RSS

неделя, 22 декември 2013 г.

Коледни меденки

Необходими продукти :

  • 2 бр.яйца
  • 1 ч.ч.захар
  • 1 ч.ч.олио
  • 6 с.л.мед
  • 2 с.л.канела на прах
  • 10г бакпулвер
  • 1/2ч.л смлян карамфил
  • Джинджифил и индийско орехче – на върха на ножа

Начин на приготвяне :

Яйцата и захарта се разбиват до пухкава смес, добавят се олиото и медът и се разбива отново. Към брашното се прибавят бакпулверът,канелата (като може да сложите по-малко, според вкуса)карамфилът, джинджифилът и индийското орехче. Постепенно се добавят към яйчената смес. Когато сместа натежи, се изсипва върху набрашнена повърхност и се омесва на ръка. Разточва се кора с дебелина 0,7 см и се нарязват с формички по избор.Нареждат се в покрита с хартия за печене тава, леко разделени едно от друго и се пекат 7 мин. в предварително загрята фурна на 170 градуса.По желание могат да се слепят със сладко – мармалад или конфитюр.

За глазурата използвах парено захарно  тесто, за приготвянето му са необходими:

  • 150 мл. вода
  • 70 гр. масло
  • 150 гр. брашно
  • 500 гр. пудра захар
  • + още пудра захар (ако е нужна) за доизмесване

 Начин на приготвяне:




Водата се слага в подходящ съд на котлона заедно с маслото. Когато се стопи се дръпва от огъня и се изсипва цялото количество брашното на веднъж. Бърка се енергично с дървена лъжица (или нешо друго) докато се образува тесто, което се отделя от стените на съда. Полученото тесто се разстила на кухненският плот и се оставя да се охлади.Следва замесването на тестото с пудрата захар. Меси се докато поеме всичката пудра захар. След това се разточва с помощта на малко пудра захар, може да се оцвети с хранителни бои, изрязват се формички и се правят декорации по избор.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...