skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 200 г листа пресен спанак
- 1 брой зелена салата
- 1 връзка зелен лук
- 1 краставица
- лимонов сок
- сол на вкус
- зехтин за овкусяване
- 100 г ролца от раци
- 1-2 сварени яйца
- 7-8 нарязани маслини
Начин на приготвяне:
Листата спанак се почистват от дръжките, измиват се и се нарязват ситно. Слагат се в купа. Към тях се добавя измитата, подсушена и нарязана на ситно зелена салата. Прибавят се нарязаните краставици, маслини и зелен лук. Овкусява се със сол, лимонов сок и зехтин. Салатата се разбърква и леко се намачква. Ролцата се нарязват напречно по дължина. Подреждат се върху салатата под формата на лотос, като в средата оставяме място за свареното яйце. Добавяме и него, като го нарязваме така, както е показано на снимките. Другото яйце и половината от това, нарязваме на ситно и разпределяме около цветето. Украсяваме или с листа пресен магданоз, или с оформени като листенца пера от лук. Добър апетит! Салатата е много лесна и определено грабва окото.
Необходими продукти :
за тестото:
- 1 кг брашно
- 1 кубче жива мая
- 1 равна ч.л. сода за хляб
- 2 с.л кисело мляко
- 150 мл вода
- 150 мл топло прясно мляко
- 2 ч.л сол
- 2 ч.л захар
- 3-4 с.л зехтин
- 150-200 г натрошено сирене
- 100 г цели маслини без костилка
за поръсване:
- 1 жълтък
- 5 г сусам
- 5 г ким или други семена
Начин на приготвяне :
Половината от брашното се изсипва в подходяща голяма купа. Маята се размива в смесените топло мляко и вода. Добавят се солта, захарта и зехтинът. Разбърква се. Киселото мляко се смесва със содата и се оставя за 2-3 минути да шупне. След това в средата на брашното се прави кладенче, към което се прибавя размитата мая. Добавя се киселото мляко и се замесва тесто, като другата половина от брашното се добавя по време на замесването. След като омесим тестото, го оставяме да си "почине" за 10-20 минути. След това разточваме тестото на кора, върху намазнен плот. Разпределяме сиренето и маслините отгоре и навиваме на руло. Усукваме добре рулото и го слагаме в подмазнена форма. Намазваме с жълтък, поръсваме със семената и след като втаса хлебчето, изпичаме в загрята на 200 градуса фурна до готовност. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива с кърпа. Нарязва се след като поизстине и се сервира. Добър апетит!
Неделя....Слънчево и приятно време навън.. Грехота е да се затвориш и да готвиш, а и днес е първа пролет. Честита да Ви е ! И понеже днешният ден е за почивка и релакс, в кухнята е много лесно тази вечер - бърз сандвич с готови чабати. Скоро ще опитам да приготвя домашна чабата. Ще споделя резултата. А за този лесен вариант ви трябват:
Необходими продукти :
- 2-3 броя хлебчета чабата
- 2-3 листа зелена салата или айсберг
- фино нарязан салам (салчичон) или филе
- нарязани краставица и домат
- нарязани маслини
- сол на вкус
- кетчуп ( по избор)
- зехтин
Начин на приготвяне:
Затопляме хлебчетата леко и ги разрязваме. От едната страна поръсваме със зехтин и сол. Добавяме нарязаните листенца зелена салата, доматите и краставиците. Прибавяме нарязаните маслини. Притискаме леко. Слагаме фино нарязания салчичон или филе и гарнираме с кетчуп. Кетчупът не е задължителен, може да използвате както различен вид сос, така и различна плънка - друг вид колбас, пържени картофки, топено сирене, кашкавал, сирене и др. Да ви е сладко !
Необходими продукти :
- 1 кг брашно
- 42 г мая
- 200 мл топло прясно мляко
- 1 с.л кисело мляко
- 100 мл вода
- 2 яйца
- 1 ч.ч. олио
- 1 с.л сол
- 1 ч.л захар
за пълнежа и поръската :
- 200 г сирене, нарязано на малки кубченца
- 200 г настърган кашкавал
- 1 разбит жълтък
- 10 г сусам
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и изсипва в купа. Към него се добавя солта. Размесва се и по средата се прави кладенче. Маята се размива в леко топлото прясно мляко, смесено със захарта. Добавя се водата и олиото. Яйцата се разбиват и се смесват с киселото мляко. Изсипваме всичко в кладенчето и замесваме меко тесто. Оставяме го да втаса. След втасването, с намазнени ръце разделяме тестото на части. Във всяка поставяме кубче сирене и оформяме като топчица. По същия начин и с останалото тесто. Подреждаме в намазнен съд, във форма по избор. Намазваме питата с жълтък и поръсваме със сусам. Печем на 180-200 градуса до готовност. Непосредствено преди изключването на фурната, вадим питата и я поръсваме с кашкавала. Доопичаме само на горен реотан до златиста коричка. След готовност завиваме питата с влажна кърпа. Сервираме топла. Добър апетит!
Необходими продукти :
За тестото:
- 2 ч.ч. фино царевично брашно
- 1/2 ч.ч бяло брашно
- 1 и 1/2 ч.ч вода
- 1 ч.л сол
- 1-2 с.л олио
- масло за намазване
за плънката:
- салата по избор
- филе или колбас по избор
- пържени картофи
- чеснов сос
- настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва в купа. Към него се добавя олиото, солта и водата. Замесва се тесто. Оставя се да почине 10-15 минути, след което от него се разточват тънки питки. Изпичат се на сач или в леко намаслен тиган и от двете страни. След готовност се покриват с влажна кърпа. По същият начин правим и останалите питки. След като поизстинат малко, получените тортили се гарнират по средата със салата, нарязано филенце, картофи и чеснов сос, предварително направен така : смесва се майонеза, кисело мляко, картофеното пюре и чесън на прах. Разбърква се добре с телена бъркалка. Тортилите поръсваме с настърган кашкавал и завиваме така, че долната страна на питката да се прегъва навътре, за да не потече сос. След това се навива точно както палачинките. Може да увиете тортилите в салфетки или оризова хартия. Добър апетит!