Необходими продукти :
За основата:- 120 г брашно
- 50г захар
- 2 с.л. пудра захар
- 1/4 ч.л. сол
- 120 г масло, студено, нарязано на малки парченца
- 1 бр. жълтък
За средния слой:
- 65 г захар
- 225 г солени фъстъци
- 375 мл подсладено кондензирано мляко
За глазурата:
- 210 г шоколад, нарязан на парчета
- 60г масло
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. Правоъгълна тава се застила с хартия за печене.За основата: В купичката на кухненски робот се слагат брашното, захарта, пудрата захар и солта. Добавят се парченцата масло и се пасира, докато сместа стане ронлива. Добавя се жълтъкът и се пасира отново. Сместа се изсипва в тавата и се заравнява с помощта на вилица. Пече се 15-20 минути до златисто. Вади се от фурната и се оставя да изстине на стайна температура.
За средния слой: В тенджера се слагат 3 с.л. вода и захарта и се вари до получаването на златист карамел. Прибавят се фъстъците и се разбърква добре. Готовата смес се изсипва веднага върху силиконов лист или подходяща за това хартия и се разнася с помощта на шпатула. Оставя се да изстине. След пълното охлаждане на фъстъците, те се слагат в кухненски робот и добре се смилат. Върху основата на сладкиша се изсипва кондензираното мляко, след това се слагат и карамелените фъстъци. С пръсти се заравнява навсякъде.
Глазура: На водна баня или в микровълнова фурна се разтапят шоколадът и маслото.Разбърква се докато се получи гладка смес. Излива се върху карамела и фъстъците и се заглажда с шпатула. Сладкишът се оставя в хладилник за 3 часа и след това се нарязва на парченца.
* Използва се квадратна тавичка 20х20 см.
0 коментара:
Публикуване на коментар