RSS

четвъртък, 18 юни 2015 г.

Бухтонички - бухти като понички

Необходими продукти : 


  • 2 яйца
  • 1ч.ч кисело мляко 
  • 1ч.л сода за хляб
  • 1с.л захар
  • щипка сол
  • 10г ванилия
  • 50мл течна сметана
  • брашно - колкото поеме ( 2ч.ч.)
  • мазнина за пържене


Начин на приготвяне : 



Киселото мляко се смесва със содата. Яйцата се разбиват със захарта, солта и ванилията. Към тях се добавя течната сметана и се разбърква. Прибавят се киселото мляко със содата. Към тази смес се добавя брашното - на части, като се разбърква с дървена лъжица, докато се оформи тесто. Изсипва се върху леко набрашнен плот и се доомесва. Тестото се оставя в страни - да почине около 10-15 мин. След което, от него се нарязват топки, разточват се и се изрязват кръгчета с помощта на по-голям ринг. С по-малка, кръгла формичка се изрязва и в средата. Готовите бухти се пържат в повече и силно сгорещена мазнина, така че да изплуват. Поднасят се със сладко по избор, с пудра захар или сирене - който както желае. 

сряда, 17 юни 2015 г.

Боб със свинско и гъби на фурна



Необходими продукти :


  • 1/2 кг бял боб 
  • 250 г свинско месо
  • 200 г гъби 
  • 1 глава лук
  • 2 по-меки домата
  • 2 моркова
  • 2 с.л. свинска мас
  • 1 скилидка чесън
  • 150 мл. бяло вино
  • черен пипер на вкус
  • червен пипер на вкус
  • чубрица и джоджен на вкус
  • щипка самардала 
  • 2-3 стръка пресен магданоз


Начин на приготвяне : 

Бобът се накисва предварително и се вари във водата, в която е киснал. След това се отцежда и оставя настрани.Свинското месо се нарязва на малки парчета и се запържва в мас. Добавят се наситненият лук, гъбите, обелените и нарязани на ситно домати и счуканата скилидка чесън. Похлупва се и се оставя да се задуши, докато омекне. През това време към боба се добавят черен пипер на вкус,нарязаните моркови и подправките на вкус.Добавя се бяло вино. Сместа се разбърква добре и се изсипва в подходящ за печене съд - или гърне, или йенско стъкло. Отгоре се поръсва със скълцан пресен магданоз. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.

Тракийско пиле фрикасе - Thracian Fricasé



Необходими продукти :

  • 650-700 г пилешко месо (от бутче или бяло)
  • 700-800мл пилешки бульон 
  • 200г кисело мляко 
  • 250-300г гъби
  • 60г масло
  • 80г брашно
  • 2 жълтъка
  • 2-3 скилидки чесън
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус


Начин на приготвяне :


Пилето се сварява, обезкостява и нарязва на малки парченца. Отделят се около 800мл от пилешкия бульон. В по-дълбок тиган се разстапя маслото и в него се запържват до златисто гъбите и брашното. След това бульонът от пилето се налива на тънка струйка. Бърка се с дървена лъжица или тел, докато се получи гладка кашица.
В купичка се разбиват киселото мляко и жълтъците. След това се смесват с кашата и  се добавя пилешкото месо. Ястието се оставя да си къкри на умерен огън за около 15-20 минути. Малко преди да се свали от огъня, се добавя пресованият чесън. Поднася се със ситно скълцан пресен магданоз и смлян черен пипер. По желание може да добавите лимон към фрикасето. Вкусът се допълва чудесно.

неделя, 14 юни 2015 г.

Пилешка супа със зеленчуци


Необходими продукти :


  • пилешко месо (бяло и от бутче)
  • 2-3 бр. картофи
  • 1 чушка
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 бр. люта чушка
  • черен пипер на зърна
  • сол на вкус
  • 1 бр. яйце
  • 2 с.л сметана за готвене
  • магданоз
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • фиде
  • олио  



Начин на приготвяне: 



Пилешкото месо се слага в тенджера с вода да заври и след като заври, се отстранява пяната. Изважда се и след като се охлади се накъсва или нарязва. Връща се обратно в супата, заедно с нарязаните морков, картофи, чушка, лук, люта чушка, чесън, черният пипер и се оставя да ври на слаб огън - докато омекнат зеленчуците. Когато са почти готови,  се добавят фидето, кубчето зеленчуков бульон и сол на вкус. Оставя се да поври около 4-5 минути, след което се сваля от огъня. Оставя се да изстине за малко, а през това време се разбива яйцето със сметаната. Застройва се и се поднася поръсена с нарязан на ситно магданоз.

петък, 12 юни 2015 г.

Миш-маш със сметана, прошуто и пилешко месо

Необходими продукти : 



  • 2 глави лук
  • 2-3 чушки - зелена и червена
  • 2 по-меки домата 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 125мл готварска сметана
  • 100-150г бяло месо
  • 3-4 слайса прошуто
  • 100г сирене
  • 1 морков
  • 1 щипка захар
  • сол и черен пипер на вкус
  • 30 г масло



Начин на приготвяне : 




Лукът се запържва в сгорещеното масло, разбърква се и към него се прибавят изчистените и нарязани чушки. Доматите се обелват и наситняват, прибавят се към сместа. Добавя се щипка захар. Разбърква се. Добавя се и настърганият морков. Оставя се на слаб огън за 10-15 мин, след което се слагат накъсаното пилешко месо и прошутото. Разбърква се добре, овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Слагат се сиренето и яйцата. Бърка се енергично и внимателно. Накрая към сместа се изсипва сметаната и се оставя да къкри около 10 минутки на слаб огън. Подправя се със скълцан пресен магданоз.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...