RSS

понеделник, 20 ноември 2017 г.

Млечна супа топчета






Необходими продукти:




  • 300 грама кайма смес
  • 1 глава лук
  • 1 морков, обелен и настърган
  • 1 картоф, обелен и нарязан ситно
  • 1 мек домат, обелен и настърган
  • около 2 литра вода
  • 350 милилитра студено прясно мляко
  • сол, черен пипер на вкус
  • магданоз, нарязан ситно
  • 1 яйце, разбито
  • 400 грама кисело мляко
  • 1/2 чаена чаша фиде


Начин на приготвяне:

В тенджера налейте студените вода и прясно мляко. Подправете със сол и разбъркайте. Изчакайте течността да се сгорещи и добавете лука, моркова, картофа и домата. От каймата оформете топчета и прибавете към супата. Оставете ястието да ври на слаб огън на 30-40 минути. Десет минути преди да изключите котлона прибавете фидето и отново разбъркайте. Подправете с нарязан ситно магданоз и допълнително сол, ако е необходимо. Изчакайте супата да изстине и я застройте с разбито яйце, смесено с кисело мляко. Разбъркайте, разпределете супичката докато е топла и поднесете. Бон Апети!

 

неделя, 15 октомври 2017 г.

Тиква на фурна с млечна заливка, орехи и сушени плодове





Необходими продукти:



  • 300-400 грама тиква, нарязана на кубчета
  • 500 милилитра прясно мляко
  • 1 ампула течна ванилия
  • 4 яйца
  • 2 супени лъжици мед
  • 2-3 супени лъжици захар за поръсване
  • 50 грама натрошени орехи
  • 50 грама сушени сини сливи
  • 50 грама сушени червени боровинки


Начин на приготвяне:


Тиквата се почиства, обелва и нарязва на кубчета. Подреждат се в тава, заедно със сушените плодове и орехите. Яйцата се смесват с прясното мляко, меда и ванилията. Разбиват се до еднородност и тиквата се залива с млечната смес. Поръсва се със захар и се запича в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. Да ви е сладко! 


вторник, 19 септември 2017 г.

Хляб със семена, пшеничен зародиш и царевично брашно






Необходими продукти:



  • 400 грама бяло брашно
  • 1/2 чаена чаша царевично брашно
  • 200 грама пшеничен зародиш
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1/2 чаена лъжичка захар
  • 200 милилитра топла вода
  • 25 грама жива мая
  • 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
  • 50 грама сурови тиквени семки
  • 20 грама сурови сусамови семена


Начин на приготвяне:


Двата вида брашна се смесват в купа, добавя се зародишът, содата, семената и солта. Разбърква се. Маята се размива в топлата вода, добавя се захарта и се бърка, докато се разтвори. Двете смеси се комбинират и замесва тесто. Слага се в огнеупорна тенджера, чието дъно е покрито с хартия за печене. Тенджерата се покрива и след удвояване обема на хляба фурната се загрява на 180 градуса и се изпича за 40 минути. След готовност се завива с чиста влажна кърпа и след като изстине се нарязва. Добър апетит! 


Кренвиршки със сусам







Необходими продукти:


  • 700 грама брашно
  • 250 милилитра топло прясно мляко
  • 1/3 чаена чаша олио
  • 1/2 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • няколко цели кренвирша
  • 10 грама сусам
  • 1/3 кубче жива мая
  • 2 разбити яйца + жълтък за намазване



Начин на приготвяне:

Брашното се изсипва в купа и се добавя солта. Маята се размива в млякото, заедно със захарта. Олиото се смесва с яйцата, разбърква се и течните съставки се комбинират със сухите. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. След това се разделя на равни части, разточва се и се изрязват лентички. Кренвиршите се завиват с изрезките тесто, така че да се покрият добре от всички страни и се подреждат в застлана с хартия за печене тава. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със сусам. След като удвоят обема си се изпичат в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути. Напръскват се със студена вода и се завиват, за да омекнат. Добър апетит!



неделя, 17 септември 2017 г.

Спанак с ориз, зеленчуци и лимонови корички


Необходими продукти:


  • 150 грама нарязан пресен спанак
  • 1 връзка пресен лук или 1 глава стар лук
  • 1 чаена чаша ориз
  • 3 чаени чаши и половина зеленчуков бульон
  • зехтин или олио за запръжка
  • настъргана кора от един лимон
  • 200 грама микс от моркови, царевица, грах или други по ваш избор
  • сол, черен пипер според вкуса ви

Начин на приготвяне:


Лукът се нарязва ситно и заедно със спанака се запържва в сгорещена мазнина. Добавя се оризът, подправя се със сол, черен пипер и се разбърква. Прибавят се лимоновите корички, зеленчуците и бульонът. Ястието се приготвя на тих огън за 30-35 минути, докато течността се редуцира. Поднася се топло, поръсено с нарязани пресни подправки или украса по ваш избор. Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...