RSS

петък, 26 август 2016 г.

Ароматна бирена пита с чубрица и сирене






 

Необходими продукти за тестото: 


  • 1 кг брашно 
  • 150 мл прясно мляко 
  • 150 мл бира 
  • 42 г жива мая 
  • 1 ч.л захар
  • 2 ч.л сол 
  • 2 яйца 
  • 1/2 ч.ч олио 



за питката: 

  • 200-250 г натрошено сирене
  • 1 жълтък за намазване 
  • чубрица за поръсване 



Начин на приготвяне: 

Брашното се изсипва в купа и в средата й се прави кладенче. Маята се размива в топлото мляко. Добавя се солта и захарта. Разбърква се. Яйцата се разбиват добре и се смесват в олиото. Разбърква се и към тях се прибавя бирата. И двата вида смес се изсипват при брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на топчици, които се разточват върху набрашнен плот. В края на всяка разточена тестена топка се слага натрошено сирене. Завива се на руло, което от своя страна също се завързва - подобно на възелче. По този начин правим и с останалата част. Готовите "питчици" нареждаме в подмазнена или  постлана с хартия за печене тава. Намазваме ги добре от всички страни с жълтък и поръсваме с чубрица. Изчакваме да втаса втори път в тавата. Печем питата в умерена фурна, на 180 градуса, до готовност. Около 35-40 минути. След изпичането, питката се напръсква с вода и се завива с кърпа. По този начин завивам всички пити, баници, месеници. Сервираме питката топла. Да Ви е сладко ! 

4 коментара:

Unknown каза...

Страхотно изглежда!Втасват ли втори път в тавата?!

stela ignatova каза...

Прекрасно.Благодаря.

Korneliya Barzashka каза...

Моята е в процес на втасване сега

roska mihailova каза...

Да, втасват и втори път и след това се пече.. има опасност да избяга от тавата ;)

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...