skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 2-3 пилешки бутчета
- 1 кг картофи
- 100 г краве масло
- щипка риган
- кимион и черен пипер на вкус
- 50 мл бира и 2с.л олио
- царевично брашно
- соев сос по желание
- подправка пикантина за пилешко месо
- щипка лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Пилешките бутчета се измиват добре и се овкусяват с пикантина, черен и червен пипер, и кимион на вкус. Към тях се добавят бирата и олиото. Добре е да престоят поне 1 час така. След това, бутчетата се овалват в царевично брашно и се запържват в малко масло. Нареждат се в тавичка. Картофите се обелват, измиват и нарязват на средни по големина кубчета или филийки. Запържват се останалата част от маслото. Добавя се риганът и по желание може да се овкусят с малко соев сос. След като се позапържат в масълцето се изсипват в тавичката с бутчетата. Разбърква се добре и се запича в предварително загрята фурна до готовност.
Необходими продукти :
- 1 кг червени чушки
- 500г кайма ( телешка)
- 1 глава лук
- 150 г ориз
- 1 морков
- 1 домат
- 1-2 картофа ( за запушване на чушките)
- кимион и черен пипер на вкус
- 1ч.л червен пипер
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 7 с.л. брашно
- 3 бр. жълтъци
- щипка чубрица
- 2-3 стъка пресен магданоз
- сол на вкус
- 200 г кисело мляко
- олио за запръжка
Начин на приготвяне :
Лукът се запържва в олиото, след което се добавят настърганият морков, наситненият домат и каймата. След като се запържат добре се добавят оризът и подправките: чубрицата, черният пипер и нарязаният на ситно магданоз. Добавя се около 500 мл вода, за да може оризът да понабъбне. След като водата от сместа се редуцира и оризът вече е полусварен, сместа се сваля от огъня и с нея се пълнят чушките. За да запушим чушките използваме кръгчета нарязан картоф. След като приключим с
всички чушки, намазняваме подходяща тава, нареждаме ги в нея и добавяме вода, да ги покрие поне до половината. Печем в предварително загрята фурна. След като водата от чушките заври я преливаме в друг съд и оставяме чушките да се пекат още малко до кафеникава коричка. Отделно разбиваме 3 жълтъка, добавяме прясното и киселото мляко. В малка тенджерка слагаме олио и след като се сгорещи запържваме брашното. След това изсипваме бульона от чушките, разбъркваме докато се сгъсти леко и добавяме на тънка струйка сместа от жълтъците и млякото. Продължаваме да бъркаме докато сосът се сгъсти изцяло, след което го поръсваме с нарязан магданоз и подправяме на вкус. При сервиране чушките се поднасят поляти със соса.
Необходими продукти :
- 350г паста " Penne Rigate"
- 1 глава лук
- 500г кайма
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 2-3 по-меки домата
- 4-5 с.л доматено пюре
- 2-3 листа пресен босилек
- 2-3 стръка пресен магданоз
- щипка риган
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- олио за запръжка
Начин на приготвяне:
Пастата се сварява в подсолена вода. Прецежда се и се залива със студена вода. Оставя се встрани. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. След това се добавя каймата, накъсана на парченца. Раздробява се с помощта на телена бъркалка. Към сместа се добавят настърганият морков, нарязаната на ситно червена чушка и наситнените домати. Разбърква се. Добавя се доматеното пюре и подправките. Оставя се около 15-20 минути да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично. Сварената паста се отцежда от водата втори път и се добавя към соса, а може да се сервира и отделно - първо паста, гарнирана със сос отгоре. Добър апетит!
Необходими продукти :
- 1кг пилешки крилца
- 2 с.л разтопен мед
- 50 мл бира
- 1 с.л червен пипер
- черен пипер, кимион (по желание) на вкус
- 1 ч.л къри
- сол на вкус
- 2-3 с.л олио
- 1-2 бр. лимони
Начин на приготвяне:
Приготвя се марината от червения пипер, бирата, меда, черния пипер и кимион, кърито и сол.Разбърква се с бъркалка и се добавя олиото и сокът от единия лимон. Отново се разбърква добре, след което крилцата се накисват в тази смес и се оставят да престоят така поне час. След това се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност, като върху всяко крилце може да се сложи по желание още малко разтопен мед и резенче лимон. Добър апетит!