RSS

четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Сърнели с ориз

Необходими продукти : 



  • 1 глава лук
  • 1 и 1/2 ч.ч ориз
  • 5-6 нарязани на едро сърнели
  • 1 и 1/2 с.л масло
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1-2 стръкчета пресен магданоз
  • 5-6 ч.ч вода или гъбен бульон


Начин на приготвяне:


Лукът се нарязва на ситно и се запържва в маслото. Към него се прибавят предварително измитите и подсушени сърнелки. Разбърква се добре и след около 2-3 минутки се добавя оризът. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Налива се водата и се оставя да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично до готовност.  Ястието се поднася топло, поръсено със скълцан магданоз и по желание гарнирано с кисело мляко. Добър апетит !

сряда, 28 октомври 2015 г.

Тиквено смути с мед, фурми и канела

Необходими продукти : 



  • 100г ( 2-3 парченца) сварена тиква 
  • 100-150 мл студено прясно мляко 
  • 5-6 бр. обезкостени фурми 
  • 1ч.л канела
  • 2ч.л мед 



Начин на приготвяне: 


В подходящ за пасиране съд се слагат парченцата тиква, медът и фурмите. Добавят се канелата и накрая прясното мляко. Пасира се до хомогенност. Поднася се леко изстудено. 

понеделник, 26 октомври 2015 г.

Маминият гювеч





Необходими продукти 



  • 500г картофи
  • 600г шарено свинско месо
  • 2 глави лук
  • 7-8 печурки
  • 150г микс от зеленчуци по избор (грах, моркови, царевица, чушка, зелен боб..)
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • черен пипер на зърна
  • кимион и сол на вкус
  • 10г червен пипер
  • щипка чубрица
  • олио за пържене
  • 1 и 1/2 ч.ч вода 
  • 30мл вино
  • 1-2 дафинови листа



Начин на приготвяне :


В тенджера се запържват лукът, свинското месо, нарязано на кубчета, нарязаните гъбки, зеленчуците по избор ( микс ). Добавят се също и картофите - нарязани на едри кубчета или филийки. Добавят се червеният пипер, чубрицата и кимионът и се разбърква. Всичко се запържва, след което се добавя малко вода - около 1 и 1/2 ч.ч. Оставя се да къкри на тих огън за 5 минути, като от време на време се разбърква. Добавят се черният пипер  и скълцаният магданоз, посолява се на вкус и се налива виното. Ястието се разбърква добре, добавят се дафиновите листа и се прехвърля в подходяща по големина тава или йенски съд с капак ( гювеч). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30-35 минути. Добър апетит ! 

събота, 24 октомври 2015 г.

Свински хапки с лук в бирен сос

Необходими продукти : 








  • 500г шарено свинско месо
  • 2-3 глави лук 
  • сол, кимион и черен пипер на вкус
  • 1 с.л масло 
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 100мл бира 
  • 1с.л заквасена сметана




Начин на приготвяне: 


Месото се нарязва на малки кубчета и се запържва в маслото. Подправя се със сол, черен пипер и кимион на вкус. След това се добавя лукът, нарязан на полумесеци и се задушава за 2-3 минутки. Добавя се бирата и се оставя да къкри на слаб огън за 25-30 минути, като се разбърква от време на време. Най-накрая се добавя заквасената сметана, след като махнем ястието от огъня. Разбърква се до пълното смесване на сметаната със соса и се поръсва със скълцаният магданоз. Добър апетит. 

петък, 23 октомври 2015 г.

Пикантно ризото със зеленчуци

Необходими продукти:







  • 2 ч.ч дългозърнест ориз
  • 1 глава лук
  • 1 люта чушка
  • 250 г пресни печурки
  • 2 моркова
  • 200 г царевица
  • шепа грах
  • 2-3 стръка копър
  • масло за запръжка
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 с.л соев сос
  • около 5-6 ч.ч вода



Начин на приготвяне :




Лукът се изчиства и нарязва на ситно. Запържва се в маслото, в което се прибавят и нарязаните гъби, оризът, морковите, нарязани на кубчета, царевицата, грахът и копърът, нарязан на ситно. Разбърква се много добре и се овкусява със солта и пипера.Добавя се нарязаната люта чушка и се разбърква. Долива се вода (6 чаени чаши ) и се оставя да къкри на бавен огън. Ястието е готово след като водата се редуцира и зеленчуците омекнат. По желание може да се подправи със соев сос.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...