RSS

понеделник, 29 август 2016 г.

Картофени кюфтенца с пушено топено сирене




Необходими продукти  : 


  • 1 кг картофи 
  • 1 глава лук 
  • 100 г сирене
  • 100 г пушено топено сирене
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1-2 щипки чубрица
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 1-2 яйца 
  • 2 с.л брашно
  • царевично брашно 
  • олио за пържене 

Начин на приготвяне: 


Картофите се сваряват, обелват се и се намачкват на пюре. Към тях се добавя настърганото сирене, нарязаното на парченца топено сирене и скълцаната на ситно глава лук. Прибавя се сол, кимион и черен пипер на вкус. Магданозът се наситнява и заедно с чубрицата се добавя към сместа. Чуква се едното яйце, добавя се брашното и се омесва много добре, до получаването на хомогенна смес. Добре е да престои малко на хладно( 30 минути). След това, от сместа се оформят кюфтенца, които се потапят в разбито яйце, а след това се овалват в царевичното брашно.  Изпържват се в сгорещеното олио. Сервирате топли със сос по избор. Добър апетит!



петък, 26 август 2016 г.

Ароматна бирена пита с чубрица и сирене






 

Необходими продукти за тестото: 


  • 1 кг брашно 
  • 150 мл прясно мляко 
  • 150 мл бира 
  • 42 г жива мая 
  • 1 ч.л захар
  • 2 ч.л сол 
  • 2 яйца 
  • 1/2 ч.ч олио 



за питката: 

  • 200-250 г натрошено сирене
  • 1 жълтък за намазване 
  • чубрица за поръсване 



Начин на приготвяне: 

Брашното се изсипва в купа и в средата й се прави кладенче. Маята се размива в топлото мляко. Добавя се солта и захарта. Разбърква се. Яйцата се разбиват добре и се смесват в олиото. Разбърква се и към тях се прибавя бирата. И двата вида смес се изсипват при брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на топчици, които се разточват върху набрашнен плот. В края на всяка разточена тестена топка се слага натрошено сирене. Завива се на руло, което от своя страна също се завързва - подобно на възелче. По този начин правим и с останалата част. Готовите "питчици" нареждаме в подмазнена или  постлана с хартия за печене тава. Намазваме ги добре от всички страни с жълтък и поръсваме с чубрица. Изчакваме да втаса втори път в тавата. Печем питата в умерена фурна, на 180 градуса, до готовност. Около 35-40 минути. След изпичането, питката се напръсква с вода и се завива с кърпа. По този начин завивам всички пити, баници, месеници. Сервираме питката топла. Да Ви е сладко ! 

четвъртък, 25 август 2016 г.

Салатка с печени чушки, краставици и зелен лук



Необходими продукти : 


  • 500 г печени чушки 
  • 1/2 връзка пресен лук 
  • 2 краставици 
  • 1-2 скилидки чесън 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1-2 стръка пресен копър
  • сол на вкус 
  • зехтин и оцет за овкусяване
  • маслини за украса



Начин на приготвяне:






Чушките се нарязват на ситно и се слагат в подходяща купа, като за украса на салатата оставяме 1-2 встрани. Към тях се добавят обелените и нарязани на кубчета краставици. Скилидките чесън се обелват и пресоват, или нарязват на ситно. Добавят се към зеленчуците. Прибавят се и скълцаните магданоз и копър. Зеленият лук се измива, подсушава и нарязва на ситно. Прибавя се към салатата. Овкусява се със сол, зехтин и оцет на вкус. Разбърква се. Двете чушки, които заделихме по-рано, се нарязват на ивички. Салатата се украсява с тях, както и с маслините и няколко стръка магданоз. Сервира се студена. Добър апетит! 

понеделник, 22 август 2016 г.

Ароматно пълнено хлебче









Необходими продукти : 


  • 1 цял хляб 
  • 125 г масло 
  • 100 г  маслини без костилка
  • 1-2 скилидки чесън
  • 2 с.л кисело мляко
  • 2 яйца 
  • 100-150 г настърган кашкавал
  • 1-2 щипки чубрица
  • шарена сол за поръсване




Начин на приготвяне: 

Хлебчето се нарязва по дължина и ширина, но без да нарязване долната част. Разтапяме маслото и оставяме встрани. Маслините и скилидките чесън поставяме в блендер и смиламе. Разпределяме маслото между хлебните квадратчета и с помощта на малка лъжичка слагаме от маслиновата смес между тях. Яйцата се разбиват с киселото мляко. Разпределят се върху хлебчето. Поръсваме с настъргания кашкавал, чубрицата и шарената сол. Завиваме старателно хлебчето в алуминиево фолио и запичаме в загрята фурна за 10-15 минути. Непосредствено преди да изключим фурната, махаме фолиото, за да се доразтопи добре кашкавалът. Поднасяме пълненото хлебче топло, поръсено със скълцан пресен магданоз! Добър апетит! 

неделя, 21 август 2016 г.

Кашкавалени бюрек банички




 Необходими продукти : 


  • 400 г кори за баница
  • 250 г краве масло 
  • 5 яйца 
  • 300 г кисело мляко 
  • 250 г настърган кашкавал 
  • 1 ч.л сол 



 Начин на приготвяне:

Маслото се разтапя. Разбиват се яйцата, заедно с киселото мляко и солта. Разбърква се. Взема се една кора, която се намазва с разтопеното масло и 1-2 с.л от яйчната смес. В края на кората се разпределя част от настъргания кашкавал. Завива се на руло, което се свива във формата на охлюв (розичка). По същия начин се повтаря и с останалите кори. Свитите банички се подреждат в намаслена форма или тава. Намазват се отгоре с останалото масло и яйчната смес. Изпичат се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса - до златиста хрупкава коричка. Поднасяме баничките топли, с кисело мляко или чаша студен айрян! Да Ви е сладко ! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...