Необходими продукти :
500г свински месо
1 глава лук
сол на вкус
черен пипер и кимион на вкус
олио за запръжка
150г тортелини с плънка по желание
1 пакетче крем супа от гъби
200г печурки
Начин на приготвяне :
Тортелините се сваряват предварително, но не изцяло..Трябва съвсем леко да набъбнат. След това се прецеждат от водата и се оставят настрана. В тиган се слага малко олио и се запържват нарязаното свинско месо, лукът - нарязан на полумесеци, овкусява се със сол, пипер и кимион на вкус. Запърженото месо се изсипва в подходяща тава, добавят се тортелините и се разбърква хубаво. След това се запържват нарязаните на филийки пресни гъби. Пакетчето крем супа се смесва с 600мл вода и се добавя към гъбите, разбърква се добре. Ястието се залива с гъбената смес и се пече в предварително загрята фурна около 25-30 минути.
понеделник, 22 юли 2013 г.
Лятна тиквена манджичка с прясно мляко
Необходими продукти :
- 1кг тиквички
- 2-3 домата
- 2-3 глави лук
- 3-4 скълцани скилидки чесън
- 2-3 стръка копър
- 2 жълтъка
- 700 мл прясно мляко
- 2 с.л кисело мляко
- сол и черен пипер на вкус
- 100г пармезан
- скълцан магданоз за поръсване
- олио
Начин на приготвяне :
Тиквичките, доматите и лукът се нарязват на кръгчета и се подреждат като се редуват в подмазана с мазнина тава. Добавят се скълцаният чесън и копър, посолява се, добавя се черен пипер на вкус и се полива с мазнина отгоре ( 4-5 с.л олио).Запича се
за 15-20 минути в предварително загрята фурна. След това се прави сосът : прясното и киселото мляко се смесват, разбъркват се добре, прибавят се жълтъците и отново се разбърква добре. Запечените зеленчуци се заливат с тази смес и се пекат още 30-35 минути. При сервиране се поръсва с пармезан и скълцан пресен магданоз.
Етикети:
миш-маш
петък, 19 юли 2013 г.
Patatas Bravas с пилешки бутчета на фурна
Необходими продукти :
- 1 кг картофи
- 2-3 скилидки чесън
- зехтин
- 3 ч.л коняк
- 1 с.л червен пипер
- 150 гр доматен сок
- сол и черен пипер на вкус
- 2-3 стръка магданоз
- 4 пилешки бутчета
- 60г масло
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и нарязват на средно големи кубчета. За 5-6 минути се слагат във вряща подсолена вода, след което се прецеждат и запържват в тиган, заедно със скълцаните скилидки чесън, червения пипер и доматената салса. Разбърква се добре, след което се добавят конякът и подправките. Картофките се изсипват в подходяща тава, добавят се и изчистените и измити бутчета, като преди това се сложат също за 5-6 минути във врящата подсолена вода. Върху бутчетата се разпределя маслото и се запича в предварително загрята фурна за около 30-35 минути.
Етикети:
на фурна,
пилешко месо
неделя, 14 юли 2013 г.
Пирожки с моцарела
Необходими продукти :
за тестото:
- 1кг брашно
- 1 ч.ч зехтин
- кубче жива мая
- 1 ч.л захар
- 1 ч.л сол
- 200мл хладка вода
- 50мл течна сметана
за плънката :
- 150г настъргана моцарела
Начин на приготвяне :
Брашното се пресява и изсипва в подходяща купа. Маята се разтваря в хладката вода, добавят се захарта и солта, разбърква се, след което се прибавя и зехтинът. Сместа се изсипва при брашното, добавя се сметаната и се замесва тестото. След като се омеси добре се оставя да втаса. Вече втасалото тесто се нарязва на питчици, които се разточват върху набрашнена плоскост във формата на кръг. С нож се нарязва през средата 4 пъти, така че да се получат триъгълници. В краищата им се слага от моцарелата и се навива на руло (от широката към тясната страна). Пържат се във фритюрник или в тиган в повече мазнина. Сервират се топлички с каничка айран :)
Етикети:
Тестени
Pisto de verduras - Писто от зеленчуци
Необходими продукти :
- 5-6 яйца
- 1/2 патладжан
- 1/2 тиквичка
- 1 глава червен лук
- 2 червени чушки
- 2 зелени чушки
- 100 г сварен зелен фасул
- 2 домата
- 3 мариновани чушки
- 3 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
- 100г чорисо
- 150г гъби
- нарязан магданоз
- зехтин
Начин на приготвяне :
В тефлонов тиган се запържва нарязаното на ситно чорисо. Патладжанът, тиквичката и лукът се нарязват на кубчета. Запържват се в мазнината от чорисото, след което се прибавят нарязаните на колелца зелена и червените чушки, маринованите чушки. Разбърква се добре, прибавят се 2-3 с.л зехтин. Към зеленчуковата смес се прибавят и зеленият фасул, нарязаните гъбки и доматите, нарязани на ситни кубчета. Всичко това се разбърква добре, овкусява се със сол и черен пипер на вкус и се оставя да къкри на слаб огън около 30 минути. Накрая се разбиват яйцата и се прибавят към зеленчуците. Бърка се около 2-3 минути и се сваля от огъня. Скилидките чесън се пресоват и се прибавят заедно с нарязаният на ситно магданоз. Сервира се както топло, така и студено :)
Етикети:
испанска кухня,
миш-маш