skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
за ягодовия крем:
- 350 милилитра прясно мляко
- 1 жълтък
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица царевично нишесте
- 1 чаена лъжичка масло
- 1 супена лъжица сироп от ягоди
за ваниловия крем:
- 500 милилитра прясно мляко
- 2 жълтъка
- 1-2 супени лъжици захар
- 1-2 супени лъжици натурално царевично нишесте
- 2 чаени лъжички краве масло
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 2 нарязани на колелца банана
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се налива в тенджера, прибавят се захарта и маслото. Сместа се загрява, а в друг съд се слагат жълтъка, нишестето и сиропа. Разбъркват се и се прибавят към горещото мляко. Бърка се енергично до сгъстяване, охлажда се и се разпределя в купички. Отгоре се подреждат нарязаните банани. В друга тенджера се налива останалото мляко, добавят се захарта и ванилията. В купичка се комбинират жълтъците, маслото и нишестето. Продуктите се бъркат докато се смесят и се прибавят към топлото мляко. Кремът се приготвя по същия начин като първия и след готовност се разпределя върху нарязаните плодове. Охлажда се и се украсява с продукти по избор. Поднася се студен, добър апетит!
Необходими продукти:
- 500-700 грама картофи
- 50 грама краве масло
- сол според вкуса ви
- няколко скилидки чесън, обелени
- няколко стръка пресен копър
- 1-2 чаени лъжички червен пипер
- 1/2 чаена лъжичка куркума
- черен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Обелете, измийте и нарежете картофите. В тенджера сгорещете маслото и ги сотирайте. Прибавете сол и черен пипер на вкус, добавете червения пипер и куркумата. Разбъркайте и пресипете картофките в тава или йенски съд. Поръсете с нарязан ситно копър и фино скълцани скилидки чесън. Загрейте фурната на 190 градуса, налейте около 50 милилитра вода и изпечете ястието за 40-50 минути. По желание може да сложите фолио или йенски капак по време на готвенето. Поднесете картофите топли, гарнирайте ги със сос по ваш избор, аз ще използвам чеснов. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 корена бяла ряпа
- 2 моркова, обелени
- 50 грама свежа рукола
- 1/2 връзка пресен магданоз
- сок от един лимон
- сол според вкуса ви
- зехтин на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете морковите и ряпата, настържете ги на едро ренде и сложете в купа. Измийте и нарежете магданоза ситно, добавете го към салатата. Прибавете руколата и подправете със сол, зехтин и сок от лимон. Разбъркайте и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500-600 грама брашно
- 1/2 кубче жива мая
- 2 супени лъжици мед
- 3 супени лъжици зехтин
- щипка сол
- 250 милилитра топла вода
Начин на приготвяне:
Активирайте маята в топлата вода, а брашното пресейте в купа. Към него прибавете солта, меда и зехтина. Налейте течните съставки, разбъркайте с бъркалка и изсипете тестото върху набрашнен плот. Замесете тесто и го оставете да си почине за един час. Покрийте с прозрачно фолио, за да не хваща коричка. За печенето използвайте йенски съд, предварително намаслен и леко набрашнен или изцяло метална тенджера. Разположете тестото вътре, загрейте фурната на 70 градуса и сложете хляба. След 10 минути увеличете температурата на 180-190 градуса и изпечете до златиста коричка. Охладете хляба, разрежете и го поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 50 милилитра прясно мляко
- 100 грама настърган кашкавал
- сол според вкуса ви
- 1 супена лъжица царевично брашно
- 1/2 връзка нарязан ситно магданоз
- 250 грама сварено пилешко месо
- 200 грама сварен ориз, може и със зеленчуци
- зеленина по избор за украса
Начин на приготвяне:
В купа чукнете яйцата, добавете млякото, солта и разбийте с телена бъркалка. Прибавете настърган кашкавал, брашно, магданоз и разбъркайте до еднородност. Изсипете сместа в правоъгълна тава, покрита с лист хартия за печене. Разпределете я равномерно и запечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто. Охладете получения блат, обърнете и го напълнете с плънката от ориз и пилешко месо. Завийте рулото, украсете със зелени подправки по избор, разрежете и поднесете! Добър апетит!