Необходими продукти :
- 3бр.праз
- 1 глава червен лук
- 2-3 червени чушки
- 1 морков
- 500г овкусена кайма
- 2 с.л кисело мляко
- 250мл прясно мляко
- 50мл сметана (безсолна)
- 3 с.л брашно
- 30г масло
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 2-3 стръка пресен копър
- черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
В купичка слагаме малко оцет, около 1 с.л, с помощта на който оформяме кюфтенцата. Запържваме кюфтенцата в тенджерка, след което ги нареждаме в тавичка(ако решите да готвите ястието във фурна) или отделяте в чиния. В същата тенджера запържваме в маслото нарязания на шайби праз, червения лук, настъргания морков и нарязаните на жулиени червени чушки. Разбъркваме и добавяме скълцания магданоз и копър ( по желание ). Киселото мляко се смесва с прясното мляко, сметаната и брашното. Разбърква се до смесването на съставките. Сместа се прибавя към зеленчуците, като се разбърква. Подравя се със сол и черен пипер на вкус. Добавят се отделените преди това кюфтенца. Оставя се да къкри на слаб огън около 10-15 минутки. ( Ако готвите във фурната, с получения леко сгъстен сос, се заливат кюфтенцата и се запичат в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 20-25 минути. Зависи от фурната и силата, с която пече.)