RSS

сряда, 2 декември 2015 г.

Коледно пънче - Chocolate Bûche de Noël

Необходими продукти : 


  • 60 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сол
  • 100 г захар
  • 3 бр. яйца


За шоколадовия ганаш:


  • 500 мл течна сладкарска сметана
  • 500 г черен шоколад
  • 1 ч.л. тъмен ром
  • За масления крем:
  • 250 г масло
  • 380 г пудра захар
  • 1 с.л. нес кафе

Начин на приготвяне: 


Разделят се яйцата - белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с 1/3 от захарта, докато увеличат обема си. Белтъците се смесват и разбиват с останалата захар-на сняг. Към тях се прибавят жълтъците, брашното, бакпулвера, като се разбърква внимателно с дървена лъжица. Изсипва се в правоъгълна тава 20х30 см и се пече на 180С градуса. Когато е готов блата се изважда и се оставя да изстине.

Мекото масло се разбива с миксер. Към него се прибавя се пудрата захар. Отново се разбива добре с миксер и накрая се слага нес кафето, предварително разтворено с 1/2 с.л. вода. Оставя се част от крема за отгоре, а с останалата част се намазва блатът. Навива се, намазва се с останалия маслен крем и се оставя в хладилник за 2 часа.

За ганаша: Сметана се сипва в метален съд и се слага на котлона. Малко преди да почне да завира се прибавя шоколадът, сваля се от котлона и се разбърква добре. Оставя се да изстине малко, след това се слага в хладилник да стегне дотолкова, че да може лесно да се намазва.
Рулото се намазва с ганаша и с вилица се правят вертикални линии (като кора на дърво). Отрязва се малка част от рулото под ъгъл и се слага до голямата с разреза навън - да се получи като клон на дърво. Двете части се слепват с малко ганаш и с вилица пак се правят нарези.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...