RSS

сряда, 23 март 2016 г.

Пролетна салата "Лотос"


Необходими продукти : 


  • 200 г листа пресен спанак  
  • 1 брой зелена салата
  • 1 връзка зелен лук 
  • 1 краставица 
  • лимонов сок 
  • сол на вкус 
  • зехтин за овкусяване
  • 100 г ролца от раци 
  • 1-2 сварени яйца
  • 7-8 нарязани маслини 

Начин на приготвяне: 

Листата спанак се почистват от дръжките, измиват се и се нарязват ситно. Слагат се в купа. Към тях се добавя измитата, подсушена и нарязана на ситно зелена салата. Прибавят се нарязаните краставици, маслини и зелен лук. Овкусява се със сол, лимонов сок и зехтин. Салатата се разбърква и леко се намачква.  Ролцата се нарязват напречно по дължина. Подреждат се върху салатата под формата на лотос, като в средата оставяме място за свареното яйце. Добавяме и него, като го нарязваме така, както е показано на снимките. Другото яйце и половината от това, нарязваме на ситно и разпределяме около цветето. Украсяваме или с листа пресен магданоз, или с оформени като листенца пера от лук. Добър апетит! Салатата е много лесна и определено грабва окото. 

вторник, 22 март 2016 г.

Усукано хлебче с ким, сирене и маслини







Необходими продукти : 


за тестото:



  • 1 кг брашно 
  • 1 кубче жива мая
  • 1 равна ч.л. сода за хляб
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 150 мл вода
  • 150 мл топло прясно мляко
  • 2 ч.л сол
  • 2 ч.л захар
  • 3-4 с.л зехтин
  • 150-200 г натрошено сирене
  • 100 г цели маслини без костилка


за поръсване:


  • 1 жълтък 
  • 5 г сусам 
  • 5 г ким или други семена




Начин на приготвяне : 

Половината от брашното се изсипва в подходяща голяма купа. Маята се размива в смесените топло мляко и вода. Добавят се солта, захарта и зехтинът. Разбърква се. Киселото мляко се смесва със содата и се оставя за 2-3 минути да шупне. След това в средата на брашното се прави кладенче, към което се прибавя размитата мая. Добавя се киселото мляко и се замесва тесто, като другата половина от брашното се добавя по време на замесването. След като омесим тестото, го оставяме да си "почине" за 10-20 минути. След това разточваме тестото на кора, върху намазнен плот. Разпределяме сиренето и маслините отгоре и навиваме на руло. Усукваме добре рулото и го слагаме в подмазнена форма. Намазваме с жълтък, поръсваме със семената и след като втаса хлебчето, изпичаме в загрята на 200 градуса фурна до готовност. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива с кърпа. Нарязва се след като поизстине и се сервира. Добър апетит! 

неделя, 20 март 2016 г.

Чабата сандвич

Неделя....Слънчево и приятно време навън.. Грехота е да се затвориш и да готвиш, а и днес е първа пролет. Честита да Ви е ! И понеже днешният ден е за почивка и релакс, в кухнята е много лесно тази вечер -  бърз сандвич с готови чабати. Скоро ще опитам да приготвя домашна чабата. Ще споделя резултата.  А за този лесен вариант ви трябват: 


Необходими продукти : 




  • 2-3 броя хлебчета чабата
  • 2-3 листа зелена салата или айсберг
  • фино нарязан салам (салчичон) или филе
  • нарязани краставица и домат 
  • нарязани маслини
  • сол на вкус 
  • кетчуп ( по избор)
  • зехтин 



Начин на приготвяне: 


Затопляме хлебчетата леко и ги разрязваме. От едната страна поръсваме със зехтин и сол. Добавяме нарязаните листенца зелена салата, доматите и краставиците. Прибавяме нарязаните маслини. Притискаме леко. Слагаме фино нарязания салчичон или филе и гарнираме с кетчуп. Кетчупът не е задължителен, може да използвате както различен вид сос, така и различна плънка - друг вид колбас, пържени картофки, топено сирене, кашкавал, сирене и др. Да ви е сладко ! 

петък, 18 март 2016 г.

Сусамена пита със сирене и кашкавал

Необходими продукти : 







  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 200 мл топло прясно мляко 
  • 1 с.л кисело мляко 
  • 100 мл вода 
  • 2 яйца 
  • 1 ч.ч. олио 
  • 1 с.л сол 
  • 1 ч.л захар 



за пълнежа и поръската :


  • 200 г сирене, нарязано на малки кубченца
  • 200 г настърган кашкавал 
  • 1 разбит жълтък 
  • 10 г сусам 



Начин на приготвяне: 

Брашното се пресява и изсипва в купа. Към него се добавя солта. Размесва се и по средата се прави кладенче. Маята се размива в леко топлото прясно мляко, смесено със захарта. Добавя се водата и олиото. Яйцата се разбиват и се смесват с киселото мляко. Изсипваме всичко в кладенчето и замесваме меко тесто. Оставяме го да втаса. След втасването, с намазнени ръце разделяме тестото на части. Във всяка поставяме кубче сирене и оформяме като топчица. По същия начин и с останалото тесто. Подреждаме в намазнен съд, във форма по избор. Намазваме питата с жълтък и поръсваме със сусам. Печем на 180-200 градуса до готовност. Непосредствено преди изключването на фурната, вадим питата и я поръсваме с кашкавала. Доопичаме само на горен реотан до златиста коричка. След готовност завиваме питата с влажна кърпа. Сервираме топла. Добър апетит! 

четвъртък, 17 март 2016 г.

Царевични тортили с плънка и сос




Необходими продукти : 



За тестото: 

  • 2 ч.ч. фино царевично брашно
  • 1/2 ч.ч бяло брашно 
  • 1 и 1/2 ч.ч вода 
  • 1 ч.л сол 
  • 1-2 с.л олио 
  • масло за намазване  


за плънката: 

  • салата по избор
  • филе или колбас по избор
  • пържени картофи 
  • чеснов сос
  • настърган кашкавал



Начин на приготвяне: 



Брашното се смесва в купа. Към него се добавя олиото, солта и водата.  Замесва се тесто. Оставя се да почине 10-15 минути, след което от него се разточват тънки питки. Изпичат се на сач или в леко намаслен тиган и от двете страни. След готовност се покриват с влажна кърпа. По същият начин правим и останалите питки. След като поизстинат малко, получените тортили се гарнират по средата със салата, нарязано филенце, картофи и чеснов сос, предварително направен така : смесва се майонеза, кисело мляко, картофеното пюре и чесън на прах. Разбърква се добре с телена бъркалка. Тортилите поръсваме с настърган кашкавал и завиваме така, че долната страна на питката да се прегъва навътре, за да не потече сос. След това се навива точно както палачинките. Може да увиете тортилите в салфетки или оризова хартия. Добър апетит! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...