квадратна тавичка 20х20 см.

сряда, 2 декември 2015 г.

Коледно пънче - Chocolate Bûche de Noël

Необходими продукти : 


  • 60 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сол
  • 100 г захар
  • 3 бр. яйца


За шоколадовия ганаш:


  • 500 мл течна сладкарска сметана
  • 500 г черен шоколад
  • 1 ч.л. тъмен ром
  • За масления крем:
  • 250 г масло
  • 380 г пудра захар
  • 1 с.л. нес кафе

Начин на приготвяне: 


Разделят се яйцата - белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с 1/3 от захарта, докато увеличат обема си. Белтъците се смесват и разбиват с останалата захар-на сняг. Към тях се прибавят жълтъците, брашното, бакпулвера, като се разбърква внимателно с дървена лъжица. Изсипва се в правоъгълна тава 20х30 см и се пече на 180С градуса. Когато е готов блата се изважда и се оставя да изстине.

Мекото масло се разбива с миксер. Към него се прибавя се пудрата захар. Отново се разбива добре с миксер и накрая се слага нес кафето, предварително разтворено с 1/2 с.л. вода. Оставя се част от крема за отгоре, а с останалата част се намазва блатът. Навива се, намазва се с останалия маслен крем и се оставя в хладилник за 2 часа.

За ганаша: Сметана се сипва в метален съд и се слага на котлона. Малко преди да почне да завира се прибавя шоколадът, сваля се от котлона и се разбърква добре. Оставя се да изстине малко, след това се слага в хладилник да стегне дотолкова, че да може лесно да се намазва.
Рулото се намазва с ганаша и с вилица се правят вертикални линии (като кора на дърво). Отрязва се малка част от рулото под ъгъл и се слага до голямата с разреза навън - да се получи като клон на дърво. Двете части се слепват с малко ганаш и с вилица пак се правят нарези.

Пълнени яйчица с йогонеза и рулца от раци

Необходими продукти за 6 човека : 



  • 12 броя яйца
  • 60 мл йогонеза (по-долу)
  • 150г рулца от раци
  • 2-3 стръка скълцан пресен магданоз
  • сол и черен пипер на вкус


За соса йогонеза: 

  • 1 и 1/2 с.л майонеза
  • 3 с.л натурален гръцки йогурт (10% масленост)
  • 1ч.л лимонени корички
  • херметически съд - метален шейкър



Начин на приготвяне : 


Яйцата се сваряват в подсолена вода, след което се оставят да изтинат в студена вода. По този начин яйцата се обелват по-лесно. След като обелим яйцата, с помощта на остър и мокър нож премахваме горната част ( капачето ) на всяко яйце. В купата на блендер поставяме отделените капачета, пресния магданоз и рулцата от раци. Разбиваме 2-3 пъти. След това към сместа добавяме и премахнатите яйчни жълтъци, сол и черен пипер на вкус. Разбиваме до хомогенност. Добавя се и предварително разбитият в шейкъра гъст сос - йогонеза и лимонените корички. Разбърква се добре. Яйцата се пълнят със сместа с помощта на шприц или лъжичка. Сервират се студени. Добър апетит! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...