skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 300 грама кайма смес
- 1 глава лук
- 1 морков, обелен и настърган
- 1 картоф, обелен и нарязан ситно
- 1 мек домат, обелен и настърган
- около 2 литра вода
- 350 милилитра студено прясно мляко
- сол, черен пипер на вкус
- магданоз, нарязан ситно
- 1 яйце, разбито
- 400 грама кисело мляко
- 1/2 чаена чаша фиде
Начин на приготвяне:
В тенджера налейте студените вода и прясно мляко. Подправете със сол и разбъркайте. Изчакайте течността да се сгорещи и добавете лука, моркова, картофа и домата. От каймата оформете топчета и прибавете към супата. Оставете ястието да ври на слаб огън на 30-40 минути. Десет минути преди да изключите котлона прибавете фидето и отново разбъркайте. Подправете с нарязан ситно магданоз и допълнително сол, ако е необходимо. Изчакайте супата да изстине и я застройте с разбито яйце, смесено с кисело мляко. Разбъркайте, разпределете супичката докато е топла и поднесете. Бон Апети!
Необходими продукти:
- 300-400 грама тиква, нарязана на кубчета
- 500 милилитра прясно мляко
- 1 ампула течна ванилия
- 4 яйца
- 2 супени лъжици мед
- 2-3 супени лъжици захар за поръсване
- 50 грама натрошени орехи
- 50 грама сушени сини сливи
- 50 грама сушени червени боровинки
Начин на приготвяне:
Тиквата се почиства, обелва и нарязва на кубчета. Подреждат се в тава, заедно със сушените плодове и орехите. Яйцата се смесват с прясното мляко, меда и ванилията. Разбиват се до еднородност и тиквата се залива с млечната смес. Поръсва се със захар и се запича в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 400 грама бяло брашно
- 1/2 чаена чаша царевично брашно
- 200 грама пшеничен зародиш
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка захар
- 200 милилитра топла вода
- 25 грама жива мая
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
- 50 грама сурови тиквени семки
- 20 грама сурови сусамови семена
Начин на приготвяне:
Двата вида брашна се смесват в купа, добавя се зародишът, содата, семената и солта. Разбърква се. Маята се размива в топлата вода, добавя се захарта и се бърка, докато се разтвори. Двете смеси се комбинират и замесва тесто. Слага се в огнеупорна тенджера, чието дъно е покрито с хартия за печене. Тенджерата се покрива и след удвояване обема на хляба фурната се загрява на 180 градуса и се изпича за 40 минути. След готовност се завива с чиста влажна кърпа и след като изстине се нарязва. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 700 грама брашно
- 250 милилитра топло прясно мляко
- 1/3 чаена чаша олио
- 1/2 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- няколко цели кренвирша
- 10 грама сусам
- 1/3 кубче жива мая
- 2 разбити яйца + жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Брашното се изсипва в купа и се добавя солта. Маята се размива в млякото, заедно със захарта. Олиото се смесва с яйцата, разбърква се и течните съставки се комбинират със сухите. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. След това се разделя на равни части, разточва се и се изрязват лентички. Кренвиршите се завиват с изрезките тесто, така че да се покрият добре от всички страни и се подреждат в застлана с хартия за печене тава. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със сусам. След като удвоят обема си се изпичат в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути. Напръскват се със студена вода и се завиват, за да омекнат. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 150 грама нарязан пресен спанак
- 1 връзка пресен лук или 1 глава стар лук
- 1 чаена чаша ориз
- 3 чаени чаши и половина зеленчуков бульон
- зехтин или олио за запръжка
- настъргана кора от един лимон
- 200 грама микс от моркови, царевица, грах или други по ваш избор
- сол, черен пипер според вкуса ви
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва ситно и заедно със спанака се запържва в сгорещена мазнина. Добавя се оризът, подправя се със сол, черен пипер и се разбърква. Прибавят се лимоновите корички, зеленчуците и бульонът. Ястието се приготвя на тих огън за 30-35 минути, докато течността се редуцира. Поднася се топло, поръсено с нарязани пресни подправки или украса по ваш избор. Добър апетит!